Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Το Απολιθωμένο Δάσος του Γεωπάρκου Λέσβου στο Αιγαίο



Στην 8η Διεθνή Τουριστική Έκθεση, Συνάντηση Επαγγελματιών Τουρισμού, που θα διεξαχθεί   6 – 10 Μαρτίου 2013 στο Βερολίνο, θα προβληθεί το Απολιθωμένο Δάσος και το Γωοπάρκο Λέσβου στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Το Απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (το άλλο είναι το Εθνικό Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στην Αριζόνα). Επίσης υπάρχει απολιθωμένο δάσος στη Λήμνο, χωρίς να έχει αξιοποιηθεί. Στη Διεθνή τουριστική έκθεση ITB θα συμμετάσχει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υπό την αιγίδα και με την οικονομική ενίσχυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
 Οι απολιθωμένοι κορμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε μία έκταση 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κοντά στους οικισμούς Σίγρι, Ερεσός και Άντισσα στη δυτική Λέσβο, ενώ μεμονωμένα απολιθώματα βρίσκονται και σε πολλά άλλα μέρη του νησιού, π.χ. Μόλυβο, Πολιχνίτο, Πλωμάρι και Άκρασι. Το Μουσείο συμμετέχει στην ειδική αίθουσα της έκθεσης με θέμα «Adventure and Responsible Tourism», με ειδικό περίπτερο στο οποίο θα παρουσιαστεί το Γεωπάρκο Λέσβου από κοινού με τα υπόλοιπα Γεωπάρκα της Ελλάδας.  

Η ITB Βερολίνου είναι η κατεξοχήν ταξιδιωτική έκθεση του κόσμου, όπου κάθε χρόνο συναντάται η διεθνής βιομηχανία τουρισμού.  Θα γίνει προβολή της μοναδικής γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς του Αιγαίου πελάγους μέσα από την παρουσίαση τμήματος της μεγάλης έκθεσης «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους». Στο περίπτερο θα παρουσιάζεται εκθεματικό υλικό, αναπαραστάσεις και βίντεο, που παρουσιάζουν με εντυπωσιακό τρόπο τη δημιουργία και ομορφιά του Αιγαίους πελάγους και των νησιών του.
  Χιλιάδες επιχειρηματίες, που εργάζονται στην βιομηχανία ταξιδίου, τουριστικοί πράκτορες, φορείς, επισκέπτες, δημοσιογράφοι, επίσημες αποστολές από όλο τον κόσμο ενημερώνονται κάθε χρόνο για τις τελευταίες εξελίξεις στον ταξιδιωτικό τομέα. Στην ίδια αίθουσα παρουσιάζεται και το Μουσείο Κέντρο Ενημέρωσης του Μέσσελ, κοντά στη Φρανκφούρτη, όπου πραγματοποιείται η μεγάλη έκθεση του Απολιθωμένου Δάσους από τον Οκτώβριο του 2012 έως το Μάιο του 2013, η οποία επίσης θα προβληθεί στους επισκέπτες με ειδικό φυλλάδιο στη γερμανική γλώσσα.


Η συμμετοχή αυτή του Μουσείου για 2η συνεχή χρονιά αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να γίνει γνωστό το Γεωπάρκο Λέσβου στον κόσμο. Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, που έλαβε χώρα στη Λέσβο κατά το τέλος του Ολιγοκαίνου μέχρι το μέσο Μειόκαινο, περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Η δραστηριότητα αυτή δημιούργησε, εκτός από λάβα, πυροκλαστικά υλικά και ηφαιστειακή σποδό (στάχτη), με συνέπεια την κάλυψη της χλωρίδας στην περιοχή, και μάλιστα σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Η κάλυψη αυτή είχε ως συνέπεια την απομόνωση των οργανικών υλικών της χλωρίδας από την ατμόσφαιρα και σηματοδοτώντας την έναρξη της απολίθωσής τους
 Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985 και το 1987 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ανασκαφές. Από το 1997 πραγματοποιούνται συστηματικές ανασκαφές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1994 στο Σίγρι και έχει ως σκοπό την μελέτη, ανάδειξη και προστασία του Απολιθωμένου Δάσους. Από το 2000, το Μουσείο είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Υπάρχουν άλλες πέντε προστατευόμενες εκτάσεις, το πάρκο Πλάκας, το πάρκο Σιγρίου, το πάρκο Νησιώπης και το πάρκο Χαμανδρούλα. Το 2012, ύστερα από σχετική εισήγηση, η περιοχή του προστατευόμενου γεωπάρκου επεκτάθηκε, ώστε να περιλαμβάνει όλο το νησί της Λέσβου.  Ελπίζουμε να γίνει κάτι και για τη Λήμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου