Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η ηλιακή καταιγίδα σε εξέλιξη... επιφυλακή οι επιστήμονες...



Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά  τη μαγνητική ή αλλιώς ηλιακή καταιγίδα, που ήδη είναι σε εξέλιξη μετά απο την ισχυρή έκρηξη στον ήλιο στις 22 Μαΐου, που δημιούργησε βροχή από φορτισμένα σωματίδια στο μαγνητικό πεδίο της γης. Τα πρώτα ιονισμένα άτομα της ηλιακής καταιγίδας, τα “plasma”, ήδη έχουν φτάσει στη Γη, εφόσον χρειάζονται  2 ημέρες για να διανύσουν τα 93 εκατομμύρια μίλια, που μας χωρίζουν από τον Ήλιο.
 

Ακριβώς αυτό είναι η μαγνητική καταιγίδα, το αποτέλεσμα ηλιακών εκρήξεων, που έχουν ως συνέπεια την εκτόξευση τεραστίων ποσοτήτων φορτισμένων σωματιδίων από την επιφάνεια του ήλιου στη Γη με ταχύτητες, που φτάνουν τα 1.200 χλμ/δευτερόλεπτο. Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορεί να πυροδοτήσουν κύματα, που προκαλούν υπερθέρμανση, πυρκαγιά ή ακόμα και την έκρηξη δικτύων ηλεκτρισμού, με απρόβλεπτες συνέπειες και καταστροφικές.  Παρατηρείται ότ οι ηλιακές καταιγίδες είναι παγκόσμια γεγονότα και διαδραματίζονται σε κλίμακες που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πρωτύτερα. 
 

Έτσι όλοι αυτές τις ημέρες, είναι σε επιφυλακή για πιθανές  παρεμβολές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, στα ραδιοτηλεοπτικά σήματα, στους δορυφόρους και στην πλοήγηση των διαστημοπλοίων. Οι μαγνητικές καταιγίδες έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και πιο πολύ σε εκείνους, που πάσχουν από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου, Νίκο Κατσαρό, ευθύνονται για πονοκεφάλους, ζαλάδες, αϋπνία, πτώση της πίεσης και νωθρότητα. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι επηρεάζουν τη πορεία αποδημητικών πουλιών και άλλων ζώων.



Οι επιστήμονες κατατάσσουν τις ηλιακές καταιγίδες σε τρεις κατηγορίες. Η κατηγορία X θεωρείται η ισχυρότερη, καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων και τις επίγειες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος. Η δεύτερη κατηγορία είναι η M, που κάνει πιο έντονο και επηρεάζει το φαινόμενο Βόρειο Σέλας. Ένω η λιγότερο ισχυρή κατηγορία είναι η C, που δεν έχει κάποια σοβαρή επίπτωση. Περισσότερο η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της ηλιακής καταιγίδας προκαλεί επιπλοκές στην τροχιά των δορυφόρων, και γι’αυτό η NASA ενημερώνει, πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός “κατεβαίνει”  χαμηλότερα από 300 μέτρα σε περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας. 
 

Είχα διαβάσει πριν καιρό, ότι ένα αστέρι στον αστερισμό του Ωρίωνα, περίπου 640 έτη φωτός μακριά μας, είναι το πιο φωτεινό και μεγαλύτερο άστρο της γαλαξιακής γειτονιάς μας, το οποίο πολύ πιθανόν να γίνει στο μέλλον, ο δεύτερος Ήλιος. Το άστρο ετοιμάζεται να εκραγεί στο κοντινότερο μέλλον... μέσα δηλαδή στα επόμενα εκατομμύρια χρόνια, εφόσον μιλάμε για γαλαξιακά μεγέθη.  Σίγουρα πάντως όλοι θα ζήσουν ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα, καθώς για μερικές εβδομάδες το supernova  θα είναι τόσο φωτεινό... ώστε εκτός από τον Ήλιο, θα υπάρχει και ένας δεύτερος στον ουρανό.

Ηλέκτρα Κουτούκη - Electra Koutouki
φωτογραφίες NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου