Τρίτη 7 Απριλίου 2015

"Thirty species. Thirty pieces. One fragmented survival." Ένα διαδραστικό site για τα ζώα υπό εξαφάνιση.





«30 είδη. 30 κομμάτια. Μια αποσπασματική επιβίωση» ...έτσι ξεκινάει η διαδραστική έκθεση του 28χρονου Bryan James με τίτλο "Species in Pieces" (είδη σε κομμάτια) μια CCS-based επαναστατική μελέτη, που αναδεικνύει την ομορφιά των ζώων, που κινδυνεύουν από εξαφάνιση ανά τον κόσμο.  "Thirty species. Thirty pieces. One fragmented survival." ... στα αγγλικά ο τίτλος. 

Μια ψηφιακή κιβωτός, όπου από τη στιγμή που θα μπείτε στο website, σ’αυτό το ψηφιακό σπίτι της virtual τέχνης, θα εντυπωσιαστείτε από τα πολύγωνα και τις ευέλικτες μορφές...  Δηλαδή τη μια στιγμή θα βρεθείτε σε ένα δάσος με μια μικρή σπάνια κουκουβάγια και την επόμενη ... με ένα σλόθ (a pygmy three-toed sloth). 

Επίσης ένα αιθέριο σάουντρακ  και μινιμαλιστικοί τόνοι ήρεμα δελεάζουν τον θεατή να μετακινηθεί από το ένα είδος στο άλλο και να γνωρίσει τα είδη αυτά, που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.  Καλύτερα να το δείτε για να το καταλάβετε.

Οι εντυπωσιακές κινούμενες εικόνες συνοδεύονται από μικρές περιλήψεις με τις απειλές, που αντιμετωπίζουν τα υπό εξαφάνιση είδη, όπως επίσης και visualizations, όπου με οπτικά ντοκουμέντα μαρτυρούν τη παρουσία αυτών των ειδών στον πλανήτη μας. Ο James έκανε την έρευνα μόνος του, διαλέγοντας τα είδη στηριζόμενος στις στατιστικές.  

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο πληθυσμός των three-banded armadillo  στη Βραζιλία έχουν μειωθεί κατά 30% τα τελευταία 10 χρόνια, κυρίως λόγω απώλειας της φυσικής τους κατοικίας, καθώς και ο πληθυσμός των long-beaked echidna μειώθηκε κατά 80% τα τελευταία 35-40 χρόνια λόγω της τάσης των ανθρώπων για κυνήγι. Θα ενημερωθείτε πολύ καλά για 30 είδη, που κινδυνεύουν στον πλανήτη μας.  

Ελπίζει, επίσης με το έργο του, οι άνθρωποι που έχουν μια αόριστα επίγνωση των απειλών, που αντιμετωπίζουν μοναδικά ζώα,  να οικοδομήσουν μια συναισθηματική σύνδεση και να νιώσουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα... δηλαδή την εξαφάνιση αυτών. Στο παρελθόν, ο σχεδιαστής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο είχε μετατρέψει κλασικές συλλογές αυτοκινήτων σε οπτικά εντυπωσιακά έργα. 

Το project "Είδη σε κομμάτια" είναι ένα προσωπικό πείραμα, που δεν συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη φιλανθρωπία. Ο  James παραπέμπει σε οργανισμούς όπως το WWF και το Rainforest Trust για όσους θέλουν να κάνουν περαιτέρω έρευνα. Ακόμη οι πωλήσεις από ένα art print, που σχετίζεται με την έκθεση θα ενισχύσει τη πρωτοβουλία για διατήρηση Evolutionarily Distinct and Globally EndangeredΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για το WEBSITE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου