Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Η Μυρτώ Δημητρίου ετοιμάζεται για ένα ακόμη Ρεκόρ Γκίνες για τη δημιουργία του μεγαλύτερου origami στην Αθήνα



Χάρηκα πολύ που παρουσιάζω τη δουλειά της Μυρτώ. Η Μυρτώ Δημητρίου είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος και η μοναδική ελληνίδα Instructor Origami, δηλαδή της ιαπωνικής εικαστικής τέχνης της χαρτοδιπλωτικής, αλλά και κάτοχος Ρεκόρ Γκίνες για τη δημιουργία του μεγαλύτερου origami του κόσμου σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης στις 31.05.2012!  Αφού πρώτα εκπαίδευσε περισσότερα από 10.000 άτομα, δημιούργησαν την εικόνα του Λευκού Πύργου σε 403 τ.μ, στην πλατεία Αριστοτέλους με 40.000 χάρτινα λουλούδια και  φυσικά κατέκτησαν το Ρεκόρ Γκίνες! Επόμενος στόχος  η κατάκτηση του Ρεκόρ Γκίνες και στην Αθήνα!!! Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), κάτω από την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας, από τον Οκτώβριο 2013 ως Μάρτιο 2014 θα πραγματοποιήσει Έκθεση, Παρουσιάσεις  και εργαστήρια ORIGAMI στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων.
 
Τα εργαστήρια θα παρακολουθήσουν μαθητές Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ενήλικες (κόστος συμμετοχής 5 ευρώ). Συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου 2014 στο Γήπεδο του Μετς θα δημιουργήσουν με τη συμμετοχή πάνω από 20.000 ατόμων την εικόνα μιας πελώριας κουκουβάγιας – ως σύμβολο σοφίας και έμβλημα της Αθήνας-  χρησιμοποιώντας ως μονάδα χάρτινα λουλούδια, σε 500τ.μ.!!!    ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ
 
Σε αυτή την προσπάθεια τους θέλουν αρωγούς και υποστηρικτές... ετοιμαστείτε να διπλώσετε λουλούδια...  Είναι ένας μεγάλος στόχος, που με τη συνεργασία όλων μας θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα!  Όπως δηλώνει η Μυρτώ: «Με αυτή μας την πράξη θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, δημιουργίας, συνεργασίας, ανακύκλωσης, να προβάλλουμε την Ελλάδα, τα σύμβολα και την ιστορία της σε όλο τον κόσμο!  Θα χαρώ αν και εσείς συμβάλλετε σ’ αυτήν την προσπάθεια!»
 
Η Μυρτώ έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις  τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Έργα της φιλοξενούνται στην Ιαπωνική Πρεσβεία των Αθηνών, καθώς και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Έχει διδάξει σε Πανεπιστήμιο του Τόκυο και στη Χιροσίμα, ενώ το έργο της "dragon boat" έχει συμπεριληφθεί στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Origami στο Τόκυο! Θέλοντας να συνδυάσει την ελληνική λαογραφία με την ιαπωνική αυτή τέχνη, αναπαρέστησε με χαρτί μοτίβα ελληνικών κεντημάτων από τη συλλογή της Αμαλίας Μεγαπάνου του Μουσείου Μπενάκη. Δημιουργησαε με χαρτί ψηφιδωτά του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ η τελευταία σειρά έργων της είναι εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα και την ελληνική μυθολογία. Από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο κυκλοφορούν τα βιβλία της "Origami με φαντασία!" και "10 διακοσμητικά και λουλούδια origami", τα μοναδικά στα ελληνικά!
 
Από τον Ιούνιο έως τις 10 Σεπτεμβρίου η Μυρτώ Δημητρίου - Κάτοχος Ρεκόρ Γκίνες παρουσιάζει πίνακες και τρισδιάστατα έργα φτιαγμένα με την ιαπωνική εικαστική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Future Library! Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τα μυστικά του origami και να συμμετέχουν στα ΔΩΡΕΑΝ εργαστήρια δημιουργώντας μοναδικά καλλιτεχνήματα με ένα κομμάτι χαρτί!  Εμπνευσμένη από την εκστρατεία φιλαναγνωσίας δημιούργησε μία κατασκευή με βιβλία με το μήνυμα «Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της Γνώσης… Η Γνώση σώζει…»  Η Έκθεση λειτουργεί καθημερινά τα πρωινά και Δευτέρα απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης
 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε θέατρο και ΜΜΕ στο Ithaca College της Ν.Υόρκης. Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Τέχνης και Λόγου «Φαντασία» με την οποία διοργανώνουν παιδικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα-εργαστήρια. Είναι η μοναδική ελληνίδα Instructor Origami, έχοντας πάρει το δίπλωμα διδασκαλίας της εικαστικής αυτής τέχνης από τον Παγκόσμιο Ιαπωνικό Οργανισμό και κάτοχος Ρεκόρ Γκίνες!!! Πραγματοποιεί παρουσιάσεις- εργαστήρια- σεμινάρια για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για ενήλικες. 
Το καλοκαίρι του 2010 δίδαξε origami σε Πανεπιστήμια του Τόκυο. Έργα της φιλοξενούνται στο μουσείο Origami στο Τόκυο, στην Ιαπωνική Πρεσβεία καθώς και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Έχει διοργανώσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει ενεργό συμμετοχή στα Διεθνή Συνέδρια Origami και έχει γράψει βιβλία. Παρουσίαζε την τηλεοπτική εκπομπή «Origami με φαντασία» σε τοπικό κανάλι.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου