Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

FUKUSHIMA... 18 ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ



Σήμερα είδα πολλούς τίτλους με θέμα ότι η ραδιενέργεια της Φουκοσίμα είναι 18 φορές περισσότερη από ότι αρχικά είχε αναφερθεί. Ήδη στην Αμερική υπάρχει πανικός, καθώς η ραδιενέργεια μέσω του Ειρηνικού έχει καταφθάσει στις ακτές. Μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011, εκατοντάδες τόνοι ραδιενεργών υδάτων διαρρέουν στη θάλασσα από το πυρηνικό εργοστάσιο. Υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία στην Ιαπωνία, καθώς ο αντιδραστήρας με τις δεξαμενές στο Fukushima's NPP δείχνει σημάδια μεγαλύτερης διαρροής. Ο David Webb, Chief Executive Officer of Origin Investments AB, ανέφερε στην εφημερίδα «Voice of Russia» τη γνώμη του για τα τελευταία μέτρα για να σταματήσουν περισσότερες διαρροές και για την αποτελεσματικότητα της παγκόσμιας βοήθειας. Ήδη δημιουργείται ένα ειδικός φορέας  (a decommissioning agency) σε συγχώνευση με Nuclear Regulation Authority του Japan’s Nuclear Energy Safety Organization. Και σίγουρα ρωτήθηκε αν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα μείζον θέμα, που χρειάζεται διεθνή συνεργασία.

 

Η διαρροή νερού από τους πυρήνες, που έλιωσαν είναι άσχημη, όμως το πιο επικίνδυνο είναι η παγωμένη δεξαμενή της μονάδας 4. Εκεί ολόκληρος ο καυτός πυρήνας του αντιδραστήρα 4, που έχει μετακινηθεί ακριβώς πριν το τσουνάμι και παγώνει στη δεξαμενή. Εκεί ο καυτός πυρήνας σε αυτή τη δεξαμενή ψύξης και ολόκληρη η κατασκευή του κτιρίου είχαν εκραγεί από έκρηξη υδρογόνου. Αυτή η δεξαμενή περιέχει περίπου 400.000 kg καυτό πλουτόνιο με μεγάλο κίνδυνο θερμοπυρηνικής αντίδρασης. Πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή, αφού ένα μόνο μικρογραμμάριο plutonium μπορεί θεωρητικά να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Ίσως αυτή να είναι και η μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα.

Οι τελευταίες διαρροές από τις δεξαμενές αποθήκευσης του μολυσμένου νερού προκάλεσαν νέες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η TEPCO, η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Την Τρίτη η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 470 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή υπόγειου τείχους από πάγο και τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις διαρροές ραδιενεργών υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι. Ίσως και η ύστατη απόπειρα της Ιαπωνίας να δείξει ότι το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα δεν εμπνέει πλέον ανησυχία, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για το ποιά χώρα θα φιλοξενήσει τους ολυμπιακούς αγώνες του 2020.




Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας σχεδιάζει να δαπανήσει συνολικά 470 εκατομμύρια δολάρια ως τα τέλη Μαρτίου του 2015 για δυο project και συγκεκριμένα την κατασκευή ενός τείχους πάγου κόστους 150 εκατομμυρίων δολαρίων και την κατασκευή αναβαθμισμένων μονάδων επεξεργασίας υδάτων, που αναμένεται να απομακρύνουν όλα τα ραδιενεργά στοιχεία από το νερό εκτός από το τρίτιο. Το τείχος πάγου θα παγώσει το έδαφος σε βάθος 30 μέτρων μέσω ενός ηλεκτρικού συστήματος λεπτών αγωγών, που θα μεταφέρουν ψυκτικές ουσίες. Ο έλεγχος της βιωσιμότητας του σχεδίου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2015, ανατέθηκε στην ιαπωνική κατασκευαστική εταιρεία Kajima Corp. Το σύστημα εκτιμάται ότι θα σταματήσει τη διαρροή ραδιενεργών υδάτων από το εργοστάσιο, εμποδίζοντας παράλληλα τα υπόγεια ύδατα να εισέλθουν στους αντιδραστήρες και τα κτήρια που στεγάζουν τις γεννήτριες, απ’ όπου συλλέγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενεργού νερού. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την ιδέα για ένα τείχος πάγου και υποστηρίζουν ότι το κόστος λειτουργίας και συντήρησης είναι αποτρεπτικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου