Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Φυσική ενεργειακή αυτονομία για το νησί Ελ Ιέρο στα Κανάρια νησιά




Mόνο με «πράσινη» ενέργεια λειτουργεί το ισπανικό νησί Ελ Ιέρο, το πιο απομακρυσμένο από τα Κανάρια Νησιά, στα ανοιχτά των δυτικών αφρικανικών ακτών. Τους τελευταίους μήνες συντηρείται με μείγμα αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας κι αποτελεί το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στον κόσμο, που όμως προηγουμένως δεν ήταν συνδεδεμένο σε κάποιο ενεργειακό δίκτυο. Το περασμένο καλοκαίρι εγκαινιάστηκε ο σταθμός Γκορόνα ντελ Βιέντο, ο οποίος μπορεί να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, που φτάνουν ως τις 48 γιγαβατώρες ετησίως. Ο Χουάν Μανουέλ Κιντέρο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σταθμού δήλωσε ότι οι ανεμογεννήτριες ήταν μία συμβατική παραγγελία κι ότι δεν εφηύραν κάποια τεχνολογία, απλώς συνέδεσαν τα δύο συστήματα μαζί, ώστε να διασφαλίζεται συνεχής ενεργειακή παροχή.

Επίσης το νησί Σάμσο της Δανίας είναι επίσης ενεργειακά αυτάρκες, αλλά προηγουμένως ήταν κανονικά συνδεδεμένο στο δανικό δίκτυο ενέργειας και δεν πραγματοποίησε τη μετάβαση σε απομόνωση, όπως το Ελ Ιέρο. Άλλωστε η τοπογραφία του ηφαιστειογενούς νησιού, δεν του επιτρέπει να συνδεθεί στο ισπανικό δίκτυο ενέργειας, με αποτέλεσμα οι ενεργειακές ανάγκες των 10.000 κατοίκων να καλύπτονται από 6.600 τόνους καυσίμων ντίζελ κάθε χρόνο. Ένα υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, καθώς και χρονικό, αφού τα καύσιμα αυτά, ισοδύναμα με 40.000 βαρέλια πετρέλαιο, μεταφέρονταν στο νησί για τη λειτουργία ηλεκτρικών γεννητριών με πλοία.


Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την ισπανική κυβέρνηση και μία ισπανική ενεργειακή εταιρεία, με τη συνεργασία ενός τοπικού πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα πέντε ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 11,5 Μεγαβάτ, εγκατεστημένες στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού έκτασης 278 τετρ. χλμ, ανέλαβαν το έργο της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των 11.000 κατοίκων του νησιού με αιολική ενέργεια. Το πλεόνασμα αιολικής ενέργεια χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση νερού σε μια μεγάλη δεξαμενή, 700 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, μέσα σε έναν κρατήρα ηφαιστείου, ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες σε περίοδο άπνοιας.

Το ίδιο νερό θα ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή καταλήγοντας σε μια δεύτερη δεξαμενή σε χαμηλότερο υψόμετρο, αφού πρώτα έχει διασχίσει μια σειρά γεννητριών για να παράξει ηλεκτρικό ρεύμα. Το υβριδικό σύστημα αιολικής ενέργειας και αντλησιοταμίευσης κόστους 80 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 18.700 τόνους ετησίως. Στη φύση το νησί είναι η κορυφή ενός μεγάλου ασπιδοηφαιστείου και έχει τριγωνικό σχήμα. Το αρχικό ηφαίστειο, το Ελ Γκόλφο, κατέρρευσε εξαιτίας της βαρύτητας πριν 130.000 χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο κόλπος Ελ Γκόφο, που έχει διάμετρο 12 χιλιόμετρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου