Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Νησιά Φούρνοι, Αιγαίο Πέλαγος


Μυστικά νησιά στη Μεσόγειο
 Διάβαζα ένα άρθρο για κάποια νησιά στη Μεσόγειο, που δεν είναι τόσο γνωστά και γι’αυτό είναι μικροί χαμένοι παράδεισοι για τους τουρίστες. Ανέφερε το νησί Tabarca στην ανατολική ακτή της Ισπανία, το ιταλικό νησί Favignana στα ανοικτά της Σικελίας,  το Vis της Κροατίας και ανάμεσα στους επιλεγμένους προορισμούς ένα ελληνικό νησί, τους Φούρνους στο Αιγαίο.  Ξεκίνησε η Εβδομάδα Τουρισμού, καλό είναι να διαφημίσουμε έναν υπέροχο ελληνικό προορισμό, όπως οι Φούρνοι Κορσέων ( Fournoi Korseon or Fournoi Ikarias), που απλώς τους ονομάζουμε Φούρνοι. Ένα σύμπλεγμα 16 νησιών και βραχονησίδων ανάμεσα στα νησία Ικαρία, Σάμο και Πάτμο, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ψαράδες. Τα δύο μεγαλύτερα νησιά είναι το κυρίως νησί Φούρνοι (31 km²) και η Θύμαινα (10 km²), που κατοικούνται, όπως και το νησάκι Άγιος Μηνάς (2.3 km²) στα αντολικά.  
Site με πληροφορίες για τους Φούρνους ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 
 Γραφικά αιγαιοπελαγίτικα νησιά με λευκά σπίτια. Το κυρίως νησί Φούρνοι έχει όμορφες παραλίες είναι το Πετροκοπιό, Ελιδάκι, Βλιχάδα, Μπαλί...  Μοναδική δαντελωτή γεωμορφολογία, πολυπλοκότητα της ακτογραμμης με πολλές στενές λωρίδες ξηράς μέσα στην θάλασσα, που με την σειρά τους δημουργούν έναν μεγάλο αριθμό κάβων, κόλπων και διαύλων. Θα αντικρύσετε εντυπωσιακούς σχηματισμούς μεταξύ ξηράς και θάλασσας κι έτσι δικαιολογείται η επιλογή του τόπου ως πειρατικό κρυσφήγετο τα παλιότερα χρόνια. Η ακατοίκητη νησίδα Ανθρωποφάς  ή Μεγάλος Ανθρωποφάγος (ή Ανθρώ) βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων με έκταση 0,545 τ.χλμ. είναι περιοχή που προστατεύεται και ζώνη, όπου απαγορεύεται το ψάρεμα. 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ environment.yale.edu ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

Τα νησιά είναι κυρίως βραχώδεις με μερικούς ελαιώνες και χωράφια με σιτηρά, ενώ οι ντόπιοι ασχολούνται με τη κτηνοτροφία, το ψάρεμα, το κυνήγι και η αναψυχή.  Αν κάνετε καταδύσεις, θα σας ενθουσιάσει ο βυθός του νησιού, ενώ άγριοι κάβοι, υποβρύχιες προεκτάσεις κάβων, μικρές και μεγάλες μεσοπέλαγες ξέρες ή ρηχοί κόλποι καλύπτουν κάθε γούστο ψαροντουφεκά.  Έχει καλό οδικό δίκτυο με καλές προσβάσεις σε αρκετά σημεία του νησιού είτε βόρεια, είτε νότια. Ντόπια καϊκια θα σας οδηγήσουν σε καλούς ψαρότοπους.  Πρόσβαση στα νησιά αυτά με πλοία, κυρίως από το λιμάνι του Πειραιά. 
Άλλο site με πληροφορίες ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου