Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Dirty Dozen 2015 -Τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα




Η παλιά παροιμία για το μήλο, που κάνει πέρα το γιατρό δεν ισχύει πια σύμφωνα με τον Environmental Working Groups (EWG), δηλαδή τον ετήσιο οδηγό καταναλωτών  στον οποίο κατατάσσουν τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και τον οποίο αποκαλούν Dirty Dozen (η Βρώμικη Δωδεκάδα). Μέσα στον κατάλογο βέβαια υπάρχει και η Clean Fifteen (Καθαρή Δεκαπεντάδα). 

165 διαφορετικά φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν στα δείγματα των τροφίμων σε 99 % των μήλων, 98 % των ροδάκινων και 97 % των νεκταρινιών θετικό για τουλάχιστον ένα κατάλοιπο. Τα προϊόντα ελέγχονται, όπως συνήθως τρώγονται και τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του Dirty Dozen  2015. Αυτό σημαίνει ότι πλένονται και ανάλογα με το φρούτο αφαιρείται και η φλούδα. Όπως π.χ. στις μπανάνες αφαιρούνται οι  φλούδες πριν τον έλεγχο, ενώ τα βατόμουρα και τα ροδάκινα πλένονται. Όλα τα προϊόντα καθαρίζονται επιμελώς πριν από την ανάλυση, όπως είναι έτοιμα για φαγώσιμα.
 
Ντοματίνια,  σταφύλια, μπιζέλια και πατάτες ήταν επίσης από τα πιο μολυσμένα με τις πατάτες  να έχουν ανά αναλογία βάρους περισσότερα φυτοφάρμακα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν.Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η EWG επέκτεινε τη λίστα Dirty Dozen με την κατηγορία Plus για να συμπεριλάβει τις καυτερές πιπεριές και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, που περιέχουν ίχνη εξαιρετικά επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, όπως οργανοφωσφορικά και καρβαμιδικά εντομοκτόνα. Αρκετές μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Και παρόλο, που φυτοφάρμακα όπως DDE και διελδρίνη έχουν απαγορευτεί χρόνια, κατάλοιπα εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος και να μεταφέρονται φυλλώδη λαχανικά που καλλιεργούνται σήμερα.  Τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της  κατάθλιψης, των ορμονικών διαταραχών, των πνευμόνων, δερματικών προβλημάτων, καρκίνων και αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον... Καθώς και της μείωσης των πληθυσμών των μελισσών,  που είναι τόσο σημαντική για τη βιοποικιλότητα, αλλά και την διατήρηση του ανθρώπινου είδους.

Dirty Dozen  2015 - Τα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα.
1.Μήλα
2.Ροδάκινα
3.Νεκταρίνια
4.Φράουλες
5.Σταφύλια
6.Σέλινο
7.Σπανάκι
8.Γλυκές πιπεριές
9.Αγγούρια
10. Ντοματίνια
11.Μπιζέλια
12.Πατάτες

Το "Dirty Dozen Plus" περιλαμβάνει :
1.Καυτερές πιπεριές
2.Λάχανο

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων στους ανθρώπους, που τρώνε βιολογικά τρόφιμα, η EWG επιβεβαιώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για τους καταναλωτές να αποφεύγουν τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα είναι αν έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα.  Επίσης γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και λίστα Clean Fifteen, όπου αναφέρει τα φρούτα και τα λαχανικά με τη λιγότερη επιβάρυνση φυτοφαρμάκων.


Clean Fifteen . Τα φρούτα και τα λαχανικά με τα λιγότερα φυτοφάρμακα είναι:
1.Αβοκάντο
2.Γλυκο καλαμποκι
3.Ανανάς
4.Λάχανο
5.Γλυκό μπιζέλια
6.Κρεμμύδια
7.Σπαράγγι
8.Μάνγκο
9.Παπάγια
10.Ακτινίδια
11.Μελιτζάνα
12.Γκρέιπ φρουτ
13.Πεπονάκι
14.Κουνουπίδι
15.Γλυκοπατάτες



Σχετικά λίγα φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν σε αυτά τα τρόφιμα και στις δοκιμές βρέθηκαν χαμηλές συνολικές συγκεντρώσεις  φυτοφαρμάκων πάνω τους. Το αβοκάντο ήταν το καθαρότερο: μόνο το 1 % των δειγμάτων αβοκάντο έδειξαν κάποια  ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα.
Το 89 % του ανανά, το 82 % των ακτινίδιων, το 80 % της παπάγια,το  88 % του μάνγκο και το  61 % των πεπονιών  δεν είχαν υπολείμματα.


Οι άνθρωποι, που τρώνε βιολογικά προϊόντα τρώνε λιγότερα φυτοφάρμακα. Μια μελέτη της Cynthia Curl του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν  βιολογικά προϊόντα είχαν σημαντικά λιγότερο οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα σε δείγματα ούρων τους, παρόλο που ανέφεραν ότι έτρωγαν το 70 % περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ανά ημέρα ...από ενήλικες που αναφέρουν ότι σπάνια ή ποτέ αγοράζουν βιολογικά προϊόντα (Curl 2015). 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου