Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΧΑΡΑΞΗ ΝΕΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ-ΜΑΛΑΝΤΡΕΝΙ-ΜΥΚΗΝΕΣ




Με ανακοίνωση της, η «Φυσιολατρική Κίνηση Βριλησσός» γνωστοποιεί ότι το Δεκέμβριο του 2014, πραγματοποίησε χάραξη και σηματοδότηση  νέου μονοπατιού στην Αργολίδα, με εκκίνηση τον οικολογικό χώρο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής με την επωνυμία «Ελπιδοχώρι»  κοντά στο χωριό Μαλαντρένι. Η χάραξη του μονοπατιού έγινε με τη βοήθεια του οδηγού βουνού Δημήτρη Τιτόπουλου.


Το μονοπάτι ξεκινά από την ανατολική πλευρά των εγκαταστάσεων, που βρίσκονται στο «Ελπιδοχώρι» και κινείται συνεχώς ανατολικά ανεβαίνοντας το λόφο πάνω από το κτήμα. Η βλάστηση στο σημείο αυτό είναι τυπική μεσογειακή «μακία» με πουρνάρια, ρείκια και φρύγανα. Μετά από λίγο κατεβαίνει από την πίσω μεριά του λόφου και κινούμενο μέσα σε αιωνόβιες ελιές βγαίνει σε χωματόδρομο. Από εκείνο το σημείο και για αρκετή ώρα κινείται σε χωματόδρομους, που επειδή είναι ψηλότερα από τον αργολικό κάμπο, μας δίνεται η ευκαιρία να έχουμε μια πανοραμική άποψη μέχρι και τις Μυκήνες, που είναι και η τελική κατάληξη του μονοπατιού.  

Σε 1,5 - 2 ώρες φτάνουμε κατηφορίζοντας σταδιακά στον επαρχιακό δρόμο Μπόρσας - Κουτσοποδίου.  Από εκεί συνεχίζουμε το χωματόδρομο  μέσα σε πορτοκαλεώνες μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Η διαδρομή  είναι κατάλληλη για εισαγωγή στη  πεζοπορία  και απευθύνεται σε ομάδες, που θέλουν να συνδυάσουν μια μικρή πεζοπορία με επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε επισκέπτες από το εξωτερικό.  Μπορεί να συνδυαστεί με διαμονή στο καταφύγιο του «Ελπιδοχωρίου».

Η  σηματοδότηση με κίτρινο  χρώμα ξεκινά  από κεντρικό σημείο των εγκαταστάσεων στο «Ελπιδοχώρι». Το Ελπιδοχώρι είναι αυτό που δηλώνει  το όνομά του, «το χωριό της Ελπίδας» σε εξέλιξη. Είναι  ένα κτήμα  31 στρεμμάτων στην περιοχή της Αργολίδας με εξαιρετική θέα, ανάμεσα σε ψηλές βουνοκορφές, με αιωνόβιες ελιές, οπωροφόρα δένδρα και πολλά αυτοφυή βότανα κοντά σε πανέμορφες παραλίες. Συνορεύει με ένα δάσος και καμαρώνει για τα πέντε υπερμεγέθη πουρνάρια του (έχουν κριθεί διατηρητέα από την τοπική Δασική Υπηρεσία),  καθώς και την 400 ετών βελανιδιά του. Βρίσκεται μόλις 130 χιλιόμετρα από την Αθήνα, κοντά σε σπουδαίους αρχαιολογικούς και τουριστικούς προορισμούς όπως οι Μυκήνες, η Αρχαία Νεμέα, η Αρχαία Κόρινθος, η Τίρυνθα,  το Ναύπλιο και το Άργος . 

Στόχος του να αποτελέσει ένα πρακτικό παράδειγμα αυτάρκειας σε όλα τα επίπεδα, όπου γονείς και παιδιά συνυπάρχουν για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα, απολαμβάνοντας την επαφή με τη φύση. Η φυσική δόμηση, η βιολογική - βιοδυναμική καλλιέργεια, η εφαρμογή των αρχών της περμακουλτούρας, η καλλιέργεια βοτάνων, η ανακύκλωση, η συλλογή νερού, ο σεβασμός και η συνδημιουργία με την φύση ελαχιστοποιώντας το οικολογικό αποτύπωμα, είναι βασικοί  πυλώνες  των δράσεών του.  Ξεκίνησε από το όραμα ενός ανθρώπου, της Ερατούς Χατζημιχαλάκη,  με την ξεκάθαρη επιθυμία να πλαισιωθεί και από άλλους, που αναζητούν παρόμοιους στόχους.  Λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική. 


Μάλιστα στις 12 - 23 Μαΐου 2015, θα πραγματοποιηθεί το Εργαστήριο αειφόρου καλλιέργειας και σχεδιασμού (Permaculture Design Course), πιστοποιημένο από  το  UK Permaculture Association. Το Ελπιδοχώρι έχει την χαρά να υποδεχθεί και πάλι τον εξαιρετικό Peter Cow, που μετά το πολύ επιτυχημένο ΚΑΡΑΒΑΝΙ της ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ , επιστρέφει στα μέρη μας για να διδάξει για μια ακόμη φορά το εντατικό Σεμινάριο Σχεδιασμού Περμακουλτούρας  - Permaculture Design Course (PDC). Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα για λίγες θέσεις στο εργαστήριο και οι ενδιαφερόμενοι ας δηλώσουν συμμετοχή στο www.elpidohori.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου