Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η παρουσίαση του βιβλίου «Με κρασί και Ελληνικά» της Νίκης Μηταρέα





Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 στις 7 μ.μ. έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου Νίκης Μηταρέα «Με Κρασί και Ελληνικά», που έχει κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Πατάκη. Μια επιτυχημένη βραδιά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια και ένα βιβλίο οδηγός στην αξία της μαγειρικής και την απόλαυση του κρασιού με ευωδιά Ελλάδας. Οι 60 + 1 συνταγές, που περιέχονται στο βιβλίο, δίνουν έμφαση στο ρόλο του κρασιού στην παρασκευή τους, αλλά και στην εντοπιότητα των υλικών, εμπλουτίζοντας τον ελληνικό γευστικό πολιτισμό. Παράλληλα εξηγεί τη διαδικασία για το σερβίρισμα και τις θερμοκρασίες, καταγράφει τα εργαλεία και τα ποτήρια, δίνει  πρακτικές οδηγίες για το πώς λειτουργεί το κρασί στην κατσαρόλα. Ήδη τον Νοέμβριο του 2005, η Νίκη Μηταρέα είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις  «Ελληνικά Γράμματα» το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Οινομαγειρέματα», το οποίο παρουσίασα  με χαρά τότε στο περιοδικό «Οινοδρόμιο» και στο «Golden Flower Magazine». Μάλιστα το βιβλίο της αυτό αξιολογήθηκε το 2006 ως το καλύτερο ελληνικό βιβλίο μαγειρικής με κρασί και απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Best Book on Cooking with wine in the World» στον παγκόσμιο διαγωνισμό βιβλίων μαγειρικής «Gourmand World Cookbook Awards 2006»!


Στην χθεσινή εκδήλωση το βιβλίο παρουσίασαν οι: Γιώργος Σκούρας (οινοποιός), Στέλλιος Μπουτάρης (οινοποιός), Κωνσταντίνος Λαζαράκης (Master of Wine), Μιχάλης Μιχαήλ (διευθυντής της εφημερίδας Lifo), Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (σεφ, συγγραφέας), Ανδρέας Λαγός (σεφ, συγγραφέας) με συντονιστή κ.Στεργίδη, δημοσιογράφο οίνου και διευθυντή της εταιρείας Vinetum. Άλλωστε στην παρουσίαση του βιβλίου προσφέρθηκαν εκλεκτά κρασιά Κτήμα Σκούρα, Κτήμα Γεροβασιλείου, Σεμέλη Οινοποιητική, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη και Οινοποιείο Παπαγιαννάκος. Απόλαυσα ένα υπέροχο ΝΕΜΕΑ και SEMELI… αφού προτίμησα κόκκινο κρασί με τα μεζεδάκια. Η Νίκη Μηταρέα λαμπερή χθες και γεμάτη εμπειρία από την αρθρογραφία της τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στις στήλες της γεύσης και του οίνου. Στο χώρο της ενημέρωσης στο Ραδιόφωνο, τηλεόραση, γνωστά περιοδικά, εφημερίδες και διαδίκτυο. ..κυρίως σε θέματα φαγητού, οίνου και κριτικής εστιατορίων. 


Η μαγειρική, που προωθεί η Νίκη είναι αυτή η αυθεντική μαγειρική όσων επαγγελματιών ή ερασιτεχνών μαγείρων σέβονται την παράδοση, μαγεύονται από τα ελληνικά προϊόντα, γοητεύονται από την ιδέα να μαγειρέψουν κάτι, που να είναι τόσο γνώριμο, όπως η κουζίνα της μαμάς, αλλά και να ξαφνιάζει ταυτόχρονα.  Σίγουρα το «Με κρασί και Ελληνικά» ,δεν είναι μόνο ένα βιβλίο μαγειρικής, αλλά εξερευνά τον κόσμο του κρασιού από την πλευρά του «απλού καταναλωτή», αφού περιγράφει την ταυτότητα των σημαντικότερων ελληνικών και διεθνών ποικιλιών αμπέλου κι αναλύει βήμα – βήμα, πως γίνεται το ταίριασμα του φαγητού με το κρασί.   Όπως είπε η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, chef & συγγραφέας: «Το βιβλίο της Νίκης είναι πολύτιμο απόκτημα για όποιον θέλει να βρει το δρόμο του στα μονοπάτια της ελληνικής γεύσης». Στο βιβλίο οι φωτογραφίες είναι της Αναστασίας Αδαμάκη και οι  φωτογραφίες εξωφύλλου από την Ολυμπία Κρασαγάκη.
Niki Mitarea, Electra Koutouki, Νίκη Μηταρέα, Ηλέκτρα Κουτούκη

Ο Γιάννης Μπουτάρης, οινοποιός δήλωσε ότι: «Το βιβλίο της Νίκης μας οδηγεί σε έναν κόσμο απόλαυσης και μας δίνει και όλα τα κατάλληλα εφόδια για να τον προσεγγίσουμε». Ενώ ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, οινοποιός επίσης δήλωσε: «Καταγράφει γευστικές μνήμες, που αποτελούν παρακαταθήκη της πολιτιστικής μας κουλτούρας για τις επόμενες γενεές».  Της ευχόμαστε και το βιβλίο «Με κρασί και Ελληνικά» να έχει μια διεθνή αναγνώριση, όπως και  ο Γιώργος Σκούρας, οινοποιός, χαρακτηριστικά δήλωσε: «Προτείνει με μαεστρία ποικιλίες, προελεύσεις, συνδυασμούς. Δημιουργεί έναν αληθινό πρέσβη της γαστρονομικής και της οινικής Ελλάδας». Ανάμεσα στις ευχές και δηλώσεις ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη είπε: «Βρίσκοντας αφορμή ένα υλικό ή ένα τρόπο ψησίματος ή ένα κρασί,  που αποπνέουν ελληνικότητα μας βάζει στο παιχνίδι της γευστικής μνήμης με μια σύγχρονη ματιά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου