Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Kρύο ...κάνει κρύο στον πλανήτη!



Απόψε περιμένουμε κρύο και χιόνι και στην Αττική. Όλη η ορεινή Ελλάδα ντύθηκε στ’ άσπρα κι από απόψε θα χιονίσει ακόμη και στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης!  Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις εντάσεων 8 με 9 και πιθανόν πρόσκαιρα τοπικά 10 μποφόρ! Σίγουρα ανοικτά της Λήμνου και Λέσβου οι «δράκοι» θα βγουν στο κύμα... εκεί σε μερικά σημεία ξεπερνάει τα 11 μποφόρ! Οι προβλέψεις λένε πως σταδιακά στα βόρεια θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και είναι λογικό, καθώς το κύμα χιονιού, που έρχεται από την Ουκρανία θα πλήξει κυρίως τα νότια της χώρας.



Τι γίνεται όμως και στους Πόλους της Γης; Εδώ έχουμε μεσογειακό σχετικά ήπιο κρύο, σε σχέση με το ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών φέτος στην Ανταρκτική. Δύο δορυφόροι κατέγραψαν σε μερικά σημεία κατά μήκος 600 μιλίων στην Ανατολική Ανταρκτική θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 134 μέχρι 137 βαθμούς Fahrenheit. Το 2010, στις 10 Αυγούστου, η ανατολική Ανταρκτική έσπασε κάθε ρεκόρ ως το πιο κρύο μέρος στον πλανήτη με θερμοκρασία -93,2 βαθμών Κελσίου. Η NASA κατέγραψε το νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας σε θύλακες αέρα εγκλωβισμένου σε κορυφογραμμή της Ανατολικής Ανταρκτικής. Δεν καταγράφηκε όμως στο βιβλίο Γκίνες, διότι μετρήθηκε από δορυφόρους κι όχι θερμόμετρα. Ο αέρας, που παγώνει κοντά στην επιφάνεια της κορυφογραμμής κυλά προς τα κάτω επειδή είναι πυκνότερος και καταλήγει μέσα σε πολύ ρηχούς τοπογραφικούς θύλακες. Το παλαιότερο ρεκόρ ήταν -89,2 βαθμοί Κελσίου και είχε καταγραφεί στη ρωσική βάση «Βοστόκ», στις 21 Ιουλίου του 1983.


“Ποτέ δεν έχω βρεθεί σε τέτοιες συνθήκες, σε τόσο κρύο και ελπίζω ποτέ να μη βρεθώ” είπε ο Ted Scambos, ο επικεφαλής επιστήμονας του National Snow and Ice Data Center. “Μου έχουν πει ότι κάθε ανάσα είναι επώδυνη και πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός για να μη παγώσει μέρος του λαιμού ή των πνευμόνων σου, καθώς εισπνέεις», συνέχισε ο Δρ. Τεντ Σκάμπος. Όλα αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο από επιστήμονες με επικεφαλής τον Δόκτορα Scambos του Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν οι θερμοκρασίες ρεκόρ της ανατολικής Ανταρκτικής είναι 50 βαθμούς χαμηλότερες από την Αλάσκα και τη Σιβηρία. Καταγράφονται τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες σε υψηλά υψόμετρα, όπου ο εξαιρετικά ξηρός και καθαρός αέρας επιτρέπει στη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας να ακτινοβολείται πίσω στο διάστημα με μεγάλη αποτελεσματικότητα.



Το νέο σημείο ρεκόρ των -93,2 βαθμών καταγράφηκε σε γεωγραφικό πλάτος 81,8 μοιρών νότια και γεωγραφικό μήκος 59,3 μοιρών ανατολικά, σε υψόμετρο περίπου 3.900 μέτρων. Οι επιστήμονες όταν διεξάγουν έρευνα στην ανατολική Ανταρκτική, όπου κατεγράφη και το ρεκόρ,  χρησιμοποιούν αναπνευστήρα και ειδικό εξοπλισμό, που μεταφέρει τον αέρα από τα μανίκια στα ρούχα τους, ώστε να θερμαίνεται για να αναπνεύσουν. Οι ψυχροί θύλακες της Ανταρκτικής διασχίζουν μεγάλη έκταση σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στο Θόλο Α (Άργος) και στον Θόλο F (Φούτζι), όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ των μείον 92 και μείον 94 βαθμών Κελσίου. Τα νέα για  το νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας ενθουσίασαν τους επιστήμονες, οι οποίοι ωστόσο υπογραμμίζουν πως ένα εξαιρετικά παγωμένο σημείο στη Γη δεν ακυρώνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Αντίθετα ισχύουν για τον Βόρειο Πόλο, αφού μια μελέτη του Αμερικανικού Ναυτικού (US Navy) προβλέπει ότι το 2016 θα έχουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πάγους στον Αρκτικό (summer ice free Arctic). Κάνοντας προσομοίωση με το μοντέλο και τους ταχύτατους ρυθμούς της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Η μελέτη έχει γίνει από τον ερευνητή Professor Wieslaw Maslowski και δημοσιεύτηκε στο Annual Review of Earth and Planetary Sciences. Τα στοιχεία βασίζονται σε μελέτη από τον Οκτώβρη – Νοέμβρη 2007 και με το ρυθμό περισσοτέρων από 9,000 km3 απώλειας πάγων. Όμως οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν και εντός συνόρων ακραία καιρικά φαινόμενα με χιόνια, όπως η κακοκαιρία με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες αυτές τις ημέρες. Κατάλευκο από χιόνι είναι μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.. από το Τέξας μέχρι το Οχάιο... από τη Μοντάνα και τη Νότια Ντακότα, που ο υδράργυρος έχει βούτηξει ακόμη και 29 βαθμούς κάτω απο το μηδέν μέχρι τη Νέα Υόρκη. Ο πάγος και το χιόνι ανάγκασε τα αυτοκίνητα να ακινητοποιηθούν για ώρες σε πολλές Πολιτείες, ενώ έσσερις άνθρωποι στο Σάν Φρανσίσκο έχασαν τη ζωή τους απο υποθερμία και έξι απο δυστυχήματα στους παγωμένους δρόμους.



Φεύγοντας από τις ΗΠΑ και αναφέροντας ότι στη Καλιφόρνια, δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν μέχρι και 1 μέτρο από νερό, όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν χιονιά. Δυστυχώς στη Βόρεια Ευρώπη, η κακοκαιρία προκάλεσε το θάνατο 12 ανθρώπων. Μπορεί η θυελλώδης καταιγίδα, που χτύπησε απο τη Σκωτία μέχρι τη Σουηδία, τη Δανία και την Πολωνία να δείχνει ότι υποχωρεί, όμως το νέο κύμα από Ουκρανία φέρνει χιόνια και στην αυλή μας. Στη Βρετανία οι χιλιάδες κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, αφού τα είχαν εγκαταλείψει. Οι σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ουκρανία τη προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσαν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε 300 περιοχές, ενώ τη προηγούμενη Τρίτη (4/12) η μεγάλη χιονόπτωση στη Μόσχα προκάλεσε μεγάλα μποτιλιαρίσματα και η σύνδεση της με την Αγία Πετρούπολη είχε διακοπεί από το πέρασμα του χιονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου