Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η Ευρώπη στον κλοιό της πρωτοφανής βαρυχειμωνιάς



Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζει από τις πιο βαριές κακοκαιρίες με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες. Στην Πολωνία, 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το δριμύ κρύο από 1η Νοεμβρίου. Οι θερμοκρασίες έπεσαν στη Πολωνία κάτω από τους -22° Κελσίου κατά τόπους, μ’ ένα νέο κύμα ψύχους να πλήττει τη χώρα από την Τετάρτη. Το Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκαν οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στα ανατολικά της χώρας... συγκεκριμένα στη Βοντάβα έπεσαν στους -22° και ακόμη και στους -24° Κελσίου. Στον κλοιό βαρυχειμωνιάς συνεχίζουν να βρίσκονται και τα Βαλκάνια με αναφορές για το θάνατο συνολικά 60 ανθρώπων. Ήδη η γειτονική Βουλγαρία, η Σερβία, η Βοσνία, Ρουμανία, Ουκρανία, Τσεχία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με μεγαλύτερο αυτό των αστέγων. Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, οι νεκροί από το κρύο έχουν φτάσει τους 11 τον αριθμό από τον περασμένο Οκτώβριο.



Ακόμη και η Νορβηγία, μια χώρα συνηθισμένη στα χιόνια, αντιμετώπισε κάτι πρωτάκουστο, καθώς χιλιάδες ψάρια πάγωσαν ακαριαία, όταν παγιδεύθηκαν σε κλειστό κόλπο, ενώ ένα πολικό ρεύμα στους -7,8 βαθμούς Κελσίου, πάγωσε τα πάντα. Συγκεκριμένα ο ισχυρός ανατολικός άνεμος σε συνδυασμό με αρκτικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πάγωσαν το νερό στον κόλπο του νησιού Λόβουντ, όπου οι ρέγγες καταψύχθηκαν μέσα στο νερό. Τα ψάρια κολυμπούσαν πολύ κοντά στην επιφάνεια, επειδή τα καταδίωξαν φάλαινες και το νερό πάγωσε ξαφνικά γύρω τους, χωρίς να γλιτώσουν.



Στη γειτονική μας Βουλγαρία χάθηκαν 5 άνθρωποι από το κρύο και 8 νεκροί αναφέρθηκαν στη Ρουμανία. Στη Σερβία τουλάχιστον 3 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο στις ορεινές νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές και οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 13 δήμους, καθώς οι άνεμοι φυσούν πάνω από 85 χλμ την ώρα. Στην Ουκρανία, τη τελευταία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άστεγοι, ενώ 500 νοσηλεύονται με κρυοπαγήματα και υποθερμίες. Περίπου 1.600 πρόχειρα καταλύματα για στέγη στήθηκαν για τους άστεγους. Στην Ουκρανία σημειώθηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία τα τελευταία έξι χρόνια (-33 βαθμούς Κελσίου), ενώ στην ανατολική Βοσνία έπεσε στους -31.



Σε πολλές χώρες ο στρατός ανέλαβε να εφοδιάσει με τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό τις αποκλεισμένες περιοχές και να στήσει πρόχειρα καταφύγια.. Στη Μ.Βρετανία το πρόβλημα είναι κυρίως η βαριά βροχόπτωση από τη περίοδο των Χριστουγέννων, που έχει πλημμυρίσει κυρίως τις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας, όπως το Somerset. O Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron έστειλε έξτρα αντλίες για να επισπεύσει τη μείωση των επιπέδων των νερών, αλλά και το Υπουργείο Άμυνας ετοιμάζεται να στείλει εξοπλισμό και ανθρώπους για να βοηθήσει τις δοκιμαζόμενες περιοχές. Επίσης και στην Ιταλία και κυρίως στη Ρώμη, οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες και στη κυκλοφορία των οχημάτων. Ανησυχητική είναι και η διαρκώς αυξανόμενη στάθμη του ποταμού Τίβερη, αφού πριν 2 ημέρες και μέσα σε μόνο λίγες ώρες έφτασε το ποτάμι τα 12 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου