Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Τα κουνούπια παγκόσμιο πρόβλημα



Φέτος υπάρχει πρόβλημα με τα κουνούπια σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Η Κλιματική Αλλαγή πρόκειται να χειροτερέψει το πρόβλημα με τα κουνούπια γενικώς, γιατί αυτά τα έντομα τα πάνε καλύτερα σε ζεστότερα κλίματα κι γι’αυτό ακριβώς ενημερώνουν οι ειδικοί, όπως ο  Chet Moore, Καθηγητής της φαρμακευτικής εντομολογίας στο Colorado State University. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, που πέρσι σκόρπισε μόνο στις ΗΠΑ 286 θανάτους.  Παγκοσμίως αρρώστιες από κουνούπια σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από ότι οι καρχαρίες, φίδια και αρκούδες... για παράδειγμα περισσότεροι από 600 χιλιάδες θάνατοι από μαλάρια κάθε χρόνο στις φτωχότερες χώρες.




Οι ειδικοί το παραδέχονται ότι είναι ένα όχι και τόσο φυσιολογικό καλοκαίρι σε πολλά μέρη και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Τα κουνούπια δεν είναι μόνο ενοχλητικα, αλλά και επικίνδυνα για την υγεία, αφού μεταφέρουν κι άλλα μικρόβια. Φέτος στις ΗΠΑ οι μεγάλοι πληθυσμοί των κουνουπιών οφείλονται σ’ έναν συνδυασμό ξηρασίας, βαριάς βροχόπτωσης και ζέστης.  Η κατάσταση είναι χειρότερη στα νοτιοδυτικά της χώρας σύμφωνα με τον Jonathan Day, που μελετάει τα κουνούπια στο University of Florida. Μετά από δύο χρόνια ξηρασίας ακολούθησαν φέτος μεγάλες βροχοπτώσεις.  Σε περιοχές του Connecticut αυτό το καλοκαίρι οι παγίδες για τα κουνούπια διπλασιάστηκαν, ενώ στη Minnesota τον Ιούλιο τριπλασιαστήκαν σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 10 χρόνων. Το ρεκόρ κατέχει η Κεντρική California όπου οι παγίδες των κουνουπιών είναι 5 φορές περισσότερες σε σχέση με τον τελευταίο χρόνο.




Νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, δείχνει ότι τα κουνούπια έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένες οσμές, που αναδύονται από το ανθρώπινο σώμα π.χ. παράγονται κατά την εκπνοή ή τον ιδρώτα. Τα κουνούπια έχουν πολύ δυνατή όσφρηση, εντοπίζουν το διοξείδιο του άνθρακα, που ελευθερώνεται όταν ο άνθρωπος αναπνέει, ενώ έλκονται περισσότερο από τις γυναίκες, και λόγω των ορμονών τους, αλλά και λόγω του ντυσίματός τους. Ακόμη τα έντονα χρώματα των ρούχων, το γαλακτικό οξύ του ιδρώτα μετά την άσκηση, τα βακτήρια του σώματος, κατανάλωση αλκοόλ (οσμή ακόμη και από μια μπύρα).... αλλά και ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν τα κουνούπια στις εγκύους, ίσως γιατί ιδρώνουν περισσότερο. Κάποια κουνούπια (κυρίως αυτά που μεταδίδουν την ελονοσία) έλκονται από τις δυσάρεστες οσμές, όπως εκείνη των ποδιών όταν μυρίζουν. Κάτι, που αφορά τους περισσότερους Έλληνες είναι ότι έρευνα του 2004, που διεξήχθη στην Ιαπωνία (Επιθεώρηση Ιατρικής Εντομολογίας), κατέδειξε ότι τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν ομάδα αίματος 0 πολύ περισσότερο από ό,τι εκείνους, που έχουν ομάδα αίματος Α και τους Β μέτρια...  Ο λόγος αποτελεί μυστήριο μέχρι στιγμής.  Τα κουνούπια, ως γνωστόν, αγαπούν το νερό, γι’αυτό φροντίστε να μη ποτίζετε το βράδυ. Επίσης η Σιτρονέλα (ή Κιτρονέλλα) που κυκλοφορεί στο εμπόριο ως φυσικό έλαιο είναι ένα φυσικό εντομοαπωθητικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου