Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Καλοκαίρι 2014 το θερμότερο καλοκαίρι όλων



Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά στο βόρειο ημισφαίρειο της Γης, όπου ήδη την τελευταία εβδομάδα ακραίες βροχοπτώσεις συνέβησαν σε Ευρώπη και Ασία με ανθρώπινες απώλειες. Οι εναλλαγές του καιρού, που όλοι αποδέχονται πια ότι συμβαίνουν λόγω της Κλιματικής Αλλαγής είναι απότομες, ξαφνικές και συνοδεύονται από τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.  Ο φετινός Αύγουστος και γενικότερα το καλοκαίρι του 2014 (τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου) ήταν το πιο ζεστό στην μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη μας από το 1880, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Το 1998 είχε σημειωθεί το προηγούμενο ρεκόρ θερμότερου καλοκαιριού. 


Εφόσον η κλιματική αλλαγή είναι σε εξέλιξη, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν και τα ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο!  Όσον αφορά τη μέση ετήσια θερμοκρασία του 2014 μέχρι τώρα, είναι η τρίτη υψηλότερη στα μετεωρολογικά χρονικά. Οι αμερικανοί επιστήμονες προβλέπουν ότι το φετινό έτος θα σπάσει το ρεκόρ του 2010 ως θερμότερου έτους. Η τελευταία φορά, που η θερμοκρασία ενός Αυγούστου στη Γη ήταν κάτω από τον μέσο όρο του αιώνα, ήταν το 1976. Μάλιστα 9 από τους 10 πιο θερμούς Αυγούστους στη σύγχρονη ιστορία έχουν συμβεί μετά το 2000. 


Ήδη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε για την Ελλάδα ξαφνική πτώση θερμοκρασίας έως και 15 βαθμών από τις 25 Σεπτεμβρίου. Στο τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου 2014 η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και στη θάλασσα έφθασε τους 17,11 βαθμούς Κελσίου (κατά 0,71 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα). Στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014 η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και τη θάλασσα ήταν 14,68 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,68 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα για το πρώτο οκτάμηνο του έτους.


Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες της ΝΟΑΑ, «κλειδί» για την πιο πρόσφατη άνοδο των θερμοκρασιών στη Γη είναι η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, που απορροφούν μεγάλο μέρος της θερμότητας του πλανήτη. Γι’αυτό και η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και στη θάλασσα τον Αύγουστο φέτος ήταν 16,35 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,75 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. 
 Στην Αμερική, που πραγματοποιήθηκε και η μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών στη πορεία για τη Κλιματική Αλλαγή, τα αποτελέσματα είναι ορατά και στη γεωφυσιολογία των ακτών. Η Λουιζιάνα βυθίζεται μέρα με την ημέρα στον Κόλπο του Μεξικού και σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία έχασε πάνω από 1.900 τετραγωνικά μίλια εδάφους μεταξύ των ετών 1932 έως το 2000, έκταση ίση με ολόκληρη την πολιτεία του Delaware.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου