Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

A major reform of the EU's Common Fisheries Policy (CFP)



Μεταρρύθμιση στην Ευρωπαϊκή πολιτική Αλιείας & νίκη των πολιτών
 Μια μεγάλη μεταρρύθμιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Αλιείας αποφασίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2013 και προκάλεσε ενθουσιασμό στους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια  γι’αυτό.  Σκοπός των μέτρων  ο περιορισμός της αλιείας, ώστε να διατηρηθούν σε βιώσιμα επίπεδα τα αποθέματα αλιευμάτων, απαγόρευση του ριξίματος των σκάρτων αλιευμάτων πίσω στη θάλασσα κι ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Η υπεραλίευση ήταν από το 2002 η χειρότερη αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής. Τα νούμερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αποκαρδιωτικά, 80% των αποθεμάτων ψαριών της Μεσογείου και 47% του Ατλαντικού υπεραλιεύονται και  τα νέα μέτρα είναι πολύ σκληρά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Οι ψήφοι ήταν 502 υπέρ, 137 ενάντια και 27 αποχές.  Σ’αυτό το link θα δείτε τους ψήφους αναλυτικά, πως ψήφισε κάθε χώρα της Ε.Ε.
Σταματάει, λοιπόν, το ρίξιμο των ψαριών πάλι πίσω στη θάλασσα, όπως συνήθως γινόταν, είτε γιατί ήταν θαλασσινά από ανεπιθύμητα είδη ή δεν ήταν το κατάλληλο μέγεθος – ποσότητες, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τέταρτο των συνολικών ψαριών, που πιάνονται.  Συνήθως τα περισσότερα απ’αυτά τα είδη πεθαίνουν. Για να σταματήσει αυτή η καταχρηστική μη ωφέλιμη πρακτική, τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποχρεώνουν τα αλιευτικά να διαχειρίζονται και να βγάζουν στη στεριά όλα τα ψάρια σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες ανάλογα με τις διάφορες ψαριές, αρχίζοντας από το 2014. Όσα ψάρια δεν κάνουν, για παράδειγμα είναι μικρού μεγέθους, σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες, θα κάνουν  για άλλες  χρήσεις, εκτός της ανθρώπινης κατανάλωσης. Κάθε χώρα οφείλει να διασφαλίσει ότι τα αλιευτικά της από κοινού εφαρμόζουν την απαγόρευση απόρριψης ψαριών. 
 Από το 2015 όλες οι χώρες της Ευρώπης θα εμποδίσουν μεγάλα ποσοστά αλίευσης, ώστε να είναι βιώσιμα τα αποθέματα.  Οι ψαράδες θα πρέπει να σεβαστούν το μέγιστο όριο {"maximum sustainable yield" (MSY)}  π.χ. θα πιάνουν τόσα ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν τα ψάρια τον επόμενο χρόνο. Έτσι ελπίζουν ότι μέχρι το 2020 θα επανακάμψουν τα αποθέματα και θα είναι βιώσιμα τα επόμενα χρόνια. ... πράγμα που θα σημαίνει περισσότερα ψάρια, καλύτερες ψαριές και περισσότερες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία του ψαρέματος. 
Ulrike Rodust
Πολλοί σχολιαστές χρησιμοποιήσαν πολλούς χαρακτηρισμούς θαυμασμού και λέξεις  για την απόφαση της Τετάρτης, όπως «ιστορική», «εξέχουσα», «ύψιστη»,  «επαναστατική»... Η γερμανίδα Ulrike Rodust δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο έβαλε από σήμερα κόκκινες γραμμές για την υπεραλίευση.  "We have shown today that the European Parliament is anything but toothless. We have used our power as a co-legislator, for the first time in fisheries policy, to put a stop to overfishing. Fish stocks should recover by 2020, enabling us to take 15 million tonnes more fish, and create 37,000 new jobs", said fisheries reform rapporteur Ulrike Rodust (S&D, DE).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου