Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

chef ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΒΙΒΛΙΟ : “Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας”


Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 και το PUBLIC στο Σύνταγμα γεμίζει από κόσμο για τη κυκλοφορία του νέου βιβλίου μαγειρικής της σεφ Ντίνας Νικολάου “Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας” από τις εκδόσεις Μίνωας. Πρόκειται για 114 νηστίσιμες συνταγές για όλο τον χρόνο.

Το βιβλίο απευθύνεται σε σύγχρονες γυναίκες, που θέλουν να μαγειρέψουν μοντέρνες εκδοχές των παραδοσιακών νηστίσιμων συνταγών. Πρωταγωνιστές οι σαλάτες, πίτες, ψάρια, ζυμαρικά, λαχανικά, όσπρια, γλυκά, νηστίσιμοι μεζέδες... θησαυροί απ’ το κελάρι!

Τη φωτογράφιση και το food styling των συνταγών υπογράφει ο γνωστός φωτογράφος Παναγιώτης Μπελτζινίτης. Η έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγή για τη διατροφική αξία της νηστείας από τον γνωστό διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη, που ήταν ένας από τους ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου μαζί με τον Ηλία Μαμαλάκη, Θάλεια Τσιχλάκη και Ειρήνη Νικολοπούλου.
Θάλεια Τσιχλάκη, Ηλίας Μαμαλάκης, Ντίνα Νικολάου, Ειρήνη Νικολοπούλου, Δημήτρης Γρηγοράκης

Πάρα πολλοί γνωστοί σεφ, κριτικοί, δημοσιογράφοι, διατροφολόγοι κι άνθρωποι της γαστρονομίας, διάφοροι επώνυμοι βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου της. Οι γαστρονομικές ανησυχίες της Ντίνας Νικολάου ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Παρόλο που στην αρχή της σταδιοδρομίας της σπούδασε οικονομικά και marketing στο Παρίσι, σύντομα το πάθος της για την τέχνη της μαγειρικής και τη γαστρονομία την έκαναν να αλλάξει ρότα.

Η Ντίνα Νικολάου με σπουδές στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές σχολές του Παρισιού Le Cordon Bleu, Ritz Escoffier, Alain Ducasse formation, Lenôtre έχει μια αξιοθαύμαστη κατάρτιση κι επίσης μια αξιοθαύμαστη πορεία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, την αδελφή της, δημιούργησαν το εστιατόριο Evi Evane (www.evievane.com), υπερασπιζόμενες με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα.

Επίσης, στα δύο delicatessen, Evi Evane Traiteur & Evi Evane mezes, προσφέρουν μόνο ελληνικά φαγητά για το σπίτι ή το γραφείο, αλλά και 150 ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, μικρών παραγωγών, τα οποία επιλέγει η ίδια. Στην Αθήνα, ξεκίνησε το 2006 μέσα από τον “Πρωινό καφέ” του ΑΝΤ1. Συνέχισε από το 2009 έως το 2011 στο Star με τους “Νηστικούς πράκτορες” και το 2012 με την εκπομπή “Στην κουζίνα με την Ντίνα”.
Electra Koutouki & Dina Nikolaou,  Ηλέκτρα Κουτούκη & Ντίνα Νικολάου

Το 2010 παρουσίασε στο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV την εκπομπή “Ma cuisine grecque” με συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα και τώρα την εκπομπή στον ΣΚΑΪ “ΈΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ ΕΛΛΑΔΑ” με μεγάλη επιτυχία. Εργατική, δυναμική, τόσο γλυκειά και γεμάτη ενέργεια... έχει καταφέρει να διατηρεί τα δύο καταστήματα της, να επιμελείται κείμενα, να γράφει βιβλία, να ταξιδεύει και να κάνει εκπομπές... και το σημαντικότερο να'χει μια υπέροχη οικογένεια!

Το Chapeau είναι ένα γαλλικό μπιστρό στο κέντρο Χαλανδρίου, όπου η κ. Ρούλα Ρακοπούλου και η σεφ Ντίνα Νικολάου όλες τις μέρες της εβδομάδας μας προσφέρουν γαλλικά φαγητά, αλλά κυρίως σπιτικές γεύσεις! Έτσι η Ντίνα βρίσκεται στην Ελλάδα να μαγειρεύει “γαλλικά” και στο Παρίσι να μαγειρεύει “ελληνικά”! Στο Chapeau το ψωμί δεν συνοδεύει το φαγητό είναι το φαγητό. Ποιοτικά υλικά εποχής συνυπάρχουν πάνω σε μια φέτα καλού ψωμιού επιλογής σας. Για τα πρωινά και τα απογευματινά σας ροφήματα γλυκές κι αλμυρές σπιτικές γεύσεις! Must το κέικ τριαντάφυλλο και η τάρτα σοκολάτα φουντούκι.
Eleni Psihouli & chef Alexandros Papandreou,  Ελένη Ψυχούλη & σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου

Στην παρουσίαση του βιβλίου της “Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας” παραβρέθηκαν πάρα πολλές προσωπικότητες... ανάμεσα τους η Μαριάντα Πιερίδη, ο μόδιστρος Βασίλειος Κωστέτσος, η Ελένη Ψυχούλη, ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, ο σεφ Βησσαρίων Παρθένης, η Κική Τριανταφύλλη, η Γεωργία Κοφινά... κι άλλοι... Εύχομαι το βιβλίο της να'ναι ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ!

Όπως λέει η Ντίνα Νικολάου ... “είχα την τύχη να γεννηθώ σε ένα σπίτι της ελληνικής επαρχίας, όπου μαγειρεύαμε όλοι κι όσοι δεν μαγείρευαν είχαν μαγειρική άποψη και εμμονή. Με μια μαμά Ελληνίδα, που τις μέρες της νηστείας τα φαγάκια της ήταν τόσο νόστιμα, έξυπνα και δημιουργικά, ώστε ποτέ δεν αισθανθήκαμε στέρηση και φυσικά ποτέ δεν παραπονεθήκαμε. Με μια γιαγιά Ελληνίδα, που κάθε Τετάρτη και Παρασκευή μαγείρευε όσπρια σε χίλιες δυο παραλλαγές, που θα τις ζήλευε ακόμα και τριάστερος σεφ”.
σεφ ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ