Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ο φυσικός πλούτος της Φιλανδίας



Η Φινλανδία ανήκει στις Σκανδιναβικές χώρες, βρίσκεται ανάμεσα στην Σουηδία, την Νορβηγία, την Ρωσία και βρέχεται από την Βαλτική θάλασσα. Στα φινλανδικά η χώρα ονομάζεται Suomi. Οι ακτές της  παρουσιάζουν βαθιά κόλπωση και στολίζονται από ένα πλήθος μικρών και μεγάλων νησιών, μεγαλύτερα από τα οποία είναι τα νησιά Ώλαντ, πολυάριθμη ομάδα νησιών και νησίδων του αρχιπελάγους Αχβενανμάα στα ανοιχτά της πόλης Τούρκου (νοτιοδυτική ακτή). Τα νησιά Ώλαντ (Åland) ανήκουν στη Φιλανδία με διευρυμένη αυτονομία. 

Θεωρείται από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες, με έκταση 338.145 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό μόνο 5.325.115 κατοίκους (2009) και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1995.  Το 30% του εδάφους της  βρίσκεται στην αρκτική ζώνη, αλλά αυτό που χαρακτηρίζει μορφολογικά τη Φιλανδία είναι οι πολυάριθμες λίμνες, που καταμετρώνται σε δεκάδες χιλιάδες και καλύπτουν το 10% του εδάφους, κυρίως στο νότιο κυρίως τμήμα της. Μάλιστα οι περισσότερες συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής παγετώνων. 


Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Φινλανδίας είναι οι νότιες, κυρίως κατά μήκος των ακτών. Η περιοχή της Λαπωνίας είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη (2 κάτ. ανά τ. χλμ.).  Από τις λίμνες της Φινλανδίας σημαντικές είναι η Ίναρι, μεγάλη λίμνη στο Βορρά, η Οουλουγιάρβι στο κεντρικό τμήμα της χώρας, η Κάλαβεσι, νοτιότερα, η Πάγιαννε και η Κέιτελε, στην κεντρική νότια Φινλανδία, η μεγάλη λίμνη Σαϊμάα στα νοτιοανατολικά, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Επίσης οι λίμνες Πιέλινεν και Χάουκαβεσα, που βρίσκονται και αυτές στην ανατολική Φινλανδία. 


Η ορεινή περιοχή της Φινλανδίας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της, το οποίο συνορεύει με τη Νορβηγία. Στον ορεινό αυτόν όγκο ανήκει και το ψηλότερο βουνό της χώρας, το όρος Χαλτιατουντούρι (1.324 μ.), το οποίο αποτελεί τμήμα των Σκανδιναβικών Άλπεων. Η βλάστηση κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι δασική, κάτι που αποτελεί και σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο για τη χώρα, με την παραγωγή χαρτιού και προϊόντων ξυλείας. Το βόρειο και ανατολικό τμήμα καλύπτεται από χαμηλά οροπέδια και λοφώδεις εκτάσεις. 



Εκτός από το βορειότατο τμήμα, που καλύπτεται από τούνδρα, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σκεπάζεται από πεύκα, σημύδες και έλατα, ενώ το νοτιότερο τμήμα από δρύες. Δάση από σημύδες εκτείνονται μέχρι το Νότο. Στη Φινλανδία ενδημούν πολυάριθμα είδη δέντρων και φυτών, αλλά και λειχήνων. Η βόρεια Φινλανδία διασχίζεται από πολλούς, αλλά μικρού μήκους και ορμητικούς ποταμούς, που συχνά σχηματίζουν καταρράκτες. Πολλοί από τους ποταμούς της χώρας ενώνουν μεταξύ τους λίμνες ή εκβάλουν σε αυτές.  



Σημαντικοί ποταμοί της Φινλανδίας είναι ο Κέμι, που χύνεται στη Βαλτική θάλασσα, κοντά στα σύνορα με τη Σουηδία, ο Τένο, που χύνεται στη Θάλασσα του Μπάρεντς, ο Όουλου, πλωτός ποταμός, που ξεκινά από την ομώνυμη λίμνη και εκβάλλει στη Βαλτική, ο Κόκεμακι στη νοτιοδυτική χώρα, ο Τόρνιο, με ρου κοντά στα σύνορα με τη Σουηδία... Στα παράλια υπάρχουν πολλοί πληθυσμοί από φώκιες, ενώ στην κυρίως ηπειρωτική χώρα θα δείτε αγριόχηνες, κύκνους και περδικοειδή... όπου η κυριαρχία του υγρού στοιχείου σημαίνει ύπαρξη εκτεταμένων υδροβιότοπων. 


Τα ποτάμια και οι λίμνες της Φινλανδίας περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ειδών ψαριών. Η υποβάθμιση της θαλάσσιας ζωής είναι αρκετά εμφανής, ωστόσο στη Βαλτική θάλασσα και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε μόλυνση που έχει προέλευση τις χώρες της Βαλτικής και τη Ρωσία. Η αλιεία είναι αναπτυγμένη στα θαλασσινά παράλια (ρέγκες, σολομοί, πέρκες, μουρούνες, μπακαλιάροι), ενώ η αλίευση (κυρίως πέστροφας και σολομού) στα ποτάμια είναι σχετικά περιορισμένη λόγω της μεταφοράς με αυτά ξυλείας. 
 
 Η σπουδαιότερη βιομηχανική δραστηριότητα της χώρας σχετίζεται με την εκμετάλλευση των δασών. Τεράστιες ποσότητες κοντραπλακέ (πρώτη παραγωγός στον κόσμο), χαρτομάζας, ξυλοπολτού και κυτταρίνης παράγονται εδώ. Η δασική βιομηχανία ευνοείται, επίσης, από τη μεταφορά της ξυλείας μέσω των λιμνών και των ποταμών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η βιομηχανία μηχανοκατασκευών, οι βιομηχανίες ειδών διατροφής, χημικών προϊόντων, υφαντουργίας, ελαστικού, κεραμικής κτλ.  Επίσης είναι πρωτοπόρος στην ναυπηγική βιομηχανία.



Ελκυστικός τουριστικός προορισμός λόγω του πανέμορφου φυσικού τοπίου, των μεγάλων δασών και των περιοχών των λιμνών και των νησιών. Επίσης η ιδιόμορφη φινλανδική ουδετερότητα κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου συνδυάστηκε με τη φιλοξενία στο Ελσίνκι σημαντικών πολιτικών διασκέψεων και συναντήσεων, με αποτέλεσμα η χώρα να αποκτήσει το αναγκαίο κύρος και τις υποδομές, ώστε ο τουρισμός συνεδρίων να συμβάλλει από την πλευρά του στην αύξηση των ξένων επισκεπτών.


Από το υπέδαφος της Φινλανδίας εξάγονται χαλκός, σίδηρος, ψευδάργυρος, νικέλιο, χρυσός, άργυρος, ψευδάργυρος, κοβάλτιο, μόλυβδος, ενώ στο Βορρά υπάρχουν σημαντικά αποθέματα τύρφης. Γίνεται εξόρυξη γρανίτης, βανάδιο και ασβεστολιθικά. Στο ψυχρό κλίμα της Φιλανδίας οι χειμώνες διαρκούν πολύ και είναι ψυχροί, περισσότερο στο βόρειο τμήμα, στη Λαπωνία, όπου οι μέσες θερμοκρασίες του χειμώνα είναι -15° έως -4 °C, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σημειώνονται χιονοπτώσεις.  Στα νότια η επίδραση της θάλασσας κάνει το κλίμα πιο ήπιο. 

Eίναι θετικό το γεγονός, ότι δεν υπάρχει μείωση του ποσοστού δασικής κάλυψης του εδάφους. Στην πανίδα κυριαρχούν θηλαστικά, όπως λαγοί, ελάφια, τάρανδοι, λύκοι, αλλά και η αρκτική αλεπού, ο λύγκας και άγριοι πληθυσμοί ταράνδων, οι οποίοι υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη μείωση σε αντίθεση με τους εκτρεφόμενους ταράνδους. Ο δασικός πλούτος της χώρας προστατεύεται από τη φιλανδική νομοθεσία, ωστόσο το γεγονός ότι απουσιάζουν μεγάλα φυσικά πάρκα, αλλά και η παλαιότερη υποβάθμιση από τη συστηματική εξόρυξη τύρφης συνιστούν αρνητικούς παράγοντες. 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ... για να διαβάσετε ένα άρθρο για την παιδεία στη ΦΙΛΑΝΔΙΑ


Η πρωτεύουσα της χώρας, το Ελσίνκι, αποτελεί πνευματικό και βιομηχανικό κέντρο και το σημαντικότερο λιμάνι στον Κόλπο της Φινλανδίας. Η χώρα έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. Άλλες φινλανδικές πόλεις είναι η Έσποο (περ. 210.000 κάτ.), η Τάμπερε (193.174 κάτ.), σημαντικό κέντρο της νοτιοδυτικής Φινλανδίας και η Τουρκού (172.107 κάτ.) ένα λιμάνι στη Βαλτική. Η παλαιότερη πόλη της Φινλανδίας και πρωτεύουσά της έως τις αρχές του 19ου αι. ήταν η Όουλου (117.670 κάτ.), στο βάθος του Βοθνικού κόλπου.  

Η Λάχτι (περ. 100.000 κάτ.) είναι παραλίμνια πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας και η Κουόπιο (περ. 90.000 κάτ.) βρίσκεται στη λίμνη Κάλαβεσι. Η οικονομία της Φινλανδίας στηρίζεται στην εκμετάλλευση του δασικού πλούτου, με τη γεωργία να είναι περιορισμένη. Η καλλιεργούμενη έκταση καλύπτει μικρό μονάχα τμήμα της συνολικής επιφάνειας της χώρας (8,5%) και βρίσκεται κυρίως στις νότιες περιοχές. Τα σημαντικότερα γεωργικά προϊόντα είναι τα δημητριακά, οι πατάτες, τα ζαχαρότευτλα και τα λαχανικά. 


Η κτηνοτροφία είναι αρκετά αναπτυγμένη και βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία. Περιλαμβάνει βοοειδή, πρόβατα, χοίρους και στις βορειότερες περιοχές τάρανδους και γουνοφόρα ζώα. Η παραγωγή των κτηνοτροφικών προϊόντων (τυριού, βουτύρου) είναι μεγάλη. Τα καλοκαίρια είναι δροσερά με θερμοκρασίες, που κυμαίνονται μεταξύ 15° και 17 °C. Από τους πρώτους κατοίκους της Φινλανδίας ήταν οι Λάπωνες ή κάποιος συγγενής τους φιννοουγγρικής προέλευσης λαός που ήταν εγκαταστημένος από την τρίτη χιλιετία π.Χ  

 
Οι Φινλανδοί, που συνιστούν πάνω από το 90% του πληθυσμού, έχουν τόσο φιννοουγγρική, όσο επίσης σκανδιναβική και βαλτική προέλευση.  Στο τέλος του 1ου αι. μ.Χ. τη χώρα κατέλαβαν οι Φίννοι, οι οποίοι προέρχονταν από την Εσθονία, και δημιούργησαν μία πρωτόγονη οικονομία βασισμένη στο κυνήγι των γουνοφόρων ζώων. Από τα τέλη του 8ου αι. και έως το 1100 η σημερινή Φινλανδία κατοικείται από τους Βίκιγκς.

 


(οι περισσότερες φωτογραφίες ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ από το περιοδικό GOLDEN FLOWER)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου