Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Eπιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο γαλατάκι μας….πόσο καλό είναι;



Η επιμήκυνση χρόνου ζωής στο γάλα θα έχει αρνητικές συνέπειες, δηλώνει ο υφυπουργός Χαρακόπουλος, για την ελληνική κτηνοτροφία με πενιχρά αποτελέσματα στην τιμή πώλησης. Μετά τη συνάντηση, που είχε με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδας δήλωσε: «Συμμεριζόμαστε την αγωνία του υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των τιμών στο ράφι, ωστόσο με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, θέλω να διατυπώσω ορισμένους προβληματισμούς: Αν η διάρκεια ζωής του γάλακτος είναι η αιτία των υψηλών τιμών, τότε γιατί το μακράς διαρκείας είναι ακριβότερο; Επίσης στην έκθεση υποστηρίζεται ότι το κόστος των επιστροφών που επιβαρύνει την τιμή είναι 5%. Αν αυτό ισχύει, τότε η εξοικονόμηση για μια τετραμελή οικογένεια είναι 1,5 ευρώ τον μήνα. Για αυτό λοιπόν, πρέπει να δούμε πού υπάρχουν στρεβλώσεις». Φυσικά και θα ευννοηθούν τα εισαγώμενα γάλατα, αφού η χώρα μας αντιμετωπίζει προβλήματα υποδομών.

Η διαφορά της τιμής παραγωγού με την τιμή, που πωλείται το γάλα στο ράφι, είναι στην Ελλάδα κατά 35% υψηλότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κ. Χαρακόπουλος εξήγησε ότι το ακριβό γάλα στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, όπως το κόστος παραγωγού (συνέπεια του υψηλού κόστους παραγωγής...π.χ. ζωοτροφές, ενέργεια), η συλλογή, η διακίνηση και φυσικά οι στρεβλώσεις στην αγορά. Επίσης ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε, πως σε συνεργασία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα της ακρίβειας, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία. «Η αγελαδοτροφία συρρικνώνεται, μην επιφέρουμε κι άλλο πλήγμα. Άλλωστε η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν».

Οι αγελαδοτρόφοι σήμερα είναι 3.400 από 6.500 που ήταν, ενώ η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί από 800.000 τόνους σε 600.000 τόνους. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Κεφαλάς, χαρακτήρισε «διατροφικό μεσαίωνα» την πιθανή επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στον κλάδο. Τόνισε: «Ήδη η αγελαδοτροφία, η οποία απασχολεί 100.000 άτομα (παραγωγή/ μεταποίηση/ διακίνηση), συρρικνώνεται»… και συνέχισε: «Αντί της επιμήκυνσης, το υπουργείο Ανάπτυξης να λάβει διαρθρωτικά μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς. Τα σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, εξοφλούν τους προμηθευτές τους σε 7-8 μήνες αντί για 35 μέρες που λέει σχετική κοινοτική οδηγία. Αν γινόταν θα είχαμε ευεργετικές επιπτώσεις στις τιμές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου