Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες του Ειρηνικού Ωκεανού.


Το περασμένο Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 γιορτάστηκε ακόμη μια φορά η Warrior Day of Action, μια Ημέρα αφιερωμένη στη δράση των νησιωτών του Ειρηνικού ωκεανού για τη Κλιματική Αλλαγή και τον αγώνα τους να προστατεύσουν τη γη τους, την ύπαρξη τους και την ταυτότητα τους από τη συνεχώς αυξημένη παλίρροια και την άνοδο της στάθμης των νερών.  
 Περιβαλλοντικοί πρόσφυγες δεν υπάρχουν μόνο στον παγωμένο Βόρειο Πόλο, αλλά και στα νησιά των ωκεανών. Σύνθημα τους «We are not drowning, we are fighting» = Δεν πνιγόμαστε, αγωνιζόμαστε! Είναι και το ουσιαστικό μήνυμα των διοργανωτών από 14 νησιά του Ειρηνικού, όπου όλες οι εθνικότητες ενώθηκαν και παρουσίασαν στις περιοχές τους στις 2 Μαρτίου, τις μοναδικές αυτές προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής με εκδηλώσεις, τραγούδια και χορούς... κυρίως όμως για να πουν στον Κόσμο ότι η ώρα της Κλιματικής Αλλαγής είναι τώρα! 
 Η Ημέρα του Ειρηνικού «Pacific Warrior Day of Action» στέλνει ένα μήνυμα όλων αυτών των κοινοτήτων με μια καμπάνια ότι "100per cent Possible to be Heard" δηλαδή ότι οι πιθανότητες να ακουστούν είναι 100% , όπως ακριβώς ήταν και το συμπέρασμα του Συνεδρίου για το Κλίμα  «Power Shift NZ-Pacific climate summit» στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας τον Δεκέμβριο του 2012. Τότε ο ομιλητής Mikaele Maiava είχε δηλώσει ότι τα νησιά του Ειρηνικού δε θα πρέπει να θεωρηθούν ως ευάλωτα θύματα της παγκόσμια Κλιματικής κρίσης, αλλά ως μαχόμενοι πολεμιστές.
 Οι νέοι ντόπιοι οργανωτές του οργανισμού 350 σχεδίασαν μαζικές δράσεις και οι χώρες που συμμετείχαν στην Ημέρα... Warrior Day of Action ήταν τα νησιά Fiji, Samoa, American Samoa, Tonga, Solomon Islands, Vanuatu, Tokelau, Niue, Cook Islands, Federated States of Micronesia, Marshall Islands, Palau, Nauru, Tuvalu και Kiribati. Το 350 Pacific είναι ένα δίκτυο νέων εθελοντών για τον Ειρηνικό.
 Μάλιστα στις 3 Μαρτίου 2013 έγιναν προβολές της βραβευμένης αυστραλιανής ταινίας The Hungry Tide, ένα ντοκυμαντέρ 53 λεπτών για τη περίπτωση του λαού του Κιριμπάτι, οι οποίοι μάλλον θα γίνουν και οι πρώτοι μετανάστες λόγω της υψηλής στάθμης της θάλασσας στα νησιά τους (33 ατόλες) από τη Κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για ένα ολόκληρο έθνος... όπου απειλούνται σπίτια και ζωές 105 χιλιάδων κατοίκων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου