Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

International Year of the Quinoa IYQ-2013



Το 2013 ονομάστηκε Διενθής Έτος Κινόα
Το έτος 2013 ανακοινώθηκε ως Διενθής Έτος του Κινόα, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των ιθαγενών των Άνδεων, οι οποίοι διατήρησαν, έλεγξαν, προστάτευσαν και συντήρησαν το κινόα ως ένα φαγητό των τωρινών και μελλοντικών γενιών, χάρη στις παραδοσιακές τους πρακτικές και γνώσεις, ζώντας σε αρμονία με τη μητέρα γη και τη φύση. Υπάρχουν περισσότερες από 3.000 ποικιλίες και οικοτύποι κινόα, καλλιεργήσιμου και άγριου, τις οποίες χωρίζουν σε 5 βασικές κατηγορίες ανάλογα με την υψομετρική κλίση των εδαφών, που αναπτύσσεται: ecotypes from sea level, the valleys, the Yungas, the Salt flats και the Altiplano (high plain).
Το International Year of the Quinoa (IYQ) προτάθηκε από τη Κυβέρνηση της Βολιβίας με την υποστήριξη της Αργεντινής, Αζερμπαϊτζάν, Εκουαδόρ, Γεωργίας, Ονδούρας, Νικαράγουας, Περού και Ουραγουάης, καθώς και του οργανισμού FAO, και εγκρίθηκε από United Nations General Assembly ήδη από το Δεκέμβριο του 2011. Το Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών έλαβε υπ’όψιν τις εξαιρετικές θρεπτικές ποιότητες του κινόα, την ικανότητα να επιβιώνει σε διαφορετικά εδάφη και την πιθανή συνεισφορά του στη μάχη κατά της πείνας και ελλειπής διατροφής. 

Το Quinoa είναι μια αρχαία καλλιέργεια, που έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους αποδεικνύοντας ότι έχει πολλές προοπτικές για να συνεισφέρει στην ασφάλεια τροφίμων (food security) σε ποικίλες περιοχές του κόσμου, και ειδικά σε αυτές τις χώρες, όπου ο πληθυσμός δεν έχει  πρόσβαση σε πηγές πρωτεινών ή εκεί που οι παραγωγικές συνθήκες είναι περιορισμένες λόγω χαμηλής υγρασίας, ανυδρίας, αδυναμία καλλιεργιών...

Το Κινόα χωρίς να περιέχει γλουτένη,  περιέχει όλα τα βασικά συστατικά, όπως αμινοξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες...  Συγκεκριμένα εμπεριέχει βασικά αμινοξέα, που δεν τα βρίσκουμε σε άλλα σιτηρά, όπως το ρύζι και το κριθάρι, και τα οποία εντοπίζονται στο εξώσπερμα ή  στη φλούδα του φυτού. Το εντυπωσιακό είναι ότι μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικές γεωργικές περιοχές, μπορεί να αναπτυχθεί σε σχετική υγρασία με διακύμανση από 40% σε 88% και θερμοκρασίες από -4 ° C μέχρι 38 ° C. Επίσης αντέχει χωρίς πολύ νερό και παράγεται σε χωράφια, όπου η βροχή, που πέφτει κυμαίνεται 100 μέχρι 200 mm.

Το Κινόα έχει αναγνωριστεί και έχει γίνει αποδεκτό σε όλον τον κόσμο ως μια πηγή τροφής με υψηλή διατροφική αξία και από αυθεντικό προϊόν των Άνδεων έχει γίνει μια υψηλής ποιότητας υγιεινή τροφή, που συνεισφέρει στην ασφάλεια για τη τροφή όλων των ανθρώπων και τώρα και στο μέλλον. Αντικείμενο της απόφασης ήταν να προκληθεί και παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του κινόα και τις διατροφικές αξίες, καθώς και η προσπάθεια για εξάλειψη της φτώχειας με στόχους ανάπτυξης (including the Millennium Development Goals).

Οι κυρίως παραγωγοί κινόα βρίσκονται στη Βολιβία, στο Περού, στις ΗΠΑ, η παραγωγή κινόα εξαπλώνεται σε όλες τις ηπείρους με αρκετά καλή παραγωγή σήμερα σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. Αν οι μεγαλύτερες αγγλικές εταιρείες δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους προμηθευτές τους, πως και οι καταναλωτές θα εμπιστευθούν αυτές τις εταιρείες;  Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, που σοκάρισε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τουλάχιστον απέδειξε, ότι με τα δημητριακά, λαχανικά και φρούτα γνωρίζεις  τουλάχιστον τι καταναλώνεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου