Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

16 ΜΑΙΟΥ 2015: Η γιορτή της αγκινάρας στα Ίρια Αργολίδας



Artichoke festival of Iria Argolidas in Greece.
May - 16 – 2015
Αυτό το Σάββατο 16 Μαίου, θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη χρονιά η γιορτή της αγκινάρας, όπως κάθε χρόνο το Μάιο στα Ίρια, Αργολίδας. Η τοπική γιορτή αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, καθώς η αγκινάρα είναι το κυρίως παραγόμενο προϊόν της κοιλάδας των Ιρίων. Και φέτος σας περιμένουν στη μεγάλη κεντρική πλατεία του χωριού, όπου οι μυρωδιές που αναδύονται από τις μαγειρεμένες αγκινάρες απλώνονται παντού. 

Η γιορτή της αγκινάρας περιλαμβάνει, εκτός της παραδοσιακής μουσικής και των χορών μέχρι το πρωί, φαγητά τα οποία εμπεριέχουν ως βασικό συστατικό την αγκινάρα. Έτσι ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να γευτεί τις αγκινάρες μαγειρεμένες σε ποικίλες συνταγές. Η αγκινάρα είναι ένα λαχανικό που ευδοκιμεί στον όμορφο κάμπο των Ιρίων κι εδώ και δεκαετίες θρέφει γενιές και γενιές ανθρώπων. Η διατροφική της αξία είναι πολύ μεγάλη. 

Μάλιστα η Νίκη Τσεκούρα, αγρότισσα και παραγωγός αγκινάρας, έχει κυκλοφορήσει ένα βιβλίο, που αφορά αποκλειστικά το μαγείρεμά της  και φιλοδοξεί να κάνει γνωστές τις διατροφικές και θεραπευτικές της ιδιότητες στο ευρύ κοινό την αγκινάρα. Επί 10 χρόνια συνέλεξε δεκάδες συνταγές του πολύτιμου αυτού λαχανικού, συγκεντρωμένες με κόπο και μεράκι, που φιλοδοξούν να μαγέψουν όσους επιχειρήσουν να τις δοκιμάσουν.  Στη γιορτή συμμετέχουν παραγωγοί αλλά και επιχειρήσεις του Δήμου με σκοπό την προβολή και την προώθηση της αγκινάρας.

Συνήθως η γιορτή περιλαμβάνει πολιτιστικά αφιερώματα, εκθέσεις, διαγωνισμούς, παιχνίδια, δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, γευσιγνωσίες προϊόντων, παραδοσιακή μουσική, αλλά και ημερίδα με ομιλίες σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη, τις βιολογικές καλλιέργειες, την παραγωγή, την αγορά, την ιστορία, τη χρήση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγκινάρας. Το καθάρισμα της αγκινάρας πολλοί εμίσησαν, την γεύσιν ουδείς! Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι το φύλλο της αγκινάρας διαθέτει την ικανότητα να μειώνει τη χοληστερίνη.

Η αγκινάρα [«κυνάρα η σκόλυμος» (Cynara scolymus)]  αποτελεί ένα πολύτιμο φάρμακο... ωμή ή μαγειρεμένη θεωρείται σπουδαία διαιτητική και υγιεινή τροφή. Καθαρίζει το αίμα και μειώνει τη χοληστερίνη, τονώνει την καρδιά, ωφελεί τα νεφρά, το συκώτι και βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, των ρευματισμών και της παχυσαρκίας. Περιέχει βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο. Τα 100 γραμμάρια ωμής ή βραστής αγκινάρας έχουν μόλις 44 θερμίδες (Kcal), γι αυτό και συνιστάται για την απώλεια κιλών. Η αγκινάρα θεωρείται ότι είναι κατά της αρτηριοσκλήρυνσης και της ανεπάρκειας συκωτιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου