Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: βιογραφικές πληροφορίες για την Ηλέκτρα Κουτούκη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Electra Koutouki, Ηλέκτρα Κουτούκη

Η Ηλέκτρα Κουτούκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και μεγάλωσε στον Γέρακα Αττικής, μια ημιαστική περιοχή της Αθήνας. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της, ο Γέρακας  ήταν ακόμη  εξοχή με πλούσια βλάστηση, οικόσιτα και άγρια ζώα, ενώ τα καλοκαίρια της τα μοιραζότανε ανάμεσα στον υγροβιότοπο της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και τη Λήμνο, το ακριτικό ελληνικό νησί από το οποίο είχε καταγωγή ο πατέρας της. Η αγάπη για τη φύση ήταν σχεδόν φυσικό ακόλουθο των ερεθισμάτων της παιδικής της ηλικίας και ήδη στην εφηβεία γράφει φυσιολατρικά ποιήματα. Έχει μια αδελφή μικρότερη. Η μητέρα της Βασιλική με καταγωγή από Φθιώτιδα και Σμύρνη προερχόταν από ένα ορεινό χωριό των Αγράφων, το Σμόκοβο με επίσης εκπληκτική φυσική ομορφιά.  Τα ερεθίσματα από τα βουνά της νότιας Πίνδου και τα μαγικά ελατοδάση την κάνουν να θέλει να αγωνιστεί γι’αυτά και να τα προστατεύσει. Η Λήμνος με την εξαιρετική φυσική ομορφιά της γίνεται πηγή έμπνευσης και ξεκούρασης της, ενώ δεν θα πάψει να λέει ότι το ιερό Μεσολόγγι, που μάγεψε τον Λόρδο Βύρωνα και γέννησε τόσους ποιητές ήταν η αρχή όλων.  Η μαγεία και η μελαγχολία της λιμνοθάλασσας με τους απίθανους αντικατοπτρισμούς και τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα, που θεωρείται από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου ήταν καταλύτης για τις ευαισθησίες και τις περιβαλλοντικές της ανησυχίες.


Αριστούχα μαθήτρια στο Γυμνάσιο αποκτά την πρώτη γραφομηχανή της ως δώρο της αγαπημένης της θείας Ηλέκτρας. Όλα τα μαθητικά της  χρόνια σπουδάζει στον Γέρακα και  αποφοιτά από το Γενικό Λύκειο Γέρακα (γ’ δέσμη). Η άνεση στο χειρισμό του λόγου και οι λογοτεχνικές της τάσεις, την οδηγούν να σπουδάσει δημοσιογραφία και η χρονική στιγμή ήταν τέτοια, που οδηγείται στην εξειδίκευση στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αν και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπήρξε η «έκρηξη» στα ηλεκτρονικά μέσα, με τους τηλεοπτικούς σταθμούς να ανοίγουν ο ένας μετά τον άλλον, απασχολείται πολύ λίγο στο ραδιόφωνο (ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, KING FM) και ακολουθεί την έντυπη δημοσιογραφία. Το τμήμα Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης της Παντείου δημιουργήθηκε ένα χρόνο μετά την εγγραφή της στο κολλέγιο. Φοίτησε 3 έτη στη Δημοσιογραφική Σχολή MEDIA COLLEGE του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Ομίλου (όμιλος ΑΚΜΗ) και αποφοίτησε το 1993 με βαθμό Α. Το 1991 κάνει πρακτική εξάσκηση στην ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ. Παράλληλα είχε αποκτήσει επιπλέον γνώσεις φοιτώντας τα πρωινά στη Σχολή Γραμματέων ΠΕΡΑΝΤΩΝΗ  για ελληνική - λατινική δακτυλογραφία (τυφλό σύστημα) και εμπορική αλληλογραφία (1991), ενώ το 1992 παρακολούθησε μαθήματα χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή στη CARRIERA του Ομίλου ΞΥΝΗ.  Τα αγγλικά ήταν ήδη επιπέδου Proficiency από την εποχή του Λυκείου. Κάνει το πρώτο της ταξίδι στη Κύπρο, όπου έχει πολλές φιλίες και αγαπημένα πρόσωπα μέχρι σήμερα. Αν και το κολλέγιο της δίνει την δυνατότητα για ΒΑ στην Αγγλία ή Master στην Αμερική (Rousvelt University, Chicago) αποφασίζει να μη φύγει για σπουδές στο εξωτερικό, αλλά παραμείνει στην Ελλάδα. Συμμαθητές της είναι σήμερα σημαντικοί επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Electra Koutouki, Ηλέκτρα Κουτούκη

Στο 3ο έτος της δημοσιογραφικής σχολής ήδη εργαζόταν το πρωί σε μια εμπορική εταιρεία (ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ – ΣΑΠΟΥΝΑΣ ΑΕΒΕ), όπου το 1992 αποκτά τη πρώτη της εργασιακή εμπειρία επισήμως. Το πρωί εργάζεται ως γραμματέας υπεύθυνη προγράμματος εισπράξεων της εμπορικής εταιρείας και το απόγευμα παρακολουθεί τα μαθήματα στη δημοσιογραφική σχολή... όπου εκτός των ειδικών ρεπορτάζ, περιλαμβάνουν σκηνοθεσία, πλανοθεσία, ορθοφωνία, ιστορία ραδιοτηλεόρασης, συνταγματικό δίκαιο - νομικά, φωτογραφία...  Η αγάπη της για τη φωτογραφία την οδηγεί να αποκτήσει μια ΖΕΝΙΤ φωτογραφική μηχανή παλαιού τύπου, να μάθει τον πολύπλοκο χειρισμό της και να πειραματίζεται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες και σλάϊτς.   Η πτυχιακή της αφορούσε τον Εθνικό Κήπο, μια μελέτη για τη φύση, ιστορικές αναφορές, αρχιτεκτονική του Κήπου και παρουσίαση του ως χώρου αναψυχής.



Στη Δημοσιογραφική Σχολή είχε Καθηγητές σημαντικές προσωπικότητες, όπως τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, Κώστα Τσαρούχα, Νίκο Κατσαρό, Νάσο Αθανασίου, Γιώργο Τσαλακό, Μάρω Καραγιαννοπούλου, Κώστα Τρικαίο, Θοδωρή Χαλάτση, Γιώργο Δουατζή, Nίκο Χασαπόπουλο, Μάκη Γιομπαζολιά, Ίλια Παπασπύρου, κ.Βαφειά, κ.Λιοναράκη, κ.Τσουπαρόπουλο..


Αρχικά αρθρογραφεί στον τοπικό λημνιακό Τύπο (ΛΗΜΝΙΑΚΟ ΒΗΜΑ, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ...), στο περιοδικό ΥΓΕΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ του Κων/νου Παπανικόλα, στην εφημερίδα διακηρύξεων – προκηρύξεων ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, απασχολείται στο εξειδικευμένο περιοδικό ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Για περίπου 1,5 χρόνο δουλεύει δίπλα στον Κων/νο Παπανικόλα στο Κέντρο Οικολογίας στην Παλλήνη, είναι γραμματέας του, γράφει στο περιοδικό ΥΓΕΙΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ και εκφωνεί στον ομώνυμο σταθμό (1993-94). Έρχεται σε επαφή με τα βιολογικά προϊόντα, το χώρο της οικολογίας, περιβαλλοντικές οργανώσεις και γνωρίζει σημαντικές προσωπικότητες, που αγωνίζονται για τη φύση και την υγεία. Οι λίγες θέσεις εργασίας στην δημοσιογραφική αγορά την κάνουν να στραφεί σε διάφορες δουλειές, όπως υπάλληλος γραφείου, ασφαλιστικός σύμβουλος, τραπεζοκόμος.. Αγοράζει το πρώτο της αυτοκίνητο με χρήματα, που είχε συγκεντρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή και ξεκινά ταξίδια γνωρίζοντας την Ελλάδα. Για επτά χρόνια εργάζεται ως υπεύθυνη γραμματέας του Registration Department μιας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας (1994-2001). Παράλληλα δεν σταμάτησε ποτέ να σπουδάζει και να αρθρογραφεί ευκαιριακά. 

Πέρασε στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ, όμως το επαγγελματικό της ωράριο την εμποδίζει να παρακολουθήσει τα μαθήματα ανελλιπώς και να αποφοιτήσει κανονικά.  Παρακολουθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια, όπως π.χ. ΕΕΔΕ – UNIVERSITY OF LONDON, ENGLISH FOR SECRETARIAL PURPOSES και ομιλίες. Κάνει γαλλικά ιδιωτικώς με γαλλίδα και το 1997 αποκτά το Certificato στην ιταλική γλώσσα (SCUOLA Leonardo da Vinci). Επίσης το 1997 το National Geographic Society την τιμά ως αναγνωρισμένο μέλος της διεθνής Κοινότητας του.  


Electra Koutouki, Ηλέκτρα Κουτούκη
Έχοντας πάθος για τα ταξίδια, ταξιδεύει σε περίπου 20 χώρες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας στο εξωτερικό (μέχρι 2001). Από τους προορισμούς, που αγάπησε ήταν οι Άγιοι Τόποι, ένα ταξίδι που θα ήθελε να ξανακάνει. Αποφασίζει να εξειδικευτεί ως δημοσιογράφος στα ταξιδιωτικά  nature, περιβαλλοντικά θέματα και τα βιολογικά προϊόντα. Για δύο χρόνια από το 2003 ως 2005 γίνεται Υπεύθυνη Σύνταξης στην οικολογική εφημερίδα Biokosmos News και της τοπικής εφημερίδας ΜΠΟΦΟΡ ΣΚΥΡΟΥ (Εκδόσεις Φεργάδη). Παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στο χώρο της οικολογίας, σεμινάρια και workshops, π.χ. ΘΕΡΙΝΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΔΙΠΕ – Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών στη Βλάστη Κοζάνης ή όπως το Επιμορφωτικό Σεμινάριο “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΔΙΚΑΙΟ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ” από το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Το 2005 σπουδάζει ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΕΜΕΝΤ (Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ). Αρθρογραφεί στο ιστορικό περιοδικό της οικολογίας ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ και για το επαγγελματικό περιοδικό LE CHEF. Είναι ήδη μέλος του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Συνεργάζεται με το ταξιδιωτικό περιοδικό Voyager και για λίγο διάστημα εργάζεται στο περιοδικό PREVENTION (LIBERIS Editions). Το 2006 αρθρογραφεί στο ειδικό περιοδικό για το κρασί ΟΙΝΟΔΡΟΜΙΟ, με εκδότρια την ηθοποιό Ειρήνη Βελιμαχίτη. Την ίδια χρονιά και μέχρι το 2007 δίνει άρθρα της στο ένθετο της εφημερίδας ΜΕΤΡΟ, Gourmet ΜΕΤRO με αρχισυντάκτη τον Χάρη Χαραλαμπίδη. Η ελληνική αγορά έχει ήδη αρχίσει να έχει προβλήματα και να διαφαίνεται η αρχή μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης. 

Golden Flower Magazine by Electra Koutouki
Παρά την επερχόμενη κρίση, η αγορά των βιολογικών προϊόντων γνωρίζει μια πρωτοφανή άνθιση με άνοιγμα πολλών πράσινων καταστημάτων. Το Σεπτέμβριο του 2007 ξεκινάει τη δική της εκδοτική επιχείρηση και τον Νοέμβριο 2007 βγαίνει στη κυκλοφορία το πρώτο τεύχος του περιβαλλοντικού περιοδικού GOLDEN FLOWER στα περίπτερα όλης της χώρας. Το περιοδικό είναι μια ποιοτική έκδοση 184 σελίδων, που καλύπτει πολλούς τομείς της ζωής από τη διατροφή μέχρι την ένδυση.  Παρουσιάζει βιολογικά και αγνά παραδοσιακά προϊόντα, περιέχει συνταγές από κορυφαίους σεφς, διατροφικές συμβουλές και νέα για την υγεία, συνεντεύξεις και επιστημονική αρθρογραφία από την ελίτ της περιβαλλοντικής και οικολογικής ζωής... Αρθρογραφούν στο περιοδικό σημαντικές προσωπικότητες του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό: Φίλιππος Δραγούμης, Μιχάλης Μοδινός, Μένη Μαλλιώρη, Στέλλα Κυβέλλου, Αριστοτέλης Ζαμπέλης, Σπύρος Ψύχας, Μίκα Ιωαννίδου, Κων/νος Αραβώσης, Γιάννης Σχίζας...κι άλλοι. 


Επίσης στις σελίδες του GOLDEN FLOWER MAGAZINE περιέχονται tips για πιο πράσινο τρόπο ζωής, αγροτουρισμός, άρθρα κηπουρικής, βιβλιοπαρουσιάσεις, εστιατόρια, κτήματα, ecofashion... ταξιδιωτικοί προορισμοί κ.α. Το περιοδικό είχε ξεκινήσει ως μηνιαίο και το 2008 γίνεται διμηνιαίο στη προσπάθεια διορθωτικών κινήσεων με σκοπό την επιβίωση του στην αφιλόξενη ελληνική αγορά. Ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2008 η κρίση χτυπάει την «πόρτα» της ελληνικής αγοράς και όλες σχεδόν οι εταιρείες σταματούν ή μετριάζουν τη διαφημιστική προβολή. Μεγάλες εταιρείες βιολογικών προϊόντων χρεωκοπούν και κλείνουν, όπως και αλυσίδες καταστημάτων. Το GOLDEN FLOWER MAGAZINE γίνεται ηλεκτρονικό το 2009 και βγάζει δύο ακόμη τεύχη μέχρι να σταματήσει. Στο περιοδικό υπήρξε μια εξαιρετική ομάδα μόνιμων συνεργατών, ανάμεσα τους ονόματα όπως Νίκος Θυμάκης, Χάρης Χαραλαμπίδης, Μάρω Βούλγαρη, σεφ Ηλίας Κόκκορης, Μαρία Γραψοπούλου, Ματίνα Χρονοπούλου, Δημήτρης Κεφάλας... 

Το 2010 είναι η χρονιά, που κλείνει επισήμως η εκδοτική της προσπάθεια. Δυστυχώς το περιοδικό GOLDEN FLOWER, αν και ξεκίνησε με έκδοση 15.000 τεύχη μηνιαίως και διανομή Πανελλαδικώς μέσω του πρακτορείου ΕΥΡΩΠΗ, δεν έβγαινε στα περίπτερα και πάγκους εφημεριδοπωλών λόγω του «σάπιου» συστήματος των κυκλωμάτων, που δεν αφήνουν κάθε νέα προσπάθεια να φτάσει στον αναγνώστη. Μια χώρα, που θέλει την ΑΝΑΠΤΥΞΗ και θέσεις εργασίας, αλλά παράλληλα «πνίγεται» κάτω από τα πάθη των μικροσυμφερόντων, της αδιαφορίας, πολιτικών συγκρούσεων, προσωπικών εμπαθειών, αντιδημοκρατικών μηχανισμών...κι άλλα.. που μπορείτε να προσθέσετε εσείς. 
 
Το 2010 η δημοσιογράφος γίνεται συνεργάτης του Nίκου Ευαγγελάτου στο  site NEWSIT GR και επιμελείται την σελίδα GO GREEN με τα περιβαλλοντικά θέματα.  Ακολουθεί  τον ίδιο χρόνο η συνεργασία σε δημοσιογραφικό επίπεδο, αλλά κι ως Υπεύθυνη Διαφήμισης - Marketing του περιοδικού ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ, το οποίο κι αυτό προσπαθεί να επιβιώσει στην ελληνική αγορά της κρίσης. Δυστυχώς και το ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ παρά τις διορθωτικές κινήσεις, που έκανε, σταμάτησε κι αυτό τη κυκλοφορία του. Το 2011 ξεκινάει η δημοσιογραφική συνεργασία με το  free press κυπριακό περιοδικό AERAS (OFFICIAL CYPRUS AIRPORTS MAGAZINE), επίσημη έκδοση των αεροδρομίων της Κύπρου, που άνηκε στον εκδοτικό όμιλο «Φιλελεύθερος». Μια ευχάριστη συνεργασία, που κράτησε ως τον Δεκέμβριο του 2012, όταν τελικά ο όμιλος αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση της πολυτελής έκδοσης, τα άρθρα του στα αγγλικά και ελληνικά διαβάζονταν σε όλες τις πτήσεις των αερογραμμών από Κύπρο. Στο περιοδικό AERAS, η Ηλέκτρα Κουτούκη αρθρογραφούσε για διεθνές ταξιδιωτικά θέματα.... από τους καλύτερους ξενώνες του κόσμου μέχρι τα καλύτερα θεματικά πάρκα ή τις καλύτερες ποδηλατικές διαδρομές του κόσμου. Από το 2013 επισήμως είναι εξωτερικός συνεργάτης του ΜΠΕΝΑΚΕΙΟΥ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ στη Κηφισιά. 


Electra Koutouki, Ηλέκτρα Κουτούκη
Έχει παρακολουθήσει αμέτρητες διαλέξεις για το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας όπως π.χ. της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, του ΔΙΠΕ... κ.α.   Έχει συμμετοχή σε εκθέσεις όπως ECOFESTIVAL, ECOLIFE...   εκδηλώσεις και σε πολλές ημερίδες. Είναι μέλος πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας. Το 2013 έτρεξε στην Ελλάδα την καμπάνια OLYMPIC DOLPHINS για τη διάσωση των δελφινιών από τη σφαγή και εμπορία στην Ιαπωνία.  Έχει πολιτευθεί δύο φορές, στην ηλικία των 27 χρονών τοπικά στον Γέρακα με Ανεξάρτητο Συνδυασμό και επίσης ως ιδρυτικό μέλος του ΚΕΠ (Κίνημα Ενεργών Πολιτών) του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Χαρακτηριστική η συμβολή της στη μετάφραση του βιβλίου STATE OF THE WORLD (2007) του Worldwacth Institute, μιας ετήσιας έκθεσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων του πλανήτη, που μεταφράζεται σε περίπου 40 χώρες.  Έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες ACTION NET, In Store Melody, Nationale Nederlanden, ΕΛΠΙΔΟΧΩΡΙ οικολογικό κτήμα...  

Δηλώνει λάτρης της ελληνικής φύσης, που μπορεί όπως λέει ... «η ομορφιά του τοπίου με έκανε να κλάψω!  ...τόσο όμορφα, που δάκρυσα από τα έντονα συναισθήματα...».  Ευαίσθητη, ρομαντική και φοβερά ενστικτώδης ανήκει στο ζώδιο του Σκορπιού με ωροσκόπο Σκορπιό. Φιλοσοφικά ασχολείται με το υπερφυσικό, τα όνειρα, την τηλεπάθεια, futureseeing... και μέσα από δικιές της εμπειρίες έχει συγκεκριμένες απόψεις για τη μοίρα και το πεπρωμένο, όπως μας τ’άφησαν μέσα από τις παραδόσεις τους οι αρχαίοι Έλληνες. 

Από το 2013 ως σήμερα είναι εξωτερικός συνεργάτης του ΜΠΕΝΑΚΕΙΟΥ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ, Κηφισιά.

Ενημερώνει σχεδόν καθημερινά μέσα από το προσωπικό της μπλογκ THE GREEN EYE, που έχει θεαματική επισκεψιμότητα από τους πρώτους μήνες της δημιουργίας του.


Dr Vandana Shiva, Panagiotis Sainatoudis, Electra koutouki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου