Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Εγκυμοσύνη και διατροφικές διαταραχές


Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και ευάλωτη για τη μητέρα περίοδος, αλλά και για το αναπτυσσόμενο μωρό. Πολλές γυναίκες που παλεύουν με κάποια διατροφική διαταραχή, μπορεί να έχουν μείνει έγκυοι κατά τη διάρκεια μιας διατροφικής διαταραχής ή σε μια φάση ανάπαυλας από κάποια. Ακόμη και μια γυναίκα που έχει συνέλθει από μια διατροφική διαταραχή, που είχε περάσει πριν από πολύ καιρό, η εγκυμοσύνη μπορεί να πυροδοτήσει παλαιές συνήθειες και συμπεριφορές με νέα συμπτώματα και αλλαγές, που τυπικά κάποια γυναίκα βιώνει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Για παράδειγμα, μια γυναίκα που είχε προηγουμένως υποφέρει από ανορεξία μπορεί αυτό να εμφανιστεί πάλι, καθώς κερδίζει το φυσιολογικό βάρος, που συνδέεται με μια υγιής εγκυμοσύνη. Παρομοίως μια γυναίκα που παλεύει με τη βουλιμία μπορεί να αισθανθεί πιο επιρρεπής στο να υιοθετήσει κάθε αίσθηση πληρότητας και γεμίσματος, καθώς το μωρό μεγαλώνει. Οι γυναίκες, που αντιμετωπίζουν μια διατροφική διαταραχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με ακραίους κινδύνους και για τους δύο, μητέρα και μωρό, ιδιαίτερα αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Καθώς η εγκυμοσύνη είναι ένα θαύμα, που γεμίζει χαρά, για κάποιον που παλεύει με μια διατροφική διαταραχή μπορεί να γίνει μια φοβερή και συντριπτική εμπειρία. Αν εσείς ή η αγαπημένη σας είναι έγκυος και παλεύει με μια διατροφική διαταραχή, μπορείτε να διασφαλίσετε ένα γεμάτο υγεία αποτέλεσμα για σας και το μωρό σας αναζητώντας την κατάλληλη βοήθεια και φροντίδα, που χρειάζεστε.

Τα παρακάτω σχετικά στατιστικά για τις διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να αναδείξουν περισσότερα για αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα:

-Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν σχεδόν 7 εκατομμύρια Αμερικανίδες κάθε χρόνο και έχουν μια τάση κορύφωσης κατά τα χρόνια της τεκνοποίησης.

-Οι εγκυμονούσες με ενεργή διατροφική διαταραχή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα και συνήθως χαμηλού βάρους μωρά.

-Οι εγκυμονούσες με ενεργή διατροφική διαταραχή φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο στο να κάνουν καισαρική τομή και να έχουν επιλόχιο κατάθλιψη.

-Οι εγκυμονούσες με κατά καιρούς διατροφικές διαταραχές ανήκουν σ’αυτές, που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για hyperemesis και εκτός από τους εμετούς, τα μωρά που θα γεννηθούν θα έχουν πολύ μειωμένο βάρος.

Τυπικά οι γυναίκες, που έχουν διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ανορεξία ή βουλιμία, παλεύουν μ’αυτή τη κατάσταση ήδη πριν τη σύλληψη. Για κάποιες γυναίκες, οι αλλαγές και τα συμπτώματα συνδέονται με την εγκυμοσύνη και μπορεί να επιδεινώσουν την διατροφική διαταραχή, συνήθως κάνοντας περίπλοκη την εγκυμοσύνη και βάζοντας σε κίνδυνο τη μητέρα και το μωρό. Για τις άλλες γυναίκες, η εγκυμοσύνη μπορεί να τις ενθαρρύνει για μια βελτίωση ή ύφεση της διατροφικής διαταραχής, καθώς η μητέρα ζητά να βελτιώσει το αποτέλεσμα για εκείνη και το μωρό. Άσχετα όμως απ’αυτό και εξαιτίας των σημαντικότατων και κρίσιμων αναγκών και για τους δύο, μητέρα και αναπτυσσόμενο έμβρυο, μια θεραπεία από έναν ειδικό θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η διατροφική διαταραχή δεν επηρεάζει την ομαλή ανάπτυξη και πρόοδο της εγκυμοσύνης.

Signs and Symptoms of Eating Disorders during Pregnancy

Οι γυναίκες που πάσχουν από μια διατροφική διαταραχή θα εμφανίσουν συγκεκριμένα σημάδια και συμπτώματα. Αν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παλεύει με μια διατροφική διαταραχή κατά την εγκυμοσύνη, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σας βοηθήσουν να γίνεται πιο ενήμερος για αυτό που αντιμετωπίζετε ή να σας οδηγήσει στην αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Κοινά σημάδια και συμπτώματα μια διατροφικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν τα εξής:

-Από λίγο ως καθόλου αύξηση βάρους ή απώλεια βάρους κατά την εγκυμοσύνη

-Περιορισμός από μεγάλες ομάδες τροφών

- Χάνοντας την αίσθηση ότι γίναμε υπέρβαροι

-Υιοθετώντας ακραίες μορφές άσκησης για να κάψουμε θερμίδες

-Κάνοντας συχνά εμετούς για να ξεφορτωθούμε φαγητό, που έχει καταπωθεί

-Χρόνια παχυσαρκία

-Ζαλάδες, πονοκέφαλοι, blacking-out

-Αφήνοντας ή αποφεύγοντας γεύματα

-Δυσκολία συγκέντρωσης

-Κοινωνική απομόνωση από οικογένεια ή φίλους

-Αυξημένη κατάθλιψη ή ανησυχία

Αν εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας έχει βιώσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ως αποτέλεσμα μια διατροφικής διαταραχής, συνίσταται η αναζήτηση ιατρικής και επαγγελματικής βοήθειας το συντομότερο.

Effects of Eating Disorders during Pregnancy

Οι επιπτώσεις από μια διατροφική διαταραχή κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να μη αποκατασταθούν αν δεν θεραπευτούν ή αντιμετωπιστούν επαγγελματικώς. Κατανοώντας πως μια διατροφική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει πολλές όψεις της ζωής σας, όπως και το αγέννητο μωρό, μπορεί να σας ενθαρρύνει για να αναζητήσετε την βοήθεια που χρειάζεστε και σας αξίζει. Παρακάτω αναφέρω μερικές από τις επιπτώσεις μιας διατροφικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Physical Effects – These are some physical effects that may be experienced:

Πρόωρος τοκετός

Γέννηση χαμηλού βάρους μωρού

Καρδιακές ανωμαλίες

Θνησιγενής γέννα ή θάνατος εμβρύου

Ζαχαρώδης Διαβήτης

Αποβολή

Προεκλαμψία

Επιπλοκές τοκετού

Αναπνευστικές δυσλειτουργίες

Μη φυσιολογική ανάπτυξη εμβρύου

Αυξημένος κίνδυνος για καισαρική τομή

Δυσκολίες στον θηλασμό

Psychological Effects – Οι διατροφικές διαταραχές θα έχουν μια τεράστια επίπτωση και στην ψυχική σας υγεία, ιδιαιτέρως αν αφεθείτε χωρίς θεραπεία. Μερικές από τις φυσιολογικές επιπτώσεις, που μπορείτε να βιώσετε περιλαμβάνουν:

Κατάθλιψη

Ανησυχία ή κρίσεις πανικού

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Φτωχή εμφάνιση του σώματος

Τάσεις αυτοκτονίας

Επίσης οι διατροφικές διαταραχές θα επηρεάσουν τον τρόπο που εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο λειτουργεί κοινωνικά. Μερικά από τα αποτελέσματα των διατροφικών διαταραχών στην social life περιλαμβάνουν:

-Απομάκρυνση ή απομόνωση από τους αγαπημένους σας, κοινωνικές εκδηλώσεις ή θεσμούς.

-Έλλειψη διασκέδασης σε χόμπυς ή δραστηριότητες, που κάποτε απολαμβάνατε.

-Οικογενειακές συγκρούσεις



Eating Disorder Treatment During Pregnancy

Αν εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από μια διατροφικής διαταραχή και είναι έγκυος, είναι σημαντικό να αναζητήσετε την επαγγελματική βοήθεια και τη φροντίδα για να διασφαλίσετε ένα υγιή αποτέλεσμα για εσάς και το μωρό σας. Μια αποτελεσματική θεραπεία κατά την εγκυμοσύνη θα περιλαμβάνει επισκέψεις στον Obstetric Doctor για να παρακολουθεί την ανάπτυξη του μωρού, ένας σύμβουλος ή θεράπων, που θα σας καθοδηγήσει σε κάθε φόβο ή ανησυχίες, που μπορεί να αντιμετωπίζετε και ένας διατροφολόγος, που θα σας βοηθήσει να λάβετε την κατάλληλη διατροφή για εσάς και το μωρό σας. Αν βρείτε μια ομάδα υποστήριξης και παρακολουθήσετε pregnancy ή parenting classes, τα μαθήματα θα σας βοηθήσουν να ετοιμαστείτε για να γίνετε μητέρα. Αρκετές μορφές βοήθειας και θεραπείες διατροφικής διαταραχής είναι διαθέσιμες για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα για εσάς και το μωρό σας. Συχνά, πολλές γυναίκες που παλεύουν με τις διατροφικές διαταραχές θα συνεχίσουν να έχουν μια extreme dieting and/or constant exercising. Αυτός ο τύπος διατροφικής διαταραχής ονομάζεται Pregorexia και επηρεάζει το αγέννητο μωρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου