Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η σημαντικότερη ανακάλυψη στην παλαιοντολογία των τελευταίων χρόνων! Entelognathus primordialis



Διεθνής ομάδα επιστημόνων στην Κίνα ανακάλυψε το αρχαιότερο πλάσμα με σαγόνια στο πρόσωπο, που έζησε στη Γη. Το Entelognathus primordialis περιγράφεται ως ένα placoderm armored fish... ένα ψάρι σπονδυλωτό με σαγόνια, που έζησε κατά τη Silurian περίοδο περίπου πριν 419 εκατομμύρια χρόνια. Τα δείγματα απολιθωμάτων φανερώνουν τις αρχαιότερες δομές σε σχέση με τα σύγχρονα σαγόνια. Μια ομάδα με επικεφαλή τον Min Zhu της Academy of Sciences' Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology του Πεκίνου ανακάλυψε το απολίθωμα σε βραχώδεις σχηματισμούς στην επαρχία Yunnan. Το ψάρι αυτό είναι το παλαιότερο και παράλληλα το νεώτερο γνωστό από όλα τα γνωστά είδη καρχαριών και άλλων σπονδυλωτών ψαριών.
 
Για τους επιστήμονες θεωρείται ότι αποτελεί τον χαμένο σύνδεσμο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των σπονδυλωτών ζώων. Η περιγραφή του απολιθώματος του ψαριού, που εντοπίστηκε στο καταφύγιο Xiaoxiang στην Κίνα, δημοσιεύτηκε τη περασμένη Πέμπτη, στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το ψάρι Entelognathus primordialis είναι το αρχαιότερο σπονδυλωτό ζώο που ανακαλύφθηκε να έχει σαγόνια σύγχρονου ψαριού και ο Δρ. John Long, Καθηγητής παλαιοντολογίας στο πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα δήλωσε «Τελικά λύθηκε ένα μυστήριο πολλών χρόνων σχετικά με την καταγωγή των σύγχρονων ψαριών». Ο καθηγητής χαρακτήρισε το απολίθωμα του ψαριού ως «τη σημαντικότερη ανακάλυψη στην παλαιοντολογία μετά τον Αρχαιοπτέρυξ και τη Λούσι», δυο σημαντικά ευρήματα που συνέβαλαν στην κατανόηση της εξέλιξης των πτηνών και των ανθρώπων.
 
Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι ο Entelognathus primordialis, ένα μέχρι σήμερα άγνωστο μέλος της οικογένειας των πλακόδερμων, που πλέον έχει εξαφανιστεί, είχε μικρό κρανίο και καλοσχηματισμένες γνάθους με τέλεια άνω και κάτω οστά. Το στοιχείο αυτό προκαλεί αμφιβολίες για προηγούμενες θεωρίες, που υποστηρίζουν ότι τα σύγχρονα σπονδυλωτά ζώα με οστέινο σκελετό, οι οστεϊχθύες, εξελίχθηκαν από ψάρια, όπως οι καρχαρίες, που έχουν χόνδρινο σκελετό (χονδριχθύες). Στην κατηγορία των οστεϊχθύων συγκαταλέγονται τα περισσότερα σύγχρονα ψάρια, οι άνθρωποι και άλλα χερσαία ζώα με άκρα. «Τώρα ξέρουμε ότι τα σύγχρονα ψάρια, όπως τα γνωρίζουμε, προέρχονται από τα αρχαία πλακόδερμα», τόνισε Δρ. Long.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου