Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Η Νορβηγική πόλη TROMSO

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φιλοξενήθηκε το 2007 στη νορβηγική πόλη Tromso κι όπως γνωρίζουμε αυτή η μέρα εγείρει μια παγκόσμια αφύπνιση για το περιβάλλον προκαλώντας τη πολιτική προσοχή και δράση. H WED 2007 ήταν αφιερωμένη στο «Λιώσιμο των Πάγων». Οι κυριότερες εκδηλώσεις έγιναν στη Νορβηγία, καθώς η UNEP τίμησε τη πόλη του Tromsø, που φιλοξένησε και την Ημέρα των Ενωμένων Εθνών. Οι εορτασμοί επικεντρώθηκαν στο Tromsø, μια νορβηγική πόλη με ζωντανή ιστορία και που αποτελεί κέντρο πολικών ερευνών. Η πόλη έχει το βορειότερο Πανεπιστήμιο του κόσμου και ένα σημαντικό Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο, τα οποία είναι σημαντικά κλειδιά στην ερευνητική αρένα. 


Το Tromsø έχει πολύχρωμα ξύλινα σπίτια, φιλόξενους κατοίκους, κουλτούρα, αρκτική κουζίνα και μια έντονη νυχτερινή ζωή. Βρίσκεται σε ένα υψόμετρο 1.800 μέτρων στις Lyngen Alps πάνω από τα φιόρδ και απέχει μόλις 2.000 χλμ από τον Βόρειο Πόλο. Από τις 21 Μαίου ο ήλιος λάμπει πάνω από τα βουνά μέσα στα μεσάνυχτα. Το θέμα της WED 2007 επιλέχθηκε για να υποστηρίξει το Παγκόσμιο Πολικό Έτος, διότι έτσι έχει χαρακτηριστεί το 2007,  ελπίζοντας να επικεντρώσει το ενδιαφέρον στις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στα πολικά οικοσυστήματα και τις κοινότητες, αλλά και τις επιπτώσεις σ’ολόκληρο τον κόσμο. Η  ατζέντα είχε ένα ανθρώπινο πρόσωπο για τα θέματα περιβάλλοντος και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να γίνουν ενεργά μέλη για βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ένα πανανθρώπινο γεγονός με ποικιλόμορφες δραστηριότητες, όπως αγώνες ράλλυ, ποδηλατοδρομίες, πράσινες συναυλίες, διαγωνισμοί μαθητών σε κείμενα- άρθρα και αφίσες για το περιβάλλον, φύτεμα δέντρων, ανακύκλωσης και καμπάνιες καθαρισμού τοπίων. Επίσης προωθεί τις κοινότητες να καταλάβουν ότι είναι βασικοί άξονες για την αλλαγή συμπεριφορών απέναντι στο περιβάλλον.Το Τρόμσο είναι διάσημο για το πολύ χιόνι το χειμώνα, μάλιστα τον Απρίλιο του 1997 είχε καταγραφεί το ρεκόρ ύψος χιονιού 240 εκατοστά, ενώ το ρεκόρ θερμοκρασίας υπό το μηδέν είναι –18.4 °C. Γενικά κάθε Ιανουάριο κατά μέσο όρο η θερμοκρασία είναι –4 °C. Το βουνό που βρίσκεται στα δεξιά της πόλης είναι το Tromsdalstinden (υψόμετρο 1238 μ). 

Οι Πάγοι παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος του πλανήτη. Ο πάγος σε όλες του τις μορφές ως παγετώνες, χιόνι, παγόβουνα, ακρωτήρια πάγου… αντανακλά τη θερμότητα του ήλιο και κρατά δροσερό τον πλανήτη. Καθώς οι πάγοι εξαφανίζονται, η Γη διατηρεί περισσότερο την ηλιακή ζέστη. Το κλίμα του πλανήτη αλλάζει και αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο ορατό στον Αρκτικό, όπου ο μέσος όρος της θερμοκρασίας έχει διπλασιασθεί, όπως και στον υπόλοιπο πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Η μείωση των πάγων στη θάλασσα έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την χλωρίδα και πανίδα του Αρκτικού περιβάλλοντος και κυρίως τις πολικές αρκούδες και τις πολικές φώκιες, καθώς και τους ανθρώπους, που αυτά τα ζώα είναι η πρωταρχική πηγή διατροφής τους. Η κατάσταση των ιθαγενών της Αρκτικής έχει γίνει επισφαλής. 
ΤΡΟΜΣΟ
Η Νορβηγία διεκδικεί μερίδιο της Ανταρκτικής και συγκεκριμένα την Γη της Βασίλισσας Μάουντ. Η χώρα βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Σκανδιναβίας και συνορεύει με την Σουηδία, την Φινλανδία και την Ρωσία στην ξηρά, ενώ τα θαλάσσια σύνορά της είναι με την Δανία και την Βρετανία. Έχει ένα επίμηκες σχήμα με εκτεταμένη ακτογραμμή κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού, όπου βρίσκονται και τα περίφημα Φιορδ. Με ποικίλο ανάγλυφο ποικίλο και σχετικά απομονωμένες κοινότητες, έχει πολλές τοπικές διαφοροποιήσεις στη μουσική, τους χορούς, τα ήθη και τα έθιμα, ακόμα και τις τοπικές διαλέκτους. Στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας συναντά κανείς τα μεγαλύτερα υψόμετρα (2000-2500 μ.). Το νοτιοανατολικό τμήμα είναι πιο χαμηλό, με μεγάλες και εύφορες κοιλάδες. Οι καλλιέργειες καταλαμβάνουν μόνο το 2,7% του εδάφους και μόνο η κτηνοτροφία (βοοειδών, χοίρων) είναι αναπτυγμένη. Τα δάση σκεπάζουν το ένα τέταρτο της επιφάνειας της χώρας, που όμως χάρη στη σωστή εκμετάλλευσή τους αποτελούν πηγή πλούτου. Λόγω του φτωχού εδάφους οι Νορβηγοί έγιναν ψαράδες και ναυτικοί. 
Στα βόρεια βρέχεται από την Παγωμένη Αρκτική θάλασσα και την θάλασσα του Μπάρεντς, στα δυτικά από τον Ατλαντικό (θάλασσα της Νορβηγίας), στα νότια από την Βόρεια θάλασσα (Σκαγεράκη). Το υψίπεδο είναι καλυμμένο από πάγους, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν κομμάτια γης και σχηματίζουν τα περίφημα φιόρδ. Οι ακτές της Νορβηγίας παρουσιάζουν μεγάλο διαμελισμό, με πολλά μικρά νησάκια των Λόφουτεν και Βεσταρώλεν. Στην Νορβηγία ανήκουν και τα νησιά Σβάλμπαρντ στην Παγωμένη Αρκτική θάλασσα και του Γιαν Μάγεν, ενώ το νησί Μπουβέ στο νότιο Ατλαντικό και το Νησί του Πέτρου Α' στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό εξαρτώνται από τη Νορβηγία, χωρίς να θεωρούνται μέρος της χώρας. Η οικονομία της χώρας βασίζεται στην εμπορική ναυτιλία και στην αλιεία (ρέγκες, μπακαλιάροι, φάλαινες και φώκιες). Οι ποταμοί της Νορβηγίας είναι πολύ μικροί, πλούσιοι σε νερά και σχηματίζουν μεγάλους καταρράκτες που είναι ιδανικοί για υδροηλεκτρική εκμετάλλευση. Ο μεγαλύτερος είναι ο Γκλόμμα, που ρέει προς τα νότια με κατεύθυνση τις κοιλάδες της εσωτερικής περιοχής και χύνεται στο φιόρδ του Όσλο. Το κλίμα είναι ωκεάνιο στις δυτικές ακτές και ηπειρωτικό στο εσωτερικό και στις αρκτικές περιοχές 
TROMSO
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (περίπου 5 εκατ. κάτοικοι) είναι συγκεντρωμένο στις ακτές και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Όσλο. Ο πληθυσμός αποτελείται από τους Νορβηγούς, με μειονότητες των Λαπώνων (20.000) και των Φιλανδών (12.000), που όμως περιορίζονται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο πιο αναπτυγμένος βιομηχανικός τομέας είναι ο μηχανικός. Πηγή πλούτου είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου στο βυθό της θάλασσας ανάμεσα στην Αγγλία και την Νορβηγία, ενώ επίσης υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Βόρεια θάλασσα, όπως και κοιτάσματα πυριτίου, χαλκού, τιτανίου, ασημιού και άνθρακα στα νησιά Σβάλμπαντ.Στη Νορβηγία συνυπάρχουν δύο ισότιμα διαφορετικά γλωσσικά ιδιώματα, η “ρίκσμωλ” (γλώσσα του κράτους και των βιβλίων) και η “λάντσμωλ” (γλώσσα της υπαίθρου). Η “ρίκσμωλ” αποτελείται από τα αρχαία νορβηγικά του 14ου αιώνα με πολλά δανέζικα στοιχεία, ενώ η “λάντσμωλ” γεννήθηκε από τα έργα του Αασεν, με νορβηγικά ιδιώματα της δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου