Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Roots up solutions Water collector



Στις ζεστές και ξηρές περιοχές του κόσμου, η συλλογή νερού για τις σοδειές είναι κάτι δύσκολο. Γι’αυτό το λόγο σχεδιάστηκε το Roots Up, που είναι ένα θερμοκήπιο, που θα συλλέγει νερό στο Gondar της Ethiopia. Αυτό το θερμοκήπιο έχει διπλό σκοπό, δηλαδή τη καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, αλλά και την αποθήκευση νερού. Όπως ο πύργος Warka Water bamboo tower, το Roots Up greenhouse χρησιμοποιεί βασικά υλικά και είναι εξίσου εύκολο στη κατασκευή. 

Στο εσωτερικό, ο θερμός αέρας παγιδεύεται, έτσι ώστε η θερμοκρασία στο θερμοκήπιο να συνεχίζει να αυξάνεται σε όλη την ημέρα. Η θερμότητα προκαλεί το νερό να εξατμιστεί, δημιουργώντας υγρασία στον αέρα κάνοντας την ατμόσφαιρα του θερμοκηπίου καλύτερη για την ανάπτυξη των φυτών, καθώς και τη μεγιστοποίηση της παραγωγής. Κατασκευάζεται κυρίως από μπαμπού, builpolycarbonate sheet, από βιοπλαστικό sheet, σχοινιά και φυσικά μια δεξαμενή νερού. Μπορεί να στηθεί και από μη ειδικούς, με απλά εργαλεία μέσα σε 5 μέρες, όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί. 

Όταν το βράδυ η επιφανειακή θερμοκρασία πέφτει μέχρι το πρωί, ο γεωργός τραβά το σχοινί για να ανοίξει το πάνω μέρος του θερμοκηπίου επιτρέποντας στο θερμοκήπιο να ψυχθεί, φθάνοντας στο σημείο δροσιάς, ενώ οι υδρατμοί σχηματίζονται μικρά σταγονίδια επί της επιφανείας του φύλλου του θερμοκηπίου, τα οποία καταλήγουν  μέσα στο δοχείο δεξαμενής νερού. Έτσι με αυτή τη τεχνική το νερό επαναχρησιμοποιείται για την άρδευση.

Το θερμοκήπιο αυτό αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας παροχής βοήθειας στην περιοχή Γκοντάρ της Αιθιοπίας η οποία πάσχει από λειψυδρία  και ο λαός της υποφέρει από πείνα. Και σύμφωνα με την εταιρεία η ποσότητα του νερού, που μπορεί να συλλεχθεί κυμαίνεται και εξαρτάται από την υγρασία της ατμόσφαιρας. Στο Gondar κυμαίνεται στο 50% η υγρασία  την περίοδο ξηρασίας και υπολογίζεται πάνω από 200% μια βροχερή μέρα, που μπορεί να συλλεχθεί.  Το Roots Up αντλεί κεφάλαια από μια καμπάνια του Indiegogo, ενός οργανισμού που σκοπεύει να χτίσει το πρωτότυπο θερμοκήπιο τον Ιούνιο και στην εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο, ενώ θα προχωρήσει στην κατασκευή ακόμη 10 greenhouses τον Νοέμβριο. 

The video below provides an explanation about how the greenhouse works.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου