Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

PANTANAL AREA - THE LARGEST WETLANDS

Παντανάλ, το μεγαλύτερο τροπικό υγροτοπικό σύστημα  
Τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν πριν αρκετά χρόνια στη περιοχή Παντανάλ της Βραζιλίας ένα νέο καταφύγιο ζωής για προστασία των οικοσυστημάτων και με προτεραιότητα στη διατήρηση, έρευνα και βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για πρόγραμμα που ανήκει στον Οργανισμό Ενωμένων Εθνών με τον τίτλο "Man and Biosphere Programme", το οποίο έχει δημιουργήσει σχεδόν 350 καταφύγια σε περίπου 85 χώρες του κόσμου.

Το Παντάναλ καλύπτει έκταση 147.574 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει στη Βραζιλία (κυρίως στην περιοχή Mato Grosso do Sul), καθώς τμήματά του εκτείνονται στην Παραγουάη και στη Βολιβία. Μιλάμε για μια περιοχή όσο η μισή Γαλλία, όπου αναμφισβήτητα είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος του πλανήτη μας! Η περιοχή είναι γνωστή για τους μεγάλους μπλε παπαγάλους, που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι στη Γη με άνοιγμα φτερών περίπου 1,2 μέτρων. Το Παντανάλ πλημμυρίζει (κατά 80% τη περίοδο των βροχών) δημιουργώντας απίστευτες εναλλαγές τοπίων και φυσικά ένα καταφύγιο υδάτινων δρόμων μοναδικό σε όλο τον κόσμο... τροφή για μια μεγάλη συλλογή υδρόβιων φυτών και ζώων.
 
Πολλά σπάνια άγρια είδη της πανίδας φιλοξενούνται εδώ και ανάμεσά τους αναφέρουμε τα τζάγκουαρ,ανακόντα, καϊμάν, τάπιροι, καπιμπάρας, γιγάντιες ενυδρίδες, λύκοι, ιγκουάνα και φυσικά αμέτρητα είδη πουλιών (τουκάνοι, γεράκια, πέρδικες, πετρίτες, κουκουβάγιες, όρνεα, πάπιες…), αλλά και πολλά είδη πεταλούδας. Εξαιτίας της μεγάλης βλάστησης και της εξαιρετικής κλιματικής εναλλαγής αμέτρητα είδη του φυτικού βασιλείου ανακαλύπτονται συνεχώς νέα είδη.

 
Πολλά φοινικόδεντρα, τροπικά δέντρα πανύψηλα (όπως το Sterculia Striata) και χαμηλή βλάστηση συνυπάρχουν. Τα τελευταία χρόνια η ανθρώπινη παρέμβαση άρχισε να κάνει αισθητά και τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει. Μια χρόνια μια μεγάλη Αμερικανική εταιρεία πίεζε την Κυβέρνηση για άδεια για να κτίσει ένα νέο λιμάνι στο Morrinhos. Πολλοί κτηνοτρόφοι στην προσπάθειά τους να επεκτείνουν τα βοσκοτόπια καταφεύγουν σε μεγάλες επιχωματώσεις, ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα λαθροθηρίας.

Ακόμη η εξόρυξη χρυσού από κάποια σημεία της περιοχής έχει μολύνει το νερό με υδράργυρο με πρώτα θύματα τους ιαγουάρους και τα καϊμάν, που οι πληθυσμοί τους μειώθηκαν δραματικά τα τελευταία 5-6 χρόνια. Το μεγαλύτερο ωστόσο οικολογικό πρόβλημα φαίνεται ότι προέρχεται από τις εκτροπές των μεγάλων ποταμών λόγω παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ή από τη δημιουργία νέων υδάτινων δρόμων κατάλληλων για τη ναυσιπλοΐα.

Η διατάραξη των υδάτινων οικοσυστημάτων μελλοντικά θα προκαλέσουν αποξήρανση μεγάλων περιοχών και φυσικά θα επηρεάσουν όλο το τοπίο. Tο SESC Pantanal Private Natural Heritage Reserve είναι μια έκταση 878.7 km2 (339.3 sq mi) στα βορειοανατολικά, την οποία ονομάζουν και "Poconé" Pantanal. Εδώ γίνεται μια μίξη ποταμών, εποχιακών ρευμάτων και λιμνών... τα οποία προστατεύονται φυσικά, καθώς η περιοχή ανήκει στη συνθήκη Ramsar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου