Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΝΕΡΟ είναι ανθρώπινο δικαίωμα



 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να προτείνει νομοθεσία, που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα (αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ) πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση, και να προωθεί την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους. Συγκεκριμένα ήδη 1.138.000 ευρωπαίοι πολίτες έχουν υπογράψει την «Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών: το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» ζητώντας τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει βάσιμο επιχείρημα για την ιδιωτικοποίηση του νερού και ήδη πολίτες στη Γερμανία (δήμος Βερολίνου) και την Ιταλία έχουν απορρίψει με αποφάσεις τοπικών συμβουλίων, αλλά και δημοψηφίσματα τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού. Στην Ελλάδα η πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ δεν μπορεί να στηριχθεί σε επιχειρήματα για μείωση των ελλειμμάτων, εφ΄όσον οι δύο εταιρείες δεν έχουν ελλείμματα, αλλά κέρδη. Σαράντα Δήμοι της Γαλλίας -ανάμεσά τους οι Δήμοι του Παρισιού, του Μπορντώ και της Μπρεστ- και πολλοί Δήμοι στη κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ανάκτησαν ξανά τον έλεγχο του νερού.  Μόνο στην Ελλάδα προωθείται η πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ! Κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα ένα από τα θέματα στην αντζέντα των συζητήσεων ήταν το ενδιαφέρον γαλλικών εταιριών νερού για την αγορά τους.
Σύμφωνα με λογικά επιχειρήματα και θέσεις των Πρασίνων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, οι ιδιωτικοποιήσεις των δύο εταιρειών δεν θα συμβάλλουν τελικά στη μείωση του δημόσιου χρέους. Ενώ το επιχείρημα της χρηματοδότησης με ιδιωτικούς πόρους έργων υποδομών νερού, είναι σε αντίθεση με αυτό, που συμβαίνει διεθνώς. Οι ιδιωτικές εταιρίες δεν επενδύουν σε δίκτυα, και όταν επενδύουν επιζητούν κρατική ενίσχυση. Μόνο οι δημόσιοι φορείς μπορούν να αξιοποιούν ευρωπαϊκούς πόρους για επενδύσεις. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές Υδάτων, που θεσπίστηκαν για να ελέγχουν τους ιδιώτες, δεν κατάφεραν ούτε να συγκρατήσουν τις τιμές, ούτε να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες επενδύσεις για έργα υποδομής από τις ιδιωτικές εταιρίες. 
 Οι Οικολόγοι  με τη καμπάνια τους δηλώνουν ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και δεν πρέπει να είναι πηγή κέρδους, ενώ η πρόσβαση στο νερό αποτελεί ένα θεμελιώδες και πανανθρώπινο δικαίωμα. Η βιώσιμη διαχείριση του νερού είναι μια αναγκαιότητα για το περιβάλλον και την υγεία, ενώ παίζει σημαντικό και ρυθμιστικό ρόλο στον κύκλο του κλίματος. Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να ενισχύσει την καμπάνια και στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου