Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η Ευρώπη εισάγει 30 εκατομμύρια τόνους μεταλλαγμένα



Δεν είναι γνωστό στους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά τα ζώα στην Ευρώπη τρέφονται με 30 εκατομμύρια τόνους μεταλλαγμένων κάθε χρόνο... και συγκεκριμένα ταϊζονται με μεταλλαγμένα οι χοίροι, τα πουλερικά, γαλακτοπαραγωγικά ζώα και βοειδή, καθώς επίσης και τα ψάρια ιχθυοτροφείων. Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει περίπου 140 χιλιάδες τόνους μεταλλαγμένη σόγια και περίπου 300 χιλιάδες τόνους μεταλλαγμένο καλαμπόκι ετησίως κυρίως ως τροφή ζώων. Οι μεγαλύτερες ποσότητες σόγιας και δημητριακών παράγονται στη Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Αργεντινής και Παραγουάης, όπου η καλλιέργεια τους συνδέεται με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη Γαλλία, η γιγάντια αλυσίδα Carrefour το 2010 εφάρμοσε ένα πρόγραμμα με ετικέτες που ενημερώνουν τους πελάτες για τα ζώα, που παράγουν τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση, δεν έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα.



Στην Βρετανία, τα τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση, που περιέχουν μεταλλαγμένες ύλες φέρουν επισήμανση και αναγραφή στην ετικέτα από το νόμο. Όμως αυτά τα τρόφιμα, που προέρχονται από ζώα, που με τη σειρά τους τρέφονται με μεταλλαγμένα – κρέας, ψάρι, γάλα και γαλακτομικά – δεν αναγράφουν στην ετικέτα τη προέλευση των πρώτων υλών. Αυτό είναι αντιπροσωπευτικό για το ανησυχητικό κενό, καθώς οι καταναλωτές τρώνε χωρίς να είναι σε γνώση τους μεταλλαγμένα προϊόντα. Ο Peter Melchett του Soil Association δήλωσε ότι όλα τα προϊόντα από ζώα, που τρώνε μεταλλαγμένα θα πρέπει να νομιμοποιηθούν στην Ε.Ε. και ήδη σουπερμάρκετς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να βάζουν ετικέτες στα προϊόντα από ζώα, που τρέφονται με μεταλλαγμένα.  Μάλιστα για την Αγγλία είναι σκάνδαλο ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετς δεν δίνουν αυτές τις πληροφορίες στους καταναλωτές και τους κρατούν επίτηδες στο σκοτάδι.



Ο Soil Association με στατιστικές μετρήσεις (Food Standards Agency-published poll) ανέδειξε ότι το  67% του κοινού θεωρεί σημαντικό τα προϊόντα, που προέρχονται από ζώα, που καταναλώνουν μεταλλαγμένα πρέπει να φέρουν τη σχετική σήμανση στην ετικέτα. Στη Μ.Βρετανία προκλήθηκαν εντάσεις πάνω σ’αυτό το θέμα πέρσι και ακολούθησε μια ανακοίνωση από τα τέσσερα βρετανικά σούπερ μάρκετς - Tesco, Sainsburys,  Co-op and Marks & Spencer. Το Waitrose δεν μπόρεσε να διασφαλίσει ότι μεταλλαγμένα δεν καταναλώνονται από ζώα, όπως πουλερικά, NZ αρνί και βρετανική πέστροφα και σολομός ιχθυοτροφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου