Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Νόμιμη ξανά η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης



Τα οικολογικά ρούχα φτιάχνονται από υφάσματα και υλικά, τα οποία έχουν παραχθεί σύμφωνα με τα πρότυπα βιολογικής γεωργίας και συνήθως κατασκευάζονται από βιολογικό βαμβάκι, μαλλί, μετάξι από σόγια, κάνναβη, γιούτα (φυτικές ίνες), ραμί (ινδικό φυτό), μπαμπού. Στα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, κατά τη παραγωγή τους, δεν χρησιμοποιούνται χημικά και φυτοφάρμακα, αλλά ούτε μεταλλαγμένοι σπόροι. Στη περίπτωση της κάνναβης ο οικολογικός αντίκτυπος της είναι ο μικρότερος σε σύγκριση με κάθε φυτό, που χρησιμοποιείται για ύφασμα. Αναπτύσσεται γρήγορα και χωρίς να απαιτείται ιδιαιτέρως μεγάλη φροντίδα. Αντίκτυπο, βέβαια στο περιβάλλον έχουν και οι διαδικασίες επεξεργασίας των ρούχων, καθώς τα φυσικά χρώματα σε αυτά τα ρούχα προτιμώνται σε αντίθεση με τα χημικά των βαφών, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα χημικών αποβλήτων.
 Όλο και περισσότερο μεγάλα fashion show της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες κάθε χρόνο, παρουσιάζουν συλλογές με οικολογικά ρούχα.... και μάλλον είναι μόδα! Η διαφήμιση των υφαντών και λοιπών προϊόντων της κάνναβης ως υποαλλεργικών προκαλεί συνεχώς αύξουσα ζήτηση, ενώ εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η χρήση προϊόντων κάνναβης σε νέα «πράσινα» καινοτόμα προϊόντα.

Επί χρόνια, ενώ υπήρχαν ευρωπαϊκά κονδύλια και ενδιαφέρον από καλλιεργητές,  είχε σταματήσει η καλλιέργεια της κάνναβης. Τώρα όμως φαίνεται,ύστερα από δεκαετίες απαγόρευσης, είναι ελεύθερη η καλλιέργεια της και αποτελεί μία ιδιαίτερα κερδοφόρα εναλλακτική πρόταση καλλιέργειας για τους αγρότες. Η κλωστική κάνναβη είχε απαγορευτεί στην Ελλάδα από το ’50, όμως η κλωστική δεν έχει κανένα άλλο κοινό εκτός από το όνομα, με την απαγορευμένη ινδική κάνναβη, η οποία θεωρείται ναρκωτικό. Η κλωστική κάνναβη είναι ένα ετήσιο είδος της οικογένειας των Cannabaceae και καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια για παρασκευή σχοινιών. 
Δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού και σκοτώνει μόνη της τα ζιζάνια, καθαρίζοντας παράλληλα το έδαφος, οπότε είναι φυσικό, η καλλιέργεια αυτή να επιβαρύνει  σαφώς λιγότερο το περιβάλλον από οποιαδήποτε παρόμοια καλλιέργεια. Σήμερα το φυτό παράγει παγκοσμίως περισσότερα από 25.000 διαφορετικά προϊόντα, από υφαντά και χαρτί μέχρι βερνίκια, βαφές και συμπληρώματα διατροφής.

Αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα ύψος σε λίγους μήνες, ενώ τα πιο χρήσιμα τμήματά του είναι οι σπόροι και το έλαιο, που περιέχουν, αλλά και οι βλαστοί του για την κατασκευή νημάτων. Το έλαιο της κλωστικής κάνναβης χρησιμεύει για την κατασκευή σαπουνιών και καλλυντικών, επίσης για κτηνοτροφές, βελτιωτικά εδάφους και βερνίκια. Ο πολτός της κλωστικής κάνναβης  χρησιμεύει και ως καύσιμη ύλη. 
 Η καλλιέργειά κλωστικής κάνναβης με χαμηλή περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης, μέχρι 0.2%, επιδοτείται βάσει των κανονισμών (ΕΟΚ) 1308/70, (ΕΟΚ) 619/71, (ΕΟΚ) αριθ. 2358/71, (ΕΟΚ) 1164/89, αλλά και τον Κανονισμό (ΕΚ) 1529/2000. Υπάρχει αρθρογραφία ότι η κάνναβη αντιμετωπίζει συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά και αρνητικά δημοσιεύματα ότι η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στους όρχεις. Εκτός από την κατασκευή υφαντών, η κλωστική κάνναβη χρησιμοποιείται για την κατασκευή υλικών μονώσεων, χαρτιού υψηλής ποιότητας, μοριοσανίδων, τροφής ωδικών πτηνών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου