Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

CHASING ICE



Ο φωτογράφος James Balog μαζί με μια ριψοκίνδυνη ομάδα κατέγραψαν το λιώσιμο των Πάγων
Το ντοκυμαντέρ παραγωγής 2012 περιλαμβάνει εντυπωσιακές σκηνές από το λιώσιμο ενός παγετώνα στη περιοχή του Jakobshavn Glacier στην Γροιλανδία. Το ντοκυμαντέρ είναι διάρκειας 75 λεπτών και είναι το μεγαλύτερο σε χρόνο γυρίσματος με on κάμερες φιλμ στην ιστορία. Είναι ουσιαστικά αποτυπωμένες οι προσπάθειες του φωτογράφου James Balog και η μελέτη του Extreme Ice Survey για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, σκηνοθετημένο από τον Jeff Orlowski μαζί με τον Svavar Jonatansson, Adam LeWinter και τον Έλληνα Louie Psihoyos.


Με σκεπτικισμό για τη Κλιματική Αλλαγή, σίγουρα ο φωτογράφος James Balog αντιμετώπισε και κατέγραψε αδιάψευστα στοιχεία για τη μελέτη του. Όλοι αναμένουν τη βράβευση του “Chasing Ice” αύριο Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, όπου ανάμεσα στους σκηνοθέτες, και είμαστε περήφανοι γι’αυτό,  είναι ο γνωστός έλληνας Louis Psihoyos.  Η υποψηφιότητα, που ξεχωρίζει στο ντοκυμαντέρ είναι για το καλύτερο Αυθεντικό Τραγούιδι (Best Original Song) γραμμένο από τον J. Ralph με φωνητικα από την ηθοποιό Scarlett Johansson συνοδεία με Joshua Bell.  

Ο φωτογράφος περιβαλλοντικών θεμάτων James Balog είχε επιδείξει δείγματα από τη δουλειά του ήδη από το 2009 στο TED talk, όπου μοιράστηκε εντυπωσιακές φωτογραφίες και σκηνές από τη μελέτη του, κυρίως  με καταγραφές time-lapse cameras καταγράφοντας τους παγετώνες, που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, το πιο ζωντανό στοιχείο για τη Κλιματική Αλλαγή. Έτσι συμπιέζοντας χρόνια μέσα σε δευτερόλεπτα, αιχμαλωτίζει αρχαία βουνά πάγου εν κινήσει, καθώς αυτά εξαφανίζονται σε ρυθμούς, που κόβουν την ανάσα.

Παραγωγός οι: Paula DuPre' Pesmen, η ίδια παραγωγός  του ήδη με Όσκαρ ντοκυμαντέρ «The Cove»  Century Boulder μαζί με τον Jerry Aronson (The Life and Times of Allen Ginsberg).  25 κάμερες για 3 χρόνια τραβούσαν αδιάλληπτα για να δημιουργηθεί το 75 λεπτών αποτέλεσμα! Η πρώτη προβολή του φιλμ έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2012, είχε συμμετοχή στα Sundance Festival Films, ενώ η γρήγορη εμφάνιση της Dr. Sylvia Earle έχει τοποθετήσει το  φιλμ του Balog, όπως λέγεται από πολλούς, ως  τη νέα «Inconvenient Truth».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου