Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Νικήτρια η Κύπρος στον αγώνα Flyway Bird Race 2015



Στις 25 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε ο 24ωρών 2ος Αγώνας Πρωταθλητισμού των Ορθνιθολογικών Οργανώσεων - Champions of the Flyway Bird Race – στο νότιο Ισραήλ, όπου αναδείχτηκε η Κυπριακή ομάδα, η οποία έφυγε με έναν βραβείο πάνω από 50.000 δολαρίων.  Η θεαματική τελετή βραβείων έγινε στο Eilat Hilton, όπου παραβρέθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Τουρισμού του Ισραήλ,  Mr Amir Halevi. Οι νικητές είναι ουσιαστικά τα πουλιά της Κύπρου, αφού με το χρηματικό ποσό των περισσοτέρων από 50.000 δολαρίων, το BirdLife Cyprus θα βοηθηθεί στο να αντιμετωπίσει τη μεγάλη κλίμακας θανάτωση των πουλιών από παράνομο κυνήγι και τις παγίδες, που συμβάνει σ’αυτό το μικρό μεσογειακό νησί.  Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου θα είναι ο κύριος αποδέχτης των χρημάτων, που συλλέχθηκαν στα πλαίσια του αγώνα πτηνοπαρατήρησης Champions of the Flyway, που στόχο έχει τη συλλογή χρημάτων. Ο αγώνας για τη συγκέντρωση χρημάτων ξεκίνησε το 2014, και κάθε χρόνο διοχετεύει τα κεφάλαια, που συγκεντρώνονται σε άλλο έργο ή σκοπό.



Έτσι με επιτυχία οργανώθηκε από τον πάρτενερ του BirdLife, την οργάνωση Society for Protection of Nature στο Israel, όπου το πρωτάθλημα Champions of the Flyway δεν είναι μόνο ένας σημαντικός αγώνας για ανεύρεση οικονομικών πόρων, αλλά επίσης εγείρει τη διεθνή αφύπνιση για το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά είδη... Παράλληλα γιορτάζοντας το θαύμα της μετανάστευσης μαζί με εκατομμύρια  birders κι άλλους ενδιαφερομένους, που παρακολουθούν τον αγώνα online. Ο αγώνας έγινε στο Εϊλάτ και συνολικά συμμετείχαν γύρω στα 150 άτομα και στο διεθνές αγωνιστικό μέρος υπήρχαν 15 ομάδες, και στο εθνικό επίπεδο, 17 ντόπιες (Ισραηλίτικες). Το 2014, οι νικητές στον πρώτο αγώνα, που διεξήχθει, ήταν οι Palestinian Sunbirders, που κατέγραψαν 169 διαφορετικά είδη.


Φέτος, η εκστρατεία ενάντια στην παράνομη παγίδευσης πουλιών στην Κύπρο, επιλέχθηκε για χρηματοδότηση και νικήτρια Ομάδα –ήταν η The American Dippers with the BirdLife Cyprus delegates. Πολύ κοντά και στη δεύτερη θέση ήρθαν οι “Arctic Redpolls” από τη Φιλανδία, όπου η νεανική ομάδα των Φιλανδών εκτέλεσαν έναν εντυπωσιακό αγώναν και τερμάτησαν με 167 είδη πουλιών. Ακολούθησε η ομάδα TeamReservoir birds” από Ισπανία και η Φιλανδική “Northern Lights” , όπου μοιράστηκαν τη τρίτη θέση με 163 είδη πουλιών. Η ομάδα “Cape May Bird Observatory American Dippers”, που έλαβαν σαν βραβείο τα  3 ζευγάρια κυάλια από τη Swarovski Optik, τα δώρησαν κατευθείαν στο BirdLife Cyprus, που με ευχαρίστηση τα παρέλαβε για τη monitoring δουλειά τους. 


Η ομάδα πρωταθλητών του Ισραήλ στο Flyway race ήταν επίσης εξαιρετική, όπου κορυφαίοι Israeli birdwatchers διαγωνίστηκαν με ερασιτέχνες, συνταξιούχους γιατρούς, στρατιωτικούς και περισσότερα από 15 παιδιά. Στους νικητές του Ισραηλητικού Πρωταθλήματος Flyway race ήταν η ομάδα JBO Orioles από το Παρατηρητήριο Πουλιών της Ιερουσαλήμ (Jerusalem Bird Observatory), όπου είχαν τερματίσει με συνολικά 179 είδη. Δεύτερη ομάδα «the Pied Bushchats» από το Yerucham center for creative ecology, που σκόραρε με 176 είδη και η ομάδα “Terns” από Maagan Michael στη τρίτη θέση με 170 είδη.  Το βραβείο  Guardians of the Flywayaward  περίπου 7.500 δολαρίων δόθηκε στην ομάδα Birdwatch/Birdguides Roadrunners, οι οποίοι μάζεψαν τα περισσότερα χρήματα για την  anti-trapping campaign, δηλαδή τη καμπάνια ενάντια στις παγίδες της Κύπρου.  Αν θέλετε μπορείτε να δωρίσετε χρήματα για αυτή τη καμπάνια συνεισφέροντας στο BirdLife Cyprus.


Στην τελετή απονομής, οι εκπρόσωποι του Πτηνολογικού, έλαβαν μια επιταγή για 35.000 δολάρια από τους διοργανωτές, αλλά το ποσό που είχε συγκεντρωθεί μέχρι εκείνη την ημέρα έφθανε τα 50.000 δολάρια. Η συγκέντρωση πόρων συνεχίζεται μέχρι το τέλος Μαΐου. Η ομάδα, που εκπροσώπησε τον Πτηνολογικό, ήταν η Κλαίρη Παπάζογλου (Διευθύντρια), ο Μελής Χαραλαμπίδης (Πρόεδρος Συμβουλίου), ο Σταύρος Χριστοδουλίδης (Γραμματέας) και ο Πανίκος Παναγίδης. Η Ομάδα του Πτηνολογικού είδε 133 είδη πουλιών την ημέρα του αγώνα, ενώ οι νικητές του Διεθνούς μέρους, οι Cape May Bird Observatory Dippers (CMBO Dippers), από το ακρωτήριο Cape May, στις Ηνωμένες Πολιτείες, είδαν 168 είδη. Ο Πτηνολογικός θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την οργάνωση SPNI του Ισραήλ, και ειδικά τους Dan Alon, Jonathan Meyrav, Noam Weiss, Itai Shanni αλλά και όλο το προσωπικό που ήταν ιδιαίτερα βοηθητικοί. Επίσης θα ήθελε να ευχαριστήσει το BirdLife International, που επέλεξε τον Πτηνολογικό ως αποδέχτη των χρημάτων, που συλλέχθηκαν φέτος, τους χορηγούς του αγώνα, τους υποστηριχτές, όλες τις συμμετέχουσες ομάδες και όλους όσοι έκαναν γενναιόδωρες συνεισφορές. 


Ο Πτηνολογικός θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια, που θα λάβει κυρίως για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων, γύρω από τα 152 είδη πουλιών που επηρεάζονται από την παράνομη παγίδευση πουλιών στην Κύπρο. Ο Πτηνολογικός θα κάνει τακτικά αναφορά στο έργο μέσα από τις εκδόσεις του. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός εγγεγραμμένος οργανισμός, που δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας των πουλιών, των βιοτόπων τους και της βιοποικιλότητας της Κύπρου γενικότερα μέσω δράσεων διατήρησης, επικοινωνίας, επιστημονικής έρευνας, επιρροής σε κέντρα αποφάσεων και ευαισθητοποίησης του κοινού.  Δημιουργήθηκε το 2003 με τη σύμπραξη δύο προυπάρχοντων Κυπριακών Πτηνολογικών Συνδέσμων, και τώρα έχει γραφεία στη Στράκκα στη Λευκωσία. Είναι εθνικός εταίρος του BirdLife International, ενός διεθνούς οργανισμού που στοχεύει στη διατήρηση και προστασία της φύσης και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. 


Τ. Θ. 28076, 2090 Λευκωσία, Κύπρος, Τηλ.: 22455072, Fax: 22455073

Email: birdlifecyprus@birdlifecyprus.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου