Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ecocapsule… ένα «πράσινο» αεροδυναμικό αυτόνομο φορητό σπίτι



Η Ecocapsule... οικοκάψουλα είναι ένα σπίτι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης σε compact form.  Αν είχε ρόδες θα ήταν το τέλειο τροχόσπιτο αφού συνδυάζει ένα ενεργειακά αυτόνομο σχήμα, απλότητα και τη πολυτέλεια τρεχούμενου νερού, ενός ζεστού κρεβατιού και ζεστό γεύμα. Αν και μικρό σε μέγεθος μπορεί να στεγάσει δύο ενήλικες. Ενώ υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι έξυπνα παντού για όλο τον αθλητικό ή επιστημονικό σας εξοπλισμό. Όλα αυτά σε μια ωοειδή κάψουλα με διαστάσεις 4,468 μέτρα επί 2,407 μέτρα και καθαρή επιφάνεια μόλις 8 τετραγωνικών μέτρων.

Η Ecocapsule ενεργειακά τροφοδοτείται από το συνδυασμό μιας ανεμογενήτριας με μια σειρά ηλιακών κυψελών στη στέγη.  Αυτό το dual power system και μια μπαταρία υψηλών δυνατοτήτων διασφαλίζει ότι θα έχετε αρκετή ενέργεια όλες τις περιόδους... ακόμη κι όταν είναι μειωμένη η ηλικακή ενέργεια ή μειωμένη η αιολική.  Οι σχεδιαστές υποστηρίζουν ότι η κάψουλα “είναι  εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για μια μακρά διαμονή χωρίς ανάγκη ενεργειακής φόρτισης ή άλλης τροφοδοσίας”.


Το σφαιρικό του σχήμα έχει σχεδιαστεί για τη συλλογή του βρόχινου νερού, που φιλτράρεται. Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Nice Architects, που εδρεύει στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας εμπνεύστηκαν από τους ανθρώπους που ζουν σε πλωτά σκάφη ή σε πολύ μικρούς χώρους για να σχεδιάσουν την Οικοκάψουλα.  

Περιλαμβάνει όλες τις ανέσεις μιας κανονικής κατοικίας: μια μικροσκοπική κουζίνα, ένα μπάνιο με τουαλέτα κομποστοποίησης και ντουζιέρα, ένα πτυσσόμενο κρεβάτι και πολλούς “κρυφούς” αποθηκευτικούς χώρους. Συμπυκνώνει τον ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό, τον μικρό όγκο και τις δυνατότητες λειτουργίας εκτός δικτύου προσφέροντας παράλληλα πολυτέλειες. Όμως οι δεξαμενές των λυμάτων πρέπει να αδειάζουν, οι φιάλες αερίου πρέπει να ξαναγεμίσουν κλπ.... δεν είναι εύκολα εκτός δικτύου.


Συγκεκριμένα τη τροφοδοσία της μπαταρίας 4.200 Βατωρών (Wh) με ενέργεια αναλαμβάνουν ένα ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό πάνελ επιφάνειας 2,6 τετρ. μέτρων στην οροφή και μια μικρή ανεμογεννήτρια ισχύος 750 Βατ. Οι σχεδιαστές χαρακτηρίζουν το Ecocapsule ως φορητή κατοικία, που συνδυάζει τη λειτουργικότητα εκτός δικτύου, τη φορητότητα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και την ευελιξία στις εφαρμογές: από ανεξάρτητος ερευνητικός σταθμός μέχρι τουριστικό κατάλυμα και από πρόχειρη κατοικία μέχρι βάση αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου