Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Οικολογικός παράδεισος Riviera Maya



Η Riviera Maya ή Mayan Riviera είναι από τους προορισμούς, που ‘χω πάντα στο μυαλό μου ότι θέλω να ταξιδέψω για να γνωρίσω κι από κοντά. Τιρκουάζ νερά, εξωτικές παραλίες, θαλάσσια σπορτς, κολύμπι με δελφίνια... Αν αναζητάτε έναν οικολογικό παράδεισο, επισκεφθείτε τη Ριβιέρα Μάγια, τη παραλία του Μεξικού στη πλευρά της Καραϊβικής.

 Εδώ βρίσκεται και το οικολογικό πάρκο 500 εκταρίων Xcaret, στον εθνικό δρόμο Highway 5, που συνδέει το Cancun με τη πόλη Tulum, απόσταση περίπου 100 μιλίων. Σε αυτή τη περιοχή του πλανήτη η οικολογία έχει αναδειχθεί σε πραγματική business, ίσως και σε συνάρτηση με την ταχύτατη ανάπτυξη του Cancun, το οποίο από ένα ήσυχο ψαροχώρι μεταμορφώνεται σε μια παραλία τύπου Μαϊάμι, μάλλον έτσι θα μοιάζει σε λιγότερο από 30 χρόνια.


Στο Iberostar κάθε δέντρο, που είχε ξεριζωθεί για να χτιστεί το θέρετρο, είχε διατηρηθεί και φυλαχθεί προσεχτικά και ξαναφυτέφθηκε. Ακόμη πιο νότια στη παραλία Bahia de Chetumal, η οποία χωρίζει το θέρετρο από τη πρωτεύουσα της επαρχίας Quintana Roo, από το Μεξικό μέχρι το Μπελίζ δεν επιτρέπονται πλοιάρια με σκοπό τη προστασία των ζώων μανάτο.

 Το οικολογικό πάρκο Xcaret, βραβεύθηκε με το ανώτερο βραβείο Τουρισμού το 2002 ως βιώσιμo σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη κλίμακα τουρισμό. Αν και μοιάζει με όλα τα μεγάλα οικολογικά πάρκα της Αμερικής ή ακόμη και της Ντίσνεϋ, οι επισκέπτες εδώ παρακολουθούν Μεξικανούς να κάνουν ιππασία, να χορεύουν ντόπιους χορούς, να κολυμπούν σε φυσικές λίμνες, που έχουν λοξευθεί από τη φύση στα βράχια, να βλέπουν θαλάσσιες χελώνες ή ακόμη καλύτερα να ατενίζουν τη θάλασσα της Καραϊβικής.

Στο πάρκο Xcaret θα δείτε ροζ φλαμίνγκος, θα ταίσετε δελφίνια, μπορεί να δείτε ένα τζάγκουαρ να φοβίζει τα φλαμίνγκος, θα θαυμάσετε πολύχρωμους παπαγάλους. Η περιοχή του Μεξικού ανήκε στους Μάγιας και το Xcaret αγκάλιασε τον πολιτισμό τους. Στο χωριό των Μάγια υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που υφαίνουν χαλιά, σκαλίζουν ξύλο στα σχήματα των θεών των Μάγια, και φτιάχνουν μάλλινα νήματα.

 Εδώ θα σας προτείνουν να χρησιμοποιήσετε αντιηλιακά βιοδιασπώμενα βιολογικά, τα οποία δεν θα βλάψουν τα κοράλια, καθώς και τα ψάρια. Η "Riviera Maya" είναι ένας τουριστικός προορισμός από τη περιοχή της Playa del Carmen και καταλήγει στο Tulum pueblo, με τις πόλεις Puerto Morelos στα βόρεια και το Felipe Carrillo Puerto, τα οποία ανήκουν κι αυτά στη Riviera Maya.

Το Νοέμβριο η περίοδος είναι βροχερή. Λοιπόν, οι κυριότεροι προορισμοί της διάσημης οικολογικής παραλίας (από τον βορρά ως τον νότο) είναι: Cancún, Isla Mujeres (Island), Puerto Morelos, Playa del Carmen, Cozumel (Island), Puerto Aventuras,Akumal, Tulum.


Η Riviera Maya ονομαζόταν εξ’αρχής Cancun - Tulum corridor, αλλά το 1999 μετονομάστηκε σε Riviera Maya με τη συνδρομή του Lic. Miguel Ramón Martín Azueta, που εκείνο το διάστημα ήταν δήμαρχος της επαρχίας του Solidaridad. Η επαρχία Solidaridad  περιλαμβάνει όλη την κυρίως ακτογραμμή Riviera Maya από τη Playa del Carmen στα βόρεια μέχρι το Tulum και επεκτείνεται 40 χιλιόμετρα μέσα μέχρι τα σύνορα με το Yucatan.

 Από τα καλύτερα αξιοθέατα της Riviera Maya είναι οι καταδύσεις σε κοραλιογενείς υφάλους και όλες οι υδάτινες δραστηριότητες στις ακτές, ο ύφαλος Mesoamerican Barrier Reef System (γνωστός κι ως Belize Barrier Reef), ο οποίος αρχίζει από το Cancun και συνεχίζει καταμήκος της ακτογραμμής Riviera Maya μέχρι τη Guatemala είναι ο δεύτερος σε μήκος ύφαλος barrier reef system στον κόσμο!

 Πηγή: GOLDEN FLOWER MAGAZINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου