Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Φονικοί ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ και φονικός κυκλώνας στη Σαρδηνία



 Δεν μου αρέσει να γράφω στο μπλογκ άσχημες ειδήσεις, που ίσως φωτογραφίζουν το κοντινό μας μέλλον. Η σφοδρή καταιγίδα με ισχυρούς ανεμοστρόβιλους, χαλάζι και έντονες βροχοπτώσεις, που έπληξε την Κυριακή πολλές δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμα 37 στο Ιλινόις. Κι όσο κι αν επιστήμονες λένε θεωρίες, όπως ότι ο τυφώνας Σάντυ ήταν «μια στα χίλια» να ξαναδημιουργηθεί, γνωρίζουν καλά ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήρθαν με τη Κλιματική Αλλαγή και θα παραμείνουν.

Η μέχρι χθες σφοδρή καταιγίδα με τους ανεμοστρόβιλους κινήθηκε μέσα από τις πολιτείες της Αϊόβα, Μιζούρι, Ουισκόνσιν, Ιλινόις, Ιντιάνα και Μίσιγκαν το απόγευμα της Κυριακής πλήττοντας αργότερα στο Οχάιο την Πενσιλβάνια, τη Νέα Υόρκη το Τενεσί, τη Δυτική Βιρτζίνια, τη Μέριλαντ και το Κεντάκυ.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έλαβε 67 αναφορές για ανεμοστρόβιλους και ακόμα 40 για χαλάζι, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) ανέθεσε σε ειδική ομάδα την υποστήριξη των αξιωματούχων στο Ιλινόις, όπου η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.

Οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 260-320 χλμ/ώρα. Η καταιγίδα κατέστρεψε τουλάχιστον 70 κατοικίες και σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια του Σικάγο και της Ινδιανάπολης, ενώ εκκενώθηκε και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου λίγο μετά την έναρξη του παιχνιδιού.

Μη νομίζετε όμως ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ ή σε εξωτικά μέρη, όπως οι μακρινές Φιλιππίνες. Χθες βράδυ, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου,  ο κυκλώνας “Κλεοπάτρα”  έπληξε τη Σαρδηνία αφήνοντας πίσω 18 νεκρούς, ενώ εκατοντάδες άλλοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους. Ο κυκλώνας Κλεοπάτρα ανάγκασε περίπου 2.700 να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Αντρέα Ορλάντο. Λόγω των αδιάκοπων βροχοπτώσεων, που συνεχίσθηκαν για πάνω από ένα εικοσιτετράωρο, πολλοί ποταμοί έσπασαν τα φράγματα και προκάλεσαν την κατάρρευση τεσσάρων γεφυρών. Ο δήμαρχος της περιοχής της Όλμπια, στα βορειοανατολικά του νησιού, η οποία δοκιμάστηκε περισσότερο, έκανε λόγο για «εικόνα Αποκάλυψης».

Άγνωστος παραμένει ακόμη ο αριθμός των αγνοουμένων, ενώ καταγράφονται αρκετά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις οδικές και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η χθεσινβραδυνή νεροποντή με 450 χιλιοστόμετρα βρόχινου νερού σε λίγες μόνον ώρες σε σχέση με τον μέσο όρο των χιλίων χιλιοστόμετρων το χρόνο, που σημειώνεται σε όλη την ιταλική επικράτεια, δείχνει την ένταση του φαινομένου. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει 20 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων, άμεσων αναγκών του νησιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου