Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η Ιαπωνία αναγκάζεται να σταματήσει την φαλαινοθηρία με απόφαση του OHE



Στις 31 Μαρτίου 2014 είχαμε μια νίκη των φαλαινών ενάντια στην παράνομη φαλαινοθηρία της Ιαπωνίας με τη προκάλυψη των επιστημονικών ερευνών στον Νότιο Ειρηνικό και την Ανταρκτική.  Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαγόρευσε στην Ιαπωνία την φαλαινοθηρία κι αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή θα επιβληθούν κυρώσεις. Η Ιαπωνία φαίνεται "βαθιά λυπημένη και απογοητευμένη",  όμως όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής αντιπροσωπείας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ο Κότζι Τσουρουόκα,  η χώρα θα σεβαστεί την απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ.  Ευχόμαστε σύντομα να υπάρξει μια αντίστοιχη απόφαση και για τη σφαγή των δελφινιών και ιδιαίτερα στον κόλπο του Taiji



Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας στον Νότιο Ειρηνικό δεν εξυπηρετεί επιστημονικούς σκοπούς και καλεί το Τόκιο να ανακαλέσει όλες τις άδειες των φαλαινοθηρικών. Η Αυστραλία τον Μάιο του 2010 είχε προσφύγει στο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το Τόκυο δεν φαλαινοθηρεί για επιστημονικούς λόγους, όπως ισχυρίζεται.  Η φαλαινοθηρία δεν γινόταν μόνο στην ανταρκτική, αλλά γενικότερα στον Νότιο Ειρηνικό, ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας. Η  Αυστραλία υποστήριζε καθόλη την πορεία της δίκης ότι το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας δεν είναι επιστημονικό, αλλά εμπορικό. Η Ιαπωνία αντεπιχείρησε ότι η μήνυση της Αυστραλίας είναι μια προσπάθεια επιβολής των πολιτιστικών της χαρακτηριστικών κι ενάντια στις παραδόσεις της. 


Ο  προεδρεύων Δικαστής Πίτερ Τόμκα δήλωσε ότι το δικαστήριο αποφάσισε με 12 ψήφους υπέρ και 4 κατά, ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να μην κυνηγήσει ξανά φάλαινα στην Αναρκτική και Νότιο Ειρηνικό.  Η Ιαπωνία σκότωσε 3600 λευκές φάλαινες από το 2005, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, αλλά τα επιστημονικά πορίσματα, που ισχυριζόταν, ήταν περιορισμένα. Η Ιαπωνία είχε υπογράψει το 1986 ένα μορατόριουμ για την φαλαινοθηρία, αλλά συνέχισε να κυνηγά στον βόρειο και νότιο Ειρηνικό χρησιμοποιώντας ένα «παραθυράκι», που  επέτρεπε το κυνήγι στο όνομα της επιστήμης. Η Ιαπωνία επί χρόνια είχε διαμάχες με την Αυστραλία και άλλες δυτικές χώρες, που αντιτίθεντο στην φαλαινοθηρία για οικολογικούς λόγους. 


Η Ιαπωνία επί χρόνια συνέχισε να επικαλείται ως επιχείρημα ότι οι λευκές φάλαινες, όπως και μια σειρά άλλων ειδών, υπάρχουν σε αφθονία και ότι το φαλαινοθηρικό της πρόγραμμα  JAPRA II περιλαμβάνει πρόβλεψη για την διατήρηση του οικοσυστήματος. Η Νορβηγία και η Ισλανδία απέρριψαν το μορατόριουμ και συνέχισαν να κυνηγούν για εμπορικούς λόγους. Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε με διεθνή συνθήκη το 1985. Ωστόσο η Ιαπωνία συνέχισε να αιχμαλωτίζει και να θανατώνει περίπου 1.000 φάλαινες τον χρόνο απαντώντας στους επικριτές της ότι το κάνει για επιστημονικούς σκοπούς. Εν τέλει όμως το κρέας των φαλαινών καταλήγει σε ιαπωνικά εμπορικά καταστήματα και στις αγορές με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ισχυρίζονται ότι η πώληση του αποτελεί μέρος μιας «παλιάς παράδοσης και κουλτούρας».



Η βρετανική Greenpeace χαιρέτησε την απόφαση. Ο εκπρόσωπός της, Γουίλι ΜακΚένζι, δήλωσε στο BBC ότι «ο μύθος ότι το κυνήγι ήταν για κάποιον επιστημονικό σκοπό καταρρίφθηκε μια για πάντα». Επίσης ο Patrick Ramage, διευθυντής του Διεθνούς Ταμείου για την Προστασία των Ζώων, δήλωσε σχετικά με την Ισλανδία και Νορβηγία  ότι η απόφαση «θα αυξήσει την πίεση σε αυτές τις δύο χώρες για να επανεξετάσουν τις φαλαινοθηρικές τους πρακτικές, καθώς και τους λόγους και προφάσεις που προβάλλουν για τη συνέχισή τους». Η Ιαπωνία έφτασε στο σημείο να συγκρίνει το αίτημα των Αυστραλών με εκείνο των Ινδουιστών, που ζητούν την απαγόρευση της θανάτωσης αγελάδων. Τελικά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κυνηγά φάλαινες στην Ανταρκτική, δικαιώνοντας την Αυστραλία.


Χθες την ικανοποίησή τους για την απόφαση εξέφρασαν οι αρχές της Αυστραλίας, που προσέφυγαν στο διεθνές δικαστήριο.Το Δικαστήριο επισήμανε εξάλλου την "έλλειψη διαφάνειας" στην καθιέρωση "μη λογικών" ποσοστώσεων, όπως και τον μειωμένο αριθμό επιστημονικών εκδόσεων στο πλαίσιο του ιαπωνικού ερευνητικού προγράμματος JARPA II και έδωσε την εντολή "Η Ιαπωνία οφείλει να ακυρώσει όλες τις άδειες ή εξουσιοδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί στο πλαίσιο του JARPA II και να απέχει από την χορήγηση οποιασδήποτε νέας άδειας βάσει αυτού του προγράμματος". Ο Αυστραλός πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Πίτερ Γκάρετ δήλωσε ικανοποιημένος ότι: "Η απόφαση αυτή από το διεθνές δικαστήριο, η οποία είναι απολύτως σαφής και πλήρως κατανοητή, αιτιολογεί την απόφαση που πήραμε να προσάγουμε την Ιαπωνία στο δικαστήριο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου