Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ψηφίστηκε τροπολογία για την ενοικίαση νησιών και βραχονησίδων



Αντιδράσεις για ξεπούλημα & καταπάτηση της φύσης

Στις 14 Φεβρουαρίου 2013 η Ελληνική Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, υπερψήφισε τροπολογία, που προβλέπει για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο την ενοικίαση των νησιών. Με 166 ψήφους «ναι» σε σύνολο 252 βουλευτών, και  «όχι» στην τροπολογία από 84 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και ΚΚΕ), ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε «παρών», όπως και ο ανεξάρτητος Θόδωρος Παραστατίδης. Η τροπολογία προβλέπει ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και όλων των Επιτελείων για τη μίσθωση δημοσίων νήσων.
Από τους εννέα βουλευτές των ΑΝΕΛ, που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, την τροπολογία υπερψήφισαν ο Τέρενς Κουίκ, ο Παύλος Χαϊκάλης, η Ραχήλ Μακρή και η Μίκα Ιατρίδη, ενώ καταψήφισαν οι Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάννα, Νότης Μαριάς, Γιώργος Νταβρής και Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Σύμφωνα με την τροποποίηση της ρύθμισης για τις δημόσιες νησίδες δεν υπάρχει δυνατότητα μεταβίβασης κυριότητας, αλλά μίσθωσης κι αυτής υπό την προϋπόθεση. Σχεδόν όλα τα μικρόνησα έχουν κατοικηθεί από την αρχαιότητα και μερικά έχουν διαφυλάξει σπουδαία τεκμήρια τους προϊστορικού πολιτισμού στο Αιγαίο, όπως ο Σάλιαγκος της Πάρου στις Κυκλάδες και τα Γιούρα στις Σποράδες. Στον Σάλιαγκο, ο Άγγλος αρχαιολόγος professor Colin Renfrew (Lord Renfrew of Kaimsthorn) αποκάλυψε τον πρώτο νεολιθικό οικισμό των Κυκλάδων και στα Γιούρα ο Έλληνας αρχαιολόγος Αδαμάντιος Σάμψων ανακάλυψε έναν μεσολιθικό οικισμό ψαράδων.

Τα μικρόνησα, οι νησίδες και οι βραχονησίδες της Ελλάδας αποτελούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ελλαδικής γεωμορφολογίας και της ελληνικής φύσης. Ως γνωστόν  όπως και τα μεγάλα νησιά, αποτελούν τις κορφές βουνών και λόφων της Αιγηίδας, που καταβυθίστηκε και πλημμύρισε από την θάλασσα πριν εκατομμύρια χρόνια. Αυτές οι κάθε μια από αυτές τις συστάδες και υποσυστάδες νησιών έχει ιδιαίτερα περιβαλλοντικά και οικολογικά χαρακτηριστικά. Αποτελούν σημαντικούς βιότοπους για ένα πλήθος πουλιών, είτε στην περίοδο των μεταναστεύσεων τους είτε στην περίοδο της αναπαραγωγής, όπως είναι ο αιγαιόγλαρος (Larus audouinii), ο μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) και ο μύχος (Puffinus yelkouan,) που φωλιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε βραχονησίδες.

Πριν από μια εβδομάδα ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν κινδυνεύουν τα νησιά, που θα ενοικιαστούν με κατάσχεση από κράτη και ιδιώτες δανειστές μας; Ο Κρίτων Αρσένης σε δήλωση του αναφέρει: «Μόλις μια μέρα μετά την κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης κατέθεσαν τροπολογία με την οποία προβλεπόταν η πώληση και ενοικίαση νησιών και βραχονησίδων, που ανήκουν στο δημόσιο. Κάποιοι στην Ελλάδα δεν θέλανε η Επιτροπή να απαντήσει. Θέλανε να προλάβουν την απάντηση, γιατί θέλουν να επιτρέψουν με οποιοδήποτε κόστος την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών σε ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει η πόρτα για την κατάσχεση των νησιών και των βραχονησίδων μας από κράτη και ιδιώτες δανειστές».
Ο εκπρόσωπος της τρόικας κ. Ντερούζ είχε με θράσος δηλώσει, ότι μετά από συνομιλίες, που είχε με τους "πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας, που βρίσκονται εκτός πολιτικής" ή λύση στα οικονομικά μας προβλήματα είναι η καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιούσιας και η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας. Με την τροπολογία αυτή εφαρμόζονται στην πράξη και τα δύο κατά γράμμα. Με την τροπολογία αυτή επιχειρηματίες νομοθετούν μέσω της τρόικας, έτσι υποστηρίζει ο κ.Αρσένης. Στα μικρόνησα υπάρχουν καλλιέργειες, ενώ οι νησίδες και οι βραχονησίδες χρησιμοποιούνται για την εποχιακή βόσκηση κατσικιών. Εδώ ευδοκιμούν πολλά ενδημικά φυτά του Αιγαίου, όπως κρόκοι, καμπανούλες, ορχιδέες κι άλλα χασμόφυτα και βραχόφιλα φυτά... 
Η βλάστηση των βραχονησίδων είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές τους συνθήκες, όπως είναι οι συνεχείς ισχυροί άνεμοι, τα βράχια, οι γκρεμοί και η υψηλή αλατότητα από τις ψεκάδες της θάλασσας.  Ένας από τους θησαυρούς των μικρόνησων είναι ο τύπος των βυθών και τα λιβάδια με ποσειδωνίες (Posidonia oceanica), που προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη πλήθους ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών. Οι θαλασσοσπηλιές τους, επίσης, προσφέρουν καταφύγιο στις μεσογειακές φώκιες (Monachus monachus), ενώ πολλά είναι σταθμοί χελώνων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου