Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΆΓΝΩΣΤΟΙ ΙΟΙ ΣΤΑ ΖΩΑ



Οι ειδικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι ιοί που ''φιλοξενούν'' τα ζώα φθάνουν τουλάχιστον τους 320.000 συνολικά. Όλα αυτά γίνονται γιατί η ανακάλυψη αυτών των άγνωστων ιών, και ιδίως όσων είναι δυνητικά παθογόνοι για τον άνθρωπο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη μιας μελλοντικής επιδημίας. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «mBio» της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας. Το κόστος της σχετικής έρευνας μπορεί να ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το ποσό αυτό θεωρείται σχεδόν αμελητέο σε σχέση με το οικονομικό κόστος ενδεχόμενης πανδημίας. Σχεδόν το 70% των ιών, που μολύνουν ανθρώπους, όπως ο ιός HIV, ο Έμπολα και ο ιός του Αναπνευστικού Συνδρόμου (Mers), προέρχονται από άγρια ζώα. Η κλίμακα του προβλήματος ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί μέχρι σήμερα.


Ο καθηγητής Ian Lipkin, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, είπε: "Συζητάμε για το πως μπορούμε να καθορίσουμε την πλήρη ποικιλομορφία των ιών, που βρίσκονται στα θηλαστικά, και η πρόθεση μας είναι να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες ώστε να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τις αρχές που διέπουν τους παράγοντες κινδύνου μιας επιδημίας".
 
Για την καταγραφής τους, θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια, για να φθάσουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των πανδημικών κινδύνων. Για να διερευνήσουν το θέμα, ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Μπαγκλαντές μελέτησαν ένα είδος νυχτερίδας με το όνομα «ιπτάμενη αλεπού». Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιπτάμενο θηλαστικό, το οποίο μεταδίδει έναν θανατηφόρο ιό, τον Νίπαχ. Οι επιστήμονες μελέτησαν 1,897 βιολογικά δείγματα από τις νυχτερίδες, και βρήκαν ότι κοντά στα 60 είδη ιών, πολλά από τα οποία ποτέ δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα, ζουν στα συγκεκριμένα ζώα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο εντοπισμός και η καταγραφή όλων αυτών των ειδών, είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια υγεία, έτσι ώστε να αποφευχθούν ασθένειες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον άνθρωπο. Θα προσπαθήσουν να χαρτογραφήσουν όσο καλύτερα γίνεται τους ιούς και ήδη ένα πρότζεκτ με την ονομασία "Predict" είναι σε εξέλιξη, έχοντας ήδη ανακαλύψει 240 νέους ιούς σε περιοχές, όπου άνθρωποι και άγρια ζώα ζουν σε στενή επαφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου