Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ταξιδεύοντας με tiki cocktails



 


Σήμερα, αυτή τη ζεστή μέρα του Ιουλίου, δε θα σας έγραφα για περιβαλλοντικά προβλήματα... αλλά για δροσερά tiki κοκτέηλς, που μπορούν να μας ταξιδέψουν σε εξωτικά μέρη ακόμη κι αν είμαστε τόσο μακριά. H Tiki κουλτούρα είναι τα εξωτικά cocκtails με βάση το ρούμι σε συνδυασμό με χυμούς φρέσκων φρούτων κι αρωματικών καρπών ... και είναι κατά την άποψη μου, η απόλυτη καλοκαιρινή πρόταση.  Μόνο το σερβίρισμα τους είναι τέχνη ... χρώματα, αρώματα, φρούτα, περίεργα ποτήρια, ευφορία και τροπική διάθεση.

Όλοι θα ‘χετε θαυμάσει ένα πολύχρωμο φρουτένιο cocktail σε τεράστιο εντυπωσιακό ποτήρι με γαρνιτούρα ή σε ένα έθνικ πήλινο με σχήμα προσώπου, στολισμένο με εξωτικά φρούτα!  Ενώ ήδη θα έχετε ακούσει για Pina Colada, Zombie ή το Mai Tai..   Αν και μεταξύ μας ποτέ δε μου άρεσε η Pina Colada.. Όμως υπάρχουν απίστευτα tiki cocktails,  αναρίθμητα cocktails με πηγή έμπνευσης την Πολυνησιακή κουλτούρα... που για την ιστορία, η μόδα τους ξεκίνησε από την Αμερική και εξαπλώθηκε στον κόσμο. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι διεθνές και ανοιχτό στις ξένες επιρροές...  αλλά μη ξεχνάτε, γεννηθήκαμε και ταξιδευτές!
 
Τα tiki λένε είναι "η υπερβολή σε cocktail πολυνησιακής κουλτούρας με βάση το αμερικάνικο πρότυπο του εξωτικού", ενώ οι περισσότεροι διάσημοι bartenders λένε ότι tiki είναι η δυνατότητα να μπορείς να φαντασιώνεσαι πίνοντας ένα cocktail… Να μεταφέρεσαι σε ένα εξωτικό περιβάλλον με φοίνικες και μπαμπού.. εκεί που χαλαρός απολαμβάνεις μέσα από την καρύδα σου κάτι δροσερό με ρούμι, φρούτα και σιρόπι. Πάντως η ιστορία στα μπαρ αρχίζει γύρω στα 1934 στις Η.Π.Α., όπου ο Ernest Raymond Beaumont από τη Λουϊζιάνα, ένας πρώην bootlegger (έτσι έλεγαν αυτούς που μετέφεραν παράνομα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ποτοαπαγόρευσης 1920-1933) επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στον Νότιο Ειρηνικό, άνοιξε ένα μικρό bar restaurant στο Beverly Hills, το Don the Beatchcomber. 

Σε ένα cosi bar μικρό, μια τρύπα περίπου 25 θέσεων, μετέφερε τις εικόνες και τις γεύσεις του από τα ταξίδια στον Ειρηνικό και τελικά έγινε ο «νονός» της tiki κουλτούρα. Ήθελε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εξωτική εμπειρία στον πελάτη.. που ξεκινούσε από τη διακόσμηση, τη μουσική και το φαγητό και κατέληγε στα cocktails με βάση το ρούμι και τα φρούτα. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι ήθελαν να επισκεφθούν το μικρό εξωτικό μπαρ και να δοκιμάσουν αυτά τα διαφορετικά cocktails! Όπως ήταν φυσικό, στο μαγαζί του Beverly Hills σύχναζαν οι περισσότεροι αστέρες του Hollywood, π.χ. ο Sinatra είχε το δικό του τραπέζι και πολλοί άλλοι διάσημοι είχαν τα δικά τους ονομαστικά chopsticks…  Γρήγορα τον Έρνεστ μιμήθηκαν πολλοί και τα tiki εξαπλώθηκαν σαν  μόδα σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο  Β’Παγκόσμιος πόλεμος ήταν σίγουρα η χρυσή περίοδος των tiki στις Η.Π.Α., αφού οι στρατιώτες, που γύρναγαν από τα μέτωπα ήθελαν να ξεχάσουν τις άσχημες στιγμές και οι μέσοι αστοί, που δεν είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε εξωτικά μέρη όπως η Χαβάη, ήθελαν να αλλάξουν εικόνες. Και οι δυο κατηγορίες έβρισκαν σαν μέσο διαφυγής το τροπικό σκηνικό που πρόσφεραν τα tiki μπαρς. Το 1950 το εξωτικό κίνημα βρισκόταν σε έξαρση, ο Don Beatchcomber είχε ήδη δημιουργήσει το Zombie, ένα cocktail με βάση το ρούμι, που πήρε μυθικές διαστάσεις... και ήδη διεκδικούσε με τον Victor Jules Bergeron την πατρότητα του επίσης θρυλικού Mai Tai. O Victor, μαθητής του Ernest, άνοιξε στη Washington το δικό του tiki bar, το Trader Vics, που αργότερα έγινε η μεγαλύτερη αλυσίδα tiki σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ υπάρχει μέχρι και σήμερα. 

Παράλληλα, το μιούζικαλ South Pacific έκανε πάταγο στο Broadway και η τεράστια επιτυχία της ταινίας του Elvis Presley "Blue Hawaii", έβαλε και αυτή το χέρι της στην έξαρση του κινήματος. Το 1960 ξεκίνησε η πτώση και το 1970 πλέον πολλά tiki bar έκλεισαν, η tiki κουλτούρα χαρακτηρίστηκε ως κιτς και αντικαταστάθηκε από το κίνημα της disco. Από το 1990 τα tiki cocktail επέστρεψαν δυναμικά και παραμένουν σαν τάση μέχρι και σήμερα. Η κουλτούρα τους ξαναζωντάνεψε σε ταινίες όπως το Hawaii 5-0, στις μουσικές του Martin Danny και σε διάσημα bar, όπως το Mai Kai. Σήμερα, στις λίστες όλων των μπαρ του κόσμου υπάρχουν κλασικά tiki cocktails, όπως τα Singapore Sling, Fog Cutter, Navy Crog και φυσικά τα Mai Tai, Zombie και Pina Colada...

Το tiki δεν είναι μόνο ένα κοκτέηλ, αλλά αντιπροσωπεύει έναν τρόπο ζωής, που επικεντρώνεται στη διασκέδαση με τροπική διάσταση.  Καθίστε, λοιπόν, αναπαυτικά σε μια μπαμπού πολυθρόνα, ετοιμάστε ένα tiki cocktail, στολίστε το κατάλληλα και ταξιδέψτε σε μέρη δροσερά κι ονειρεμένα.  Το ρούμι είναι το βασικό συστατικό για ένα σωστό εξωτικό cocktail... αν και υπάρχουν συνταγές με τζιν, τεκίλα, ουίσκι ή κάποιο άλλο spirit... Tα tiki εμπνέονται από τροπικά υλικά και στα αλκοόλ δεν υπάρχει τίποτα πιο τροπικό από το ρούμι και μάλιστα με ανάμειξη δυο ή περισσότερων διαφορετικών ετικετών. Οι μπάρμεν συστήνουν ότι για ένα σωστό αποτέλεσμα, καλό θα είναι να επιλέξουμε ένα έως τρία διαφορετικά, από τις κατηγορίες: Demarara rum, παιχνιδιάρικο agricole από την Martinique, πλούσιο Jamaican και τέλος τραγανό από την Κούβα. Πάντως και με ένα μόνο ρούμι το cocktail σας θα είναι υπέροχο!
 
Τίκι σημαίνει φρέσκα φρούτα και ... πολλούς φυσικούς χυμούς. Συνήθως τα φτιάχνουν με πορτοκάλι, ανανά, μπανάνα, passion fruit και λεμόνι. Δεν πρέπει να λείπουν οι πικάντικες νότες, με την προσθήκη κάποιου λικέρ ή σιροπιού, κυρίως με βάση το ginger ή τη κανέλα.Το ιδιαίτερο στάδιο όμως στα tiki είναι οι συγκεκριμένες έτοιμες αναμίξεις αλκοόλ και υλικών, που προστίθενται στα cocktail. Οι πιο βασικές είναι: το Hanalei house mix, το tonga mix, το soy ginger syrup και το banana flambé mix. Όλα τα υλικά τα χτυπάμε στο shaker, στο blender ή στο mixing glass και προσθέτουμε τριμμένο πάγο. Το σερβίρισμα είναι η τελευταία ιεροτελεστία στα tiki cocktail. Τα ποτήρια είναι τόσο εξωτικά...  φλοιοί από τις καρύδες, τους ανανάδες... ενώ εξωτικά μπολ... ίσωως τα πιο διάσημα ποτήρια για tiki, είναι αυτά που θυμίζουν αγάλματα των Μάγια. Απαραίτητη είναι η γαρνιτούρα με φέτες από φρέσκα φρούτα, λουλούδια και πολύχρωμα εξωτικά διακοσμητικά...
 
Pina Colada

60ml λευκό ρούμι
60ml χυμό ανανά
40ml κρέμα ή γάλα καρύδας
1 κερασάκι Maraschino
1 φέτα ανανά για γαρνίρισμα
Εκτέλεση : Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker με πάγο και χτυπάμε. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με γαρνιτούρα το κερασάκι και τη φέτα ανανά.

151 Swizzle 1940s
15 ml φρέσκο χυμό λάιμ
15 ml σιρόπι ζάχαρης
45 ml 151-proof Demerara Rum
1 δόση Angostura bitters
6 σταγόνες  αψέντι
235 ml τριμμένο πάγο
Εκτέλεση : τα βάζουμε όλα στο blender για πέντε λεπτά. Σερβίρουμε σε μεταλλικό ποτήρι προσθέτοντας τριμμένο πάγο και γαρνίρουμε με στικ κανέλας.

Bali Hai 1961
30 ml λευκό Puerto Rican rum
60 ml Hanalei House Mix
60 ml σαμπάνια (η απλό αφρώδες κρασί)
Εκτέλεση : τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από την σαμπάνια στο shaker μαζί με πάγο. Χτυπάμε σερβίρουμε σε έναν ανανά και απογεμίζουμε με την σαμπάνια.


Three Dots and a Dash ...-
15 ml φρέσκο χυμό λάιμ
15 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
15 ml honey mix
45 ml amber Martinique rum
15 ml Demerara rum
1 δόση  Angostura bitters
5 ml Falernum ( γλυκό σιρόπι )
5 ml Pimento Liqueur
175 ml τριμμένο πάγο
Εκτέλεση : Χτυπάμε στο blender και σερβίρουμε σε ποτήρι με γαρνιτούρα 3 κερασάκια και μια φέτα ανανά.

Painkiller
60ml μαύρο ρούμι
30ml κρέμα καρύδας
120ml χυμό ανανά
30ml χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση : Όλα στο shaker χτυπάμε καλά, σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο και γαρνιτούρα κερασάκι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου