Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

"Εργαλεία" για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής



Παγκοσμίως 1.8 εκατομμύριο αγρότες σε 162 χώρες καλλιεργούν οργανικά σε περισσότερα από 37 εκατομμύρια εκτάρια αγροτικής γης, σύμφωνα με τα στατιστικά του 2011. Η παγκόσμια αγορά των οργανικών τροφίμων φτάνει τα 62.9 εκατομμύρια US dollars, που είναι 4 εκατομμύρια περισσότερα από τις αναφορές του 2010. Οι θεμελιώδεις οργανώσεις IFOAM  και ο FiBL προωθούν για περισσότερη ανάπτυξη  μέσω The United Nations Forum on Sustainability Standards (UNFSS), την συμβουλευτική Best Practice Reference consultation (SOAAN) και την παγκόσμια οργανική επιστημονική πλατφόρμα (TIPI).
 
"200,000 νέοι αγρότες!  Αυτό είναι καλό νέο και για το περιβάλλον και για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών", έτσι δηλώνει ο πρόεδρος του IFOAM και Αυστραλός αγρότης βιολογικών  Andre Leu. Στη πραγματικότητα τα αποτελέσματα της πρόσφατης παγκόσμιας έρευνας για την βιολογική γεωργία, όπως διεκπεραιώθηκε από τον FiBL και IFOAM δείχνουν αποδείξεις συνεχόμενης ανάπτυξης. Οι επενδύσεις του παρελθόντος έχουν ξεχρεωθεί και τρεις νέες πρωτοβουλίες τώρα ξεκινούν με επενδύσεις στην μελλοντική ανάπτυξη και επέκταση. Τα οργανικά εξαπλώνονται και τα Ηνωμένα Έθνη ξεκινούν μια νέα πρωτοβουλία, που ονομάζεται : The United Nations Forum on Sustainability Standards (UNFSS) και που δημιουργεί οικονομικές και κοινωνικές αναπτυξιακές ευκαιρίες.
 
Μαζί και οι δύο, IFOAM και FiBL συνεισφέρουν στις εμπειρίες που δημιουργούνται στον κόσμο των βιολογικών και που καταγράφονται ως πρότζεκτ Global Organic Market Access project. Η Γραμματεία Οικονομικών της Ελβετίας, The Swiss State Secretariat for Economic Affairs (SECO) έχει επιβεβαιώσει την υποστήριξη στη μελλοντική UNFSS ομάδα στην εναρμόνιση και ισοτιμία.  Η αυξανόμενη αναγνώριση των στάνταρντς της οικογένειας του IFOAM και οι πρόσφατες συμφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., Καναδά και Ελβετία είναι σημαντικά βήματα, τα οποία προκάλεσαν την προσοχή των Ηνωμένων Εθνών και θα οδηγήσουν σε περισσότερη ανάπτυξη της βιομηχανίας των βιολογικών.
 
Η Best Practice Reference in consultation ακολούθησε μετά από ένα χρόνο εντατικής συζήτησης, οράματος και εσωτερικού σχεδιασμού του Sustainable Organic Agriculture Action Network (SOAAN) και πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση BioFach 2012. Παρουσιάζει τις καλύτερες πρακτικές στην γεωργία και τον κύκλος της ως αξία, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της οργανικής γεωργίας με λεπτομέρειες εξηγείται πως η γεωργία θα είναι, όταν θα επιτύχουμε τις βιώσιμες καλλιέργειες.
 
Το TIPI, δηλαδή τα αρχικά του The Technology Innovation Platform of IFOAM: Φέτος στην έκθεση BioFach για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί μια εκδήλωση τεχνολογίας, όπου ο  FiBL και IFOAM έχουν προσκαλέσει επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 100 επαγγελματίες θα συζητήσουν για το όραμα της οργανικής γεωργικής έρευνας και θα ανακοινώσουν το πρώτο παγκόσμιο επιστημονικό δίκτυο ως μέρος του κινήματος Global Organic Movement. Ο Andre Leu δίνει έμφαση, "μετά από τις συνεχόμενες συζητήσεις για τη γεωργία, είναι κρίσιμο για το μέλλον των οργανικών συστημάτων να βασίζονται και στα δύο...δηλαδή στην επιστήμη και τα αποτελέσματα. Η εγκαθίδρυση αυτής της πλατφόρμας θα είναι το κλειδί και επίσης καλύπτει ένα κενό, που σήμερα υπάρχει στη βιομηχανία ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου