Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΒΟΟ...ΒΟΟ... Τι πρέπει να ξέρουμε για το Halloween!



Φίλοι και συγγενείς στην Αμερική ετοιμάζονται για να γιορτάσουν το Χάλοουϊν (Halloween) και κάνουν προγραμματισμό και ετοιμασίες για την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου. Γνωρίζετε ότι στη χώρα μας δεν γιορτάζουμε το Halloween, το οποίο θεωρείται ειδωλολατρική εορτή, αλλά βλέποντας την όμορφη ατμόσφαιρα με την ιδιαίτερη διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μπορώ να πω ότι ζηλεύω... Υπέροχες δημιουργίες, κέφι, γλυκά... ένα ιδιαίτερο χρώμα!  Είναι αυτές οι φωτογραφίες που έρχονται από το εξωτερικό κι όχι τόσο για όλα της γιορτής. Μεταμφιέζονται, κυρίως τα μικρά παιδιά και κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό», κάτι που δεν μας λείπει από τις δικιές μας Απόκριες, όπου σχεδόν γίνονται τα ίδια. Τα μικρά επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά και ζαχαρωτά, τη γνωστή "trick or treat" («σκανταλιά ή κέρασμα»). Ίσως γιατί το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.... ίσως γιατί είναι τα γενέθλια μου και το’χω συνδέσει με γιορτή...

 

Λατρεύω να βλέπω σκηνικά με κολοκύθες φαναράκια, χρώματα Οκτώβρη, χρυσάνθεμα σε στολισμένα τραπέζια για τη συγκεκριμένη εορτή, χαρούμενα φαντάσματα και μάγισσες πάνω σε σκούπες...  Λένε ότι στις 31 Οκτωβρίου, το πέπλο ανάμεσα στον κόσμο των Ζωντανών και των Νεκρών (καθώς και σχετικά με όλα τα Πεδία Ύπαρξης) είναι λεπτό. Είναι η μοναδική περίοδος, που γίνεται τόσο λεπτό. Αυτό κάνει το Halloween μια σπουδαία νύχτα για επικοινωνία με τους νεκρούς και τη καλύτερη νύχτα για μαντεία και οραματισμό. Όσο πιο κοντά πλησιάζει μεσάνυχτα, τόσο πιο λεπτό γίνεται το πέπλο. Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day). Το Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα.




Δεν ξέρω αν επίτηδες το 1892 στις 31 Οκτωβρίου, διάλεξε ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ να δημοσιεύσει τις μυστηριώδεις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς»; Όμως πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες, που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Έτσι το «Βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες, χάνεται στα βάθη των αιώνων, έχοντας ειδωλολατρικές ρίζες στη λατρεία των Δρυίδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία. To Samhain είναι αλλιώς το Halloween, η Πρωτοχρονιά των Μαγισσών. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα Sabbats, και πιθανότατα μια από τις μεγαλύτερες μαγικές εορτές των μαγισσών.

 

Τα χρώματα του Halloween είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τις σοδειές και το μαύρο τους νεκρούς. Μασκαρέματα, κολοκύθες σμιλεμένες και στολισμένες σαν φαντάσματα και παιχνίδια με μήλα (το κατεξοχήν φρούτο της εποχής), όπως το apple bobbing ή το apple snapping. Οι μασκαράδες ντύνονται φαντάσματα, δράκουλες, τέρατα ή μάγισσες... Τα παιδιά γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκύρηδες τους προσφέρουν κέικ η ζαχαρωτά για την ανάπαυση των ψυχών. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς γιορτάζουν το Χάλογουιν (Halloween), μια γιορτή με μαζική συμμετοχή που θυμίζει καρναβάλι και κάλαντα μαζί, όπου όπως λέγεται, ο φόβος δύσκολα ξεχωρίζει από το γέλιο και ο τρόμος από το ξεφάντωμα. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, 36.1 εκατομμύρια παιδιά συμμετείχαν στο Halloween την περασμένη χρονιά και επισκέφθηκαν 108 εκατομμύρια σπίτια.

 

Πάντως αν αυτός, που ανοίξει την πόρτα δεν έχει κάτι για κέρασμα, τότε τα παιδιά (ντυμένα φαντάσματα, μάγισσες κ.λπ.) φωνάζουν μπουυυυυυυ και άλλα τέτοια τρομακτικά. Γι’αυτό όλοι πλέον φροντίζουν να έχουν ένα κέρασμα πρόχειρο, συνήθως κάτι σοκολατένιο, μερικούς ξηρούς καρπούς, ένα γλυκό ή ένα μήλο. Τη μέρα αυτή περιμένουν πώς και πώς οι ζαχαροπλάστες της Αμερικής. Ο τζίρος σε γλυκά και ζαχαρωτά την ημέρα του Halloween υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου και του Πάσχα. Όλα αυτά γίνονται περισσότερο σε Ιρλανδία, Σκωτία και Αμερική, ενώ στην Αγγλία το Halloween είναι γιορτή "εισαγόμενη", που κυρίως γιορτάζεται λόγω καταναλωτισμού. Τα μαγαζιά στολίζονται με κολοκύθες και πουλάνε μαύρα κωνικά καπέλα, τρομακτικές μάσκες, παιδικές αποκριάτικες στολές, γλυκά σε σχήμα κολοκύθας ή σοκολατάκια τυλιγμένα σαν φαντάσματα...κ.ο.κ.

 

Στην Αγγλία γιορτάζεται περισσότερο το Guy Fawkes Night στις 5 Νοεμβρίου με φωτιές και πυροτεχνήματα. Όλος ο κόσμος έχει συνδέσει την γιορτή αυτή με τις μάγισσες και θεωρείται γι’ αυτές μια βαθειά και πνευματική γιορτή. Όπως ο περισσότερος κόσμος, οι μάγισσες γιορτάζουν το βράδυ αυτό και την ονομάζουν ως τη γιορτή της Νέας Χρονιάς των μαγισσών. Πιστεύεται ότι οι ψυχές των ανθρώπων, που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ' ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία. Οι ζωντανοί από την πλευρά τους, ντυμένοι με παράξενα κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα. Τη γιορτή έφεραν στην Αμερική ιρλανδοί μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Σήμα κατατεθέν της γιορτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

 

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης, αλλά πανέξυπνος αγρότης (ο Τζακ) κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση. Πεθαίνοντας ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην Κόλαση. Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

 

Οι Κέλτες γιόρταζαν το Samhain με φωτιές και μασκαρέματα για να πετύχουν τον εξευμενισμό των κακών πνευμάτων. Παλαιότερα, όταν οι Ρωμαίοι είχαν φτάσει στις Κέλτικες περιοχές ως κατακτητές, οι Ρωμαϊκές γιορτές των νεκρών, και οι εορτασμοί προς τιμήν της θεάς Πομόνας, που σύμβολό της ήταν το μήλο, ενσωματώθηκαν σιγά-σιγά στα Κέλτικα έθιμα του Samhain. Κι όπως γράφουν στο ίντερνετ, καλύτερο υλικό δεν θα μπορούσε να υπάρξει για τους ανθρώπους του κινηματογράφου. Εκτός από τις ταινίες τρόμου, αρκετές άλλες έχουν για φόντο τους τη βραδιά του Halloween, από τη βουβή κωμωδία του 1904 Halloween Night at the Seminary, ως την πρόσφατη παρωδία Scary Movie. Ταινία αναφοράς για τη γιορτή παραμένει το θρίλερ τρόμου Halloween, παραγωγής 1978, του μετρ Τζον Κάρπεντερ, με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Πλέζανς και Τζέιμι Λι Κέρτις.

 

Οι Κέλτες θεωρούσαν την 1η Νοεμβρίου ως ημέρα θανάτου, επειδή στο βόρειο ημισφαίριο, αυτή ήταν η αρχή του χειμώνα...τα φύλλα έπεφταν, σκοτείνιαζε νωρίς και η θερμοκρασία έπεφτε. Πίστευαν, λοιπόν, ότι ο θεός του ήλιου τους έχανε τη δύναμη του και ο Samhain, ο άρχοντας του θανάτου, υπερίσχυε από το θεό του ήλιου. Οι Δρυΐδες επίσης διδάχτηκαν ότι στις 31 Οκτωβρίου, την παραμονή της εορτής, ο Samhain συγκέντρωσε όλα τα πνεύματα εκείνων, που είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να επιστρέψουν στα προηγούμενα σπίτι τους και να επισκεφτούν απογόνους τους. Σημαντικά γεγονότα έχουν γίνει αυτή την ημερομηνία...ήταν στις 31 Οκτωβρίου 1517, όταν ο Δρ. Martin Luther κάρφωσε τις 95 διατριβές στην πόρτα της Schlosskirche (εκκλησία - κάστρο) στο Wittenberg, στη Γερμανία και ενέπνευσε τον προτεσταντικό ανασχηματισμό.




Στην εποχή μας το γεγονός της εβδομάδας, αλλά και ολόκληρης της περιόδου, δεν είναι άλλο από την Πανσέληνο, η οποία συνοδεύεται και από την σεληνιακή έκλειψη, και πραγματοποιείται τα ξημερώματα του Σαββάτου. Πανσέληνος 19 Οκτωβρίου: Πανσέληνος και Έκλειψη Σελήνης στον Κριό. Πραγματοποιείται στην 25η μοίρα του Κριού με την συμμετοχή του Δία και η διάρκεια της θα είναι τουλάχιστον μέχρι της 3 Νοεμβρίου, που και έχουμε την επόμενη Νέα Σελήνη και έκλειψη στον Σκορπιό! Επειδή πρόκειται για σεληνιακή έκλειψη, λειτουργεί περισσότερο σε ψυχολογικό επίπεδο, χωρίς αυτό βεβαίως να αποκλείει και την ύπαρξη γεγονότων.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στη χώρα μας την 31η Οκτωβρίου 1918 υπογράφτηκε στη Λήμνο η Ανακωχή του Μούδρου ή Συνθήκη του Μούδρου, η γνωστή συμφωνία ανακωχής που συνάφθηκε μεταξύ των Δυτικών Συμμαχικών Δυνάμεων, της Αντάντ, (Entente) και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τμήμα Κρητών χωροφυλάκων εγκαθίσταται στο Φανάρι ως φρουρά του Πατριαρχείου. Με την συνθήκη αυτή συμφωνήθηκε η κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των Συμμαχικών Δυνάμεων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία Συνθήκη περιελάμβανε σημαντικότατα όπως την υποχρέωση του ανοίγματος των Στενών των Δαρδανελλίων, καθώς και του Βοσπόρου προς την Μαύρη Θάλασσα, την απόδοση των συμμάχων αιχμαλώτων, τη παράδοση του οπλισμού του τουρκικού στρατού...κ.λπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου