Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Βόλτα στην ελβετική Ριβιέρα της λίμνης Λεμάν


Είχα καιρό να σας γράψω ένα ταξιδιωτικό θέμα και καθώς χειμωνιάζει όλο και περισσότερο, η μεγαλύτερη αλπική λίμνη, η Λεμάν (Lac Leman) φαντάζει ένας εξαίσιος προορισμός. Εκεί στη δυτική Ελβετία και στα σύνορα με την Γαλλία ξεχωρίζουν τα διαυγή με ωραίο μπλε χρώμα νερά της με τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέρετρα στις όχθες της.
 
Ο παράλληλος δρόμος συνδέει περιμετρικά τα κοσμοπολίτικα κέντρα, τη Γενεύη, Μπελβύ, Βερσουά, Νυόν, Μορζ, Λωζάνη, το ελβετικό τουριστικό κέντρο Μοντρέ και τη Βεβέ, επίσης πολυσύχναστο κέντρο της ελβετικής Ριβιέρας... Από την άλλη πλευρά της υπάρχουν οι πόλεις Τονόν- λε Μπαιν και η Εβιάν – λε – Μπαιν (Γαλλία)... 
 
 Η Γενεύη είναι μια σύγχρονη περιποιημένη πόλη, που χάρη στη λίμνη έχει ήπιο κλίμα παρότι βρίσκεται τόσο κοντά στις Άλπεις. Η λεκάνη, όπου σχηματίστηκε η Λεμάν (από το λατινικό Lacus Lemannus) δημιουργήθηκε από τον παγετώνα Ροδανό... όπου μετέπειτα με την υποχώρηση των πάγων, ο ποταμός Ροδανός αποτέλεσε τον κυριότερο τροφοδότη και απαγωγό των υδάτων της λίμνης.

Το μέγιστο μήκος της λίμνης της Γενεύης από το ανατολικό στο δυτικό άκρο της είναι 74 χιλιόμετρα και το μέγιστο πλάτος της 14 χιλιόμετρα. Οι διάφορες τοποθεσίες στις όχθες της είναι αξιοσημείωτες για την ομορφιά τους και αποτελούν σημαντικά κέντρα όχι μόνο χειμερινής, αλλά και θερινής διαμονής. Γεωλογικά η λίμνη της Γενεύης χωρίζεται από δύο ανάγλυφες λεκάνες, τη Μεγάλη Λίμνη με το μεγαλύτερο βάθος (309 μ.) και τη Μικρή Λίμνη στα δυτικά. Μόλις τα 217 τ.χλμ. της λίμνης ανήκουν στην Γαλλία από το σύνολο των 582 τ.χλμ. της έκτασης της. 
 
 Ο διάσημος λιμνολόγος Φορέλ έκανε μελέτες στα νερά της Λεμάν για περίπου 40 χρόνια. Ανάμεσα στα συμπεράσματα των παρατηρήσεων του και οι περιοδικές κινήσεις τους, καθώς τα νερά της λίμνης ανυψώνονται και χαμηλώνουν μερικά εκατοστά, ρυθμικά, ανά 15 – 30 λεπτά και οι ντόπιοι ονομάζουν αυτές τις κινήσεις seiches.

Ο τουρισμός είναι αναπτυγμένος τόσο για τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, όσο και για τα πολλά ιστορικά μνημεία. Η Γενεύη αποτελεί συχνά έδρα διεθνών συνεδρίων και διασκέψεων (έδρα του ευρωπαϊκού τμήματος του ΟΗΕ, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ...κ.λπ.) και έχει αποκομίσει μεγάλα οικονομικά οφέλη, αλλά και πνευματικά και καλλιτεχνικά οφέλη ως έδρα μεγάλων διεθνών εμπορικών και βιομηχανικών εταιρειών.
 
Επίσης η Γενεύη υπήρξε κέντρο διεθνών συναντήσεων και αποφάσεων για τον αφοπλισμό, το περιβάλλον, τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις... κ.ο.κ. Εδώ υπογράφτηκαν οι Συμβάσεις, Συμφωνίες, Διακηρύξεις Γενεύης, Διασκέψεις, Συνθήκες... όπως π.χ. τον Μάρτιο 1961 για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, τον Οκτώβριο 1963 για τους πόρους της Γης, τον Ιούνιο 1964 για τον αφοπλισμό... και πολλές άλλες σημαντικές αποφάσεις.

Στις όχθες της λίμνης και σε όλη τη γύρω ζώνη, η θερμοκρασία είναι ήπια και αρκετά ομοιόμορφη. Στα βόρεια της λίμνης της Γενεύης σε πανοραμική τοποθεσία βρίσκεται η Λωζάννη ή Λοζάνη (Lausanne), πρωτεύουσα του καντονιού Βω. Πίσω από τη Λωζάννη υψώνεται το όρος Ιούρα, απ’ όπου κατέρχονται δύο μικροί ποταμοί, ο Φλον και ο Λουβ, που διαιρούν τη πόλη στις συνοικίες Σιτέ, Μπούργκ, Σαιν Λωράν και τη Ουσύ, που είναι το λιμάνι.
 
Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί σπουδαίος οδικός, σιδηροδρομικός κόμβος, που συνδέει τη Γενεύη, το Παρίσι, το Μιλάνο, τη Βέρνη... αλλά και εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο με ζωηρή κίνηση (εργοστάσια σοκολάτας, ζυθοποιίας, καπνού, μηχανημάτων..). Η Λωζάννη αποτελεί από τα πιο φημισμένα κέντρα παραθερισμού της λίμνης Λεμάν και μεγάλο πολιτιστικό κέντρο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου