Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

2014 PEOPLE MARCHING FOR CLIMATE CHANGE WORLDWIDE



Την Κυριακή σε 159 χώρες και σε περισσότερες από 2.000 πόλεις έγιναν πορείες διαμαρτυρίας για να ληφθούν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Στην Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιηθεί και η διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα, που συγκαλείται από τον Γεν. Γραμ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αυτή την εβδομάδα, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Η πορεία στη Νέα Υόρκη ενάντια στην κλιματική αλλαγή ήταν θεαματική  και υπήρξε η κορύφωση των διαμαρτυριών. Οργανώθηκε από περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις, συνδικάτα, θρησκευτικές ομάδες, σχολεία, οργανώσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Συνολικά σε όλον τον πλανήτη πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.600 διαδηλώσεις, περιλαμβανομένων μεγάλων πόλεων όπως το Λονδίνο, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Νέο Δελχί, Ρίο ντε Ζανέιρο, Παρίσι...  Αίτημα των διαδηλωτών ήταν η ανάληψη άμεσης δράσης για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της σχετικής Συνόδου Κορυφής στον ΟΗΕ εφόσον τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται και ουσιαστικές δεσμεύσεις, ενώ μέχρι το 2050 οι εκπομπές καυσαερίων πρέπει να μειωθούν από 40 έως 70% για να αποφευχθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 2C. Η μοναδική λύση για τη σωτηρία του πλανήτη, όπως διαφαίνεται, είναι η μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια

Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έχει στόχο να ενισχύσει πολιτικά την προσπάθεια για να υιοθετηθεί στα τέλη του 2015 στο Παρίσι μια συνολική συμφωνία με μέτρα για στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Στη Νέα Υόρκη, η πορεία είχε παλμό και συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Μανχάταν, που διαδήλωσαν μαζί τους και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Περίπου 550 λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές και χαρακτήρισαν τη διοργάνωση, όπως μετέδωσε το BBC, την μεγαλύτερη διαμαρτυρία για το κλίμα της τελευταίας πενταετίας!

Η ισχυρή βροχόπτωση στη Σουηδία δεν επηρέασε τους ακτιβιστές, καθώς στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο κοινοβούλιο. Στο Όσλο, περίπου 400 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες και πλακάτ, που έγραφαν "Η Πράσινη Επανάσταση 2014". Στο Βερολίνο, 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να ζητήσουν την λήψη άμεσων μέτρων. 

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι διαδηλωτές φορούσαν κονκάρδες με πράσινες καρδιές και σχημάτισαν με το σώμα τους μία καρδιά σε έναν ανοιχτό χώρο, ενώ ελικόπτερα που πετούσαν στην περιοχή τους φωτογράφιζαν. Στις Βρυξέλλες, η αστυνομία εκτιμά ότι περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα, ενώ οι ίδιοι οι διοργανωτές της διαδήλωσης κάνουν λόγο για 2.000 άτομα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga

Στο Κάιρνς της Αυστραλίας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το συνεδριακό κέντρο, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της G20 κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Ανανεώσιμες" και "Αλλαγή Τώρα". Στη Μελβούρνη, 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση ζητώντας από τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ να κάνει περισσότερα για την Κλιματική Αλλαγή. Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην Πορεία για το Κλίμα που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με το σύνθημα "Αλλάξτε πολιτική, όχι κλίμα". 

Ακόμη εκατοντάδες νέοι βγήκαν από το Σάββατο στους δρόμους του Κατμαντού ζητώντας "τολμηρή δράση και δικαιοσύνη για το κλίμα". Στην Αθήνα η συγκέντρωση έγινε κάτω από την Ακρόπολη και υπήρξε προσέλευση αρκετού κόσμου. Στις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) μετά από ενός λεπτού σιγή, 32 φιλαρμονικές, αλλά και καμπάνες εκκλησιών και τύμπανα, καμπάνες και σφυρίχτρες των διαδηλωτών σήμαναν «ένα συναγερμό για κλιματική δράση».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου