Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Φαγητό με χριστουγεννιάτικη «χρυσόσκονη»



Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα είναι εδώ... στολίζουμε, τρέχουμε για δώρα και υποχρεώσεις, ψάχνουμε για εορταστικές συνταγές και κοιτάμε τις τιμές στους μπουφέδες των ξενοδοχείων... άλλοι ψάχνουν μια καλή τιμή για ένα ταξίδι, άλλοι προγραμματίζουν εξόδους σε κάποιο εστιατόριο ή για ψυχαγωγία (θέατρο, όπερα, κέντρο...) κι άλλοι σχεδιάζουν το πρόγραμμα των εορτών με τους αγαπημένους τους...  Μέσα στη οικονομική κρίση κι όμως καινούργια πράγματα γίνονται... και χρειαζόμαστε και τη «χρυσόσκονη», αφού μέχρι και ο χρυσός μπαίνει σε πολλά εδέσματα και εορταστικά γλυκά!  Πραγματικά λόγω εορτών διάσημες δημιουργίες... από χάμπουργκερ μέχρι μακαρόν ντύνονται με χρυσό. Μη ξεχνάτε ότι κάποιες δημιουργίες απευθύνονται σε αγορές, όπως του Παρισιού και του Λονδίνου, όπου υπάρχουν άνθρωποι που έχουν και προτίθονται να ξοδέψουν υπερβολικά ποσά μέσα στις γιορτές.



Οι Έλληνες έχουν μια δυναμική παρουσία στο Λονδίνο προωθώντας τα ελληνικά γνήσια παραδοσιακά προϊόντα και πολλά νέα μαγαζιά πάνε πολύ καλά.  Έτσι και το εστιατόριο Ergon, της σειράς των καταστημάτων «Έργον» με νόστιμη ελληνική κουζίνα, που επιμελείται ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. Θα λειτουργεί στη καρδιά του Λονδίνου (16 Picton Place, κοντά Bond Street station) προσφέροντας νοσταλγικές γεύσεις σε νέα δημιουργικά πιάτα (π.χ. με λουκάνικο Τζουμάγιας, πιπεριές Φλωρίνης, ντοματάκια Σαντορίνης, τυρί μετσοβόνε, προσούτο Ευρυτανίας...).


 Επίσης καλές κριτικές έχει και το νέο κατάστημα «Έργον» της Νέας Ερυθραίας (Χαριλάου Τρικούπη 125). Τα καταστήματα ξεκίνησαν από το Sani στην Χαλκιδική, μετά στην Θεσσαλονίκη, την Σκιάθο, τη Ρόδο και τώρα στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Τα ράφια προσφέρουν επιλογές ελληνικών προϊόντων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που τυποποιούν με την επωνυμία τους. Το Έργον της Νέας Ερυθραίας είναι εντυπωσιακό και μεγάλο μαγαζί με χαρακτηριστικό βιομηχανικό design, άφθονο γυαλί, ξύλο και μέταλλο.




Στο εξωτερικό δημιουργοί, σεφ, σχεδιαστές...  ετοιμάζουν καινούργια πράγματα ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια «εισαγωγή» των ανθρώπων της μόδας και των μεγάλων σχεδιαστών στο χώρο του φαγητού...που οι δημιουργίες τους απευθύνονται στον ουρανίσκο μας.  Επώνυμοι σεφ προσφέρουν τα ακριβότερα τους πιάτα...ακόμη κι αν αυτά είναι πίτσα!  Στο Gordon Ramseys Maze Restaurant Pizza σερβίρεται μια από τις ακριβότερες πίτσες του κόσμου (λεπτή ζύμη κρούστας με κρεμμύδι, λευκή τρούφα, τυρί fontina, μοτσαρέλλα, πανσέτα, μανιτάρια cep, αγριολάχανο...).... περίπου 178 δολλάρια, αλλά εξαρτάται από το ποσοστό τρούφας, που θα ζητήσετε στα υλικά! Το ακριβό πιάτο του Chef Olivier είναι το Limousins Sausage and Mash, που κι αυτό περιέχει μαύρες τρούφες και κρασί Μπορντώ ...και στοιχίζει περίπου 115 δολλάρια!



Στα γλυκά σίγουρα είδηση είναι η συνεργασία της Nina Ricci με το παριζιάνικο Laduree για την δημιουργία μιας καινούριας σειράς μακαρόν, που θα είναι εμπνευσμένα από την υψηλή ραπτική  της. Ο παριζιάνικος οίκος είναι σε εγρήγορση για το λανσάρισμα επίσης ενός αρώματος βασισμένου στις γεύσεις και τις μυρωδιές των διάσημων μακαρόν. Γι’αυτό η Nina Ricci, ο  Olivier Cresp μαζί με τον head chef patissier του Laduree, τον Vincent Lemains, δουλεύουν πάνω στο τελικό αποτέλεσμα... τα μακαρόν με αρώματα και γεύσεις βανίλιας, γκρέηπφρουτ, περγαμόντου και τριαντάφυλλου! Τα μακαρόν θα ονομάζονται “La Tentation de Nina” και θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα με το άρωμα στις 20 Ιανουαρίου του 2014!



Στον Ντουμπάι όμως θα στολίσει πολλούς μπουφέδες μεγιστάνων το Golden Phoenix Cupcake, που είναι ένα από τα ακριβότερα καπκέικς του κόσμου! Φτιαγμένο από φίνα σοκολάτα ντυμένο με χρυσό 23 καρατίων, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του. Πωλείται στο κατάστημα Dubai’s Bloomsbury’s Cupcakes store και το κάθε κομμάτι cupcake πωλείται 1.000 δολλάρια. Μπροστά λοιπόν, σ’αυτό το πανάκριβο cupcake, δεν θα σας φανεί τόσο ακραίο το ποσό για μια πίτα του Βρετανού chef Charlie Bigham, που χρόνια η εταιρεία του ειδικεύεται στο έτοιμο φαγητό υψηλής ποιότητας. Ήδη από αυτή την εβδομάδα, κυκλοφορεί μια πίτα, η Swiss pie, που στοιχίζει 314,16 λίρες! To έδεσμα Swiss Pie μπορείτε να το παραγείλετε μόνο τηλεφωνικά... και έρχεται μέσα σε ειδική αλουμινένια συσκευασία, που το μεταφέρει όχι απλό delivery boy, αλλά security guard με ντισάιγκν χειροπέδα δεμένη στον καρπό του.



Το πανάκριβο πιάτο του σεφ Charlie φτιάχνεται από βρετανικό αστακό, φρεσκοψαρεμένα χτένια, σολομό και στρείδια από την Σκωτία, όλα ποσαρισμένα σε σάλτσα σαμπάνιας Dom Perignon, μέσα σε μια φωλιά από λευκή τρούφα Alba, πουρέ από πατάτες Yukon Gold heritage...η πίτα είναι πασπαλισμένη με crumbles από βρώσιμο χρυσό. Σερβίρεται μέσα σε δισκάκι φτιαγμένο από φύλλο χρυσού 24 καρατίων και συνοδεύεται από amuse bouche χαβιαριού Beluga. Όμως το πιο ακριβό χαβιάρι αυτά τα Χριστούγεννα, προέρχεται από το Ιράν και είναι το Almas caviar, το πιο εξεζητημένο και πολύ σπάνιο. Το 1 κιλό πωλείται μέσα σε χρυσή κονσέρβα 24 καρατίων και στοιχίζει 25.000 δολλάρια, καθώς τα μικρότερα κομμάτια πωλούνται περίπου 1.250 αμερικάνικα δολλάρια.


 Ο χρυσός όμως επιμένει και στο σούσι... Sushi Del Oriente, το nigiri sushi  τυλίγεται σε φύλλα χρυσού 24 καρατίων και στολίζεται με 5 Αφρικανικά διαμάντια 0.20-carat, που σερβίρονται από τον διάσημο σεφ Angelito Araneta Jr της πρωτοπόρας γαστρονομικής εταιρείας Karat Chef.  Κάθε κομμάτι σούσι κοστίζει 2.034 δολλάρια.



Και πάμε σε ένα από τα ακριβότερα μπέργκερ...το Le Burger Extravagant των 293 δολλαρίων! Φτιάχνεται από ιαπωνικό μοσχάρι waygu beef με 10 βότανα, βούτυρο λευκής τρούφας, αλατισμένο με Alderwood smoked pacific sea salt, με τσένταρ τυρί, με μαύρες τρούφες και τηγανιτό αυγό quail egg. Σερβίρεται σε ένα ρολό βουτυρωμένο με λευκή τρούφα (Campagna roll) και στο τελείωμα  με blini, κρέμα (crème fraiche) και με χρυσό χαβιάρι Kaluga golden caviar. Τα χάμπουγκερ όμως που έχουν κλέψει τη παγκόσμια σκηνή έρχονται από την Γαλλία. Εκεί δύο σχεδιαστές,  Quentin και Thomas πραγματικά παίζουν με το comfort food, που λέγεται χάμπουργκερ! Οι Γάλλοι designers δημιούργησαν τα Fat & Furious Burger τους, μεταμορφώνοντας τα burgers σε μικρά, βρώσιμα έργα τέχνης. Ήδη τα burgers τους εκτός από τις φωτογραφίσεις, μπήκαν σε μενού κάποιων εστιατορίων, όπως το Pepper Burger ή στο Publicis Drugstore στο Παρίσι.



Ας γυρίσουμε όμως πίσω στην Αθήνα... που αντιμετωπίζει έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες και αντιστέκεται όσο μπορεί.  Το «Άμμος», που τόσο έχουμε χορτάσει όλα αυτά τα καλοκαίρια στο Πόρτο Ράφτη αποκτά τη χειμωνιάτικη εκδοχή του και μετακομίζει στην Λεωφ. Ποσειδώνος 64 (στο ύψος του Αλίμου), στο χώρο του «Παραλία Live». Μετατρέπεται σε ένα μουσικό μεζεδοπωλείο με ζωντανή ορχήστρα με ελληνικούς μεζέδες, κρασιά, ούζα, τσίπουρα και ρακές. Και μια που λέμε για ελληνικούς μεζέδες στην οδό Μητροπόλεως, λειτουργεί το «αδελφάκι» του ιστορικού «Αθηναϊκόν». Η ελληνικότητα περνάει μέσα από την έμπνευση του ζωγράφου Απόστολου Γιαγιάνου στους πίνακες, που στολίζουν τους τοίχους του. Εδώ θα γευματίσετε πολλά θαλασσινά, κρεατικά και λαχανικά.... και το τηγάνι αριστεύει με μεζέδες ανάλαφρους και τραγανιστούς! Δοκιμάστε χορτοκεφτέδες με ξινό τραχανά, κροκέτες με καραβίδες και γαρίδες, τηγανητό μπακαλιάρο, μπαρμπουνάκια ή αρνάκι μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί και αρμπαρόριζα.... και για τέλος αφράτη καρυδόπιτα ή σπιτικό χαλβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου