Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Σοκολάτα για καλύτερη υγεία - CHOCOLATE WEEK



Η σοκολάτα είναι τόσο γιορτινή! Πολλές εκδηλώσεις και "εβδομάδα σοκολάτας" γίνονται μέσα στον Φεβρουάριο ανά τον κόσμο. Στην Αγγλία από τις 14 ως τις 20 Φεβρουαρίου 2013 οι καλύτερες εταιρείες σοκολάτας και σοκολατοποιοί από όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Chocolate week με εκθέσεις κι άλλες εκδηλώσεις. Ανακαλύψτε στην έκθεση νέες σοκολάτες & μίξεις, γεύσεις, βραβευμένες σοκολατένιες δημιουργίες... Ζηλεύω τα εξαδέλφια μου και φίλους, που ζουν στο New Jersey, καθώς θα διοργανωθεί μια Εβδομάδα Σοκολάτας (Chocolate Week) στο Ocean County από τις 9 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου με πολλά events, διαγωνισμούς και μαθήματα μαγειρικής. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σίγουρα είναι από μόνη της μια μεγάλη γιορτή της σοκολάτας! 
 
 Μελέτες στη Σουηδία δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει το κίνδυνο των εγκεφαλικών. Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Stockholm's Karolinska Institute παρακολούθησαν περισσότερους από 37.000 άντρες ηλικίας 45-79 για περίπου 10 χρόνια. Κι όμως αυτοί, που κατανάλωναν περίπου 2.2 ounces κάθε εβδομάδα είχαν 17% λιγότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό.  Έχει γίνει τελευταία, ευρύτερα γνωστό ότι το κακάο της σοκολάτας ωφελεί την υγεία, όμως εκείνο που οι περισσότεροι αναρωτιούνται είναι σε ποιες ποσότητες ωφελεί και τι είδους ωφελήματα παρέχει; Η ποσότητα μαύρης σοκολάτας, που καταναλώνει κάποιος έχει κρίσιμη σημασία για τις ευεργετικές της επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Υπάρχουν πολλών ειδών σοκολάτες, όπως υπάρχει και η τάση υπερκατανάλωσης της. Πρέπει δηλαδή η επιστημονική κοινότητα και ιδιαίτερα οι γιατροί να διευκρινίζουν, διότι η υπερκατανάλωση σοκολάτας έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του γενικού πληθυσμού.

 Πολλά είδη σοκολάτας που προσφέρονται στο εμπόριο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ζάχαρα, ζωικά λίπη και θερμίδες. Μάλλον η σοκολάτα είναι και ο κυρίως ύποπτος για τα παραπανίσια κιλά μου. Οι μέχρι τώρα έρευνες συμφωνούν ότι η μαύρη σοκολάτα, πλούσια σε κακάο, είναι ωφέλιμη, αν και δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για την ποσότητα κατανάλωσης. Το κακάο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ιδιαίτερα σε φλαβονοειδείς ενώσεις και πολυφαινόλες, που βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα. Ενώ στη σοκολάτα γάλακτος, το γάλα παρεμβαίνει στην απορρόφηση των πολυφαινολών του κακάο. Μια σημαντική, καλοσχεδιασμένη, ευρείας κλίμακας έρευνα, που έγινε στην Ιταλία, μας προσφέρει τώρα πολύ σημαντικά στοιχεία σχετικά με το είδος και την ποσότητα σοκολάτας, που προσφέρουν ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά και στα αγγεία του κυκλοφορικού μας συστήματος.



Οι Ιταλοί γιατροί βρήκαν ότι η ιδανική ποσότητα μαύρης σοκολάτας πλούσιας σε κακάο, που μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα για να επωφελείται η καρδία μας είναι 6,7 γραμμάρια. Στη δόση αυτή μειώνεται στο αίμα η χρόνια φλεγμονή, που ευνοεί τη γένεση και εγκατάσταση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα άτομα, που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα είχαν χαμηλότερα επίπεδα της CRP (C protein) γεγονός, που τα κατάτασσε σε ομάδα χαμηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν σοκολάτα πλούσια σε κακάο. Oι Ιταλοί γιατροί τονίζουν ότι το όφελος υπήρχε μόνο όταν οι άνθρωποι έτρωγαν μέχρι 20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, κάθε 3 ημέρες. Σε αυτούς που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας πλούσιας σε κακάο, το όφελος εξαφανιζόταν.


Άρα η ποσότητα μαύρης σοκολάτας, που καταναλώνει κάποιος έχει κρίσιμη σημασία για τις ευεργετικές της επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι σοκολάτες ζυγίζουν συνήθως 100 γραμμάρια και οπότε η κατανάλωση ποσότητας λιγότερης της μισής σοκολάτας κάθε εβδομάδα, θα μπορούσε να είναι μια υγιής συνήθεια. Η σοκολάτα προκαλεί ενδιαφέρον... και υστερία.  Πρόσφατα διάβαζα την ατάκα ενός, που ασχολείται με τα περιβαλλοντικά θέματα, δήλωνε ότι αν κινδύνευε η σοκολάτα θα έστρεφαν περισσότερο τη προσοχή τους όλοι στη Κλιματική Αλλαγή. Θα ήταν Νοέμβριος του 2012 όταν διάβασα για τη ληστεία 18 τόννων σοκολάτας στην Αυστρία από ένα Σλοβάκικο φορτηγό, όπου είχε πλαστές πινακίδες κι ακόμη αναζητείται... Υποτίθεται ότι θα παρέδιδε τις 33 παλέτες σοκολάτας γάλακτος σε μια ανύπαρκτη τσέχικη εταιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου