Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Λευκές αμμουδιές της Ελαφονήσου, Σίμος και Σαρακίνικο προς πώληση

 
H Ελαφόνησος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία της Ελλάδας. Το νησάκι  19 τετραγωνικών χιλιομέτρων βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου σε απόσταση μόνο 570 μέτρα από την απέναντι Πελοποννησιακή ακτή της Πούντας. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση η Ελαφόνησος να μπει στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προσφέρει 175 στρέμματα λευκής αμμουδιάς στο Σαρακίνικο και τον Σίμο προς εκμετάλλευση. Σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α) με τη πώληση παραλίου ακινήτου μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια. Δηλαδή αν αγοραστεί παράκτια έκταση στις παραλίες της Ελαφονήσου, μπορεί ο ιδιώτης να διεκδικήσει και να αποκτήσει την αποκλειστική χρήση της παραλίας μπροστά του, χωρίς δικαίωμα χρήσης από κάποιον άλλο για 50 ολόκληρα χρόνια.



Η Ελαφόνησος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση φυσικής ομορφιάς και ιστορικής αξίας. Οι δύο παραλίες Σαρακίνικο και Σίμου της Ελαφονήσου έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Γι’αυτό σημειώνεται ότι το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησης των παραλιών κι ακινήτων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στις εγκαταστάσεις, που προτείνονται στον ενδιαφερόμενο αγοραστή είναι ξενοδοχειακή μονάδα και παραθεριστικές κατοικίες. Ήδη η βραχονησίδα Κασέλα έχει πωληθεί σε πάμπλουτο Άραβα ακολουθώντας τη μοίρα κι άλλων βραχονησίδων στο Ιόνιο. Στην Ελαφόνησο από καιρό υπάρχουν φήμες για παράνομο αποχαρακτηρισμό δασικών περιοχών σε ιδιώτες, που εμπλέκονται με πολιτικά πρόσωπα της περιοχής. 

Προς πώληση προσφέρει η κυβέρνηση έκταση 175 στρεμμάτων στο Σαρακίνικο και τον Σίμο της Ελαφονήσου, χωρίς όμως να έχει ενταχθεί ακόμη σε πρόγραμμα. Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις κυρίως διότι βάσει Νόμου, η πρόσβαση δεν θα είναι επιτρεπτή παρά μόνο στους πελάτες τους αγοραστή - επενδυτή. Από την άλλη η ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου είναι σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, καθώς υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από αρχαιότατους χρόνους, περίπου 5 χιλιετηρίδων. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς βρίσκεται η αρχαία πόλη Παυλοπέτρι, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια και μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ (Nicholas Flemming) και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα.

Όμως κι εδώ υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες, καθώς οι ντόπιοι προτείνουν να  δημιουργηθεί  δημόσιο θαλάσσιο πάρκο, που θα αποφέρει εισοδήματα στους Έλληνες και στη περιοχή και όχι “ιδιωτικό θαλάσσιο πάρκο”. Το γεγονός ότι η πόλη βυθίστηκε βοήθησε να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα. Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια. Από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, τέσσερις ακόμα επιτόπιες έρευνες είχαν προγραμματιστεί, σε συνεργασία ελληνικών υπηρεσιών, αλλά και διεθνών Πανεπιστήμιων και επιστημόνων. Αυτές οι έρευνες περιλάμβαναν και ανασκαφές. Ένα από τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν να αποδείξει ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. 

Όλη η έκταση στην Ελαφόνησο συμπεριλαμβάνεται σε σύνοψη χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο σε αυτή τη λίστα περιέχονται ακίνητα, τα οποία θα πρέπει να αξιολογηθούν και να επιλεγούν προς εκμετάλλευση. Οι περιορισμοί είναι ιδιαίτερα αυστηροί και αφορούν περιβαλλοντικούς όρους, νομικά θέμα, ενώ λόγο έχει το Δασαρχείο. Η Ελαφόνησος μαζί με άλλες τρεις στην Λακωνία (δύο στη Γλυκόβρυση και μία στο Σκουτάρι Γυθείου) επίσης  συμπεριλαμβάνονται στη σύνοψη χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Δήμαρχος Ελαφονήσου έβγαλε ανακοίνωση: «Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή, που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών».

Σύμφωνα με το Δήμο Ελαφονήσου, στις εκτεταμένες παραλίες της Ελαφονήσου και πάνω στην άμμο, το κυρίαρχο είδος είναι το θαλασσόκεδρο Juniperus oxykedrus ssp Marcocarpa, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ενδημικά φυτά, που βρίσκονται στην Ελαφόνησο, τα φυτά, δηλαδή, που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ένα από αυτά είναι το φυτικό είδος Σαπονάρια των Γιάγκελ, που αναπτύσσεται στις αμμώδεις παραλίες στη δυτική πλευρά του νησιού, σε δύο απομακρυσμένους και περιορισμένους πληθυσμούς. Βρίσκεται δε στη λίστα των 50 νησιωτικών φυτών της Μεσογείου, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και χρήζουν προστασίας. Το γερμανικό περιοδικό Geo Saison, ένα από τα εγκυρότερα περιοδικά τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη, δημοσίευσε στο τεύχος Φεβρουαρίου 2014 πολυσέλιδο αφιέρωμα στην Ελαφόνησο. «Ο Σίμος δεν είναι μόνο η πιο όμορφη παραλία της Ελλάδας, αλλά βρίσκεται στο Τοp 10 των πιο ονειρεμένων παραλιών παγκοσμίως (δίπλα στο Μπαλί, Χαβάη και Μαλδίβες) …» γράφει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος Hannah Glaser του περιοδικού.

Ήδη από το 2013, ο Guardian ενέταξε  την Ελαφόνησο στην 1η θέση με τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδος, ενώ το TripAdvisor της έδωσε την πρωτιά μετά από ψηφοφορία τουριστών, που πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα μας σε πολυσέλιδο αφιέρωμά του τη χαρακτήρισε «επίγειο παράδεισο» εντάσσοντάς τη στις δέκα πιο ονειρεμένες παραλίες στον κόσμο!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου