Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ – ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ



To Πουέρτο Ρίκο είναι στην επικαιρότητα λόγω των τυφώνων, όπου οι κάτοικοι έζησαν σκηνές Αποκάλυψης με τη βοήθεια, που άργησε να έρθει από διασώστες και ειδικές μονάδες. Και γιατί ακόμη και τώρα εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, νερό, βρεφικά γάλατα και πάνες... βασικές τους ανάγκες. Το φράγμα Γουαχατάκα υποχώρησε προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες. Όμως σήμερα θα σας γράψω για την υπέροχη πουερτορικανή κουζίνα αναδεικνύοντας την γκουρμέ εκδοχή της χώρας... Όπως επίσης ευχάριστα νέα σαν αυτό που η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Τζένιφερ Άνιστον προέβη σε δωρεές ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ώστε να ενισχύει τις προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων από τον τυφώνα Μαρία στο Πουέρτο Ρίκο.

Το Πουέρτο Ρίκο είναι το μικρότερο και πιο ανατολικό νησί των Greater Antilles. Η αμερικανική περιοχή των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα, η Άνιστον δώρισε 500.000 δολάρια στον Ερυθρό Σταυρό κι άλλα $500.000 στο Ίδρυμα Ricky Martin, με τον Πορτορικανό τραγουδιστή της ποπ, Ricky Martin, να την ευχαριστεί μέσω Twitter για το γενναιόδωρο ποσό.

Ο τραγουδιστής Ρίκυ έγραψε: «Τζένιφερ Άνιστον είσαι καταπληκτική. Σ’ ευχαριστούμε που δώρισες 500 εκ. δολάρια στο Ίδρυμα για την ανακούφιση του Πουέρτο Ρίκο #PuertoRico relief fund. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Σώζεις ζωές μας Τζεν». Ήδη το Ίδρυμα Ricky Martin έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια για τους πληγέντες από τον καταστροφικό τυφώνα. Επίσης ο Άλεκ Μπάλντουιν και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο έχουν κάνεις δωρεές.

Η χώρα ως γνωστόν αντιμετώπιζε τη χρεωκοπία λίγους μήνες πριν τον τυφώνα Μαρία. Μετά από χρόνια διαπληκτισμών στην Ουάσινγκτον, το Σαν Χουάν και τη Wall Street (μια διαμάχη που έφερε τα hedge funds απέναντι σε κάποιους από τους φτωχότερους πολίτες των ΗΠΑ) ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο ίσως επιτέλους βοηθήσει στο ποιος πληρώνεται και πόσο. Η διαδικασία, που αποκαλείται Title III, προέκυψε από έναν αμερικανικό νόμο, που ενεργοποιήθηκε πέρσυ για να βοηθήσει το Πουέρτο Ρίκο να επιβιώσει από την οικονομική του δυσπραγία.

Παρά τις πληγές αυτές, το Πουέρτο Ρίκο θεωρείται η ηλιόλουστη αυλή των Η.Π.Α., “το νησί της γοητείας”. Όλοι εύχονται σύντομα να ανακάμψει. Για τους τουρίστες έχει έντονους ρυθμούς, τροπικά δάση, πανέμορφες παραλίες, καλό φαγητό, υπέροχη αρχιτεκτονική και πλούσια ιστορία. Τα παγκόσμιας κλάσης εστιατόρια όπως το SoFo (South of Fortaleza), εντυπωσιάζουν τους πελάτες με τα πιο εμπνευσμένα πιάτα υψηλής γαστρονομίας στην Καραϊβική.

Με μεγάλη φήμη και τα εστιατόρια: «Aguaviva» (Σαν Χουάν), «Ajili-Mojili» (Κοντάδο), «BBH» (Βιέχες), «Lechonera La Ranchera», όπου θα γευτείτε έντονες μεξικανικές γεύσεις συνδιασμένες άψογα με λαχανικά, φρούτα και μπαχαρικά και φυσικά θα πιείτε το εθνικό ποτό των Πορτορικανών, το ρούμι! Γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις του νησιού και απολαύστε ένα αξέχαστο γεύμα. Το εστιατόριο Sorcé στο Vieques στο Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται στη λίστα των επτά εστιατορίων με τη καλύτερη θέα.
                        Sorcé στο Vieques στο Πουέρτο Ρίκο
Tο “Πλούσιο Λιμάνι” έτσι μεταφράζεται το “Πουέρτο Ρίκο” από τα ισπανικά στα ελληνικά, μαγεύει... εκεί ρέει άφθονο ρούμι, οι ήχοι της ρέγκε και της σάλσα σε ταξιδεύουν στην αίσθηση της ελευθερίας... Οι κάτοικοι του νησιού έφτιαξαν την καθημερινή τους ζωή με τέτοιον τρόπο, ώστε να περνούν οι ίδιοι καλά και να παρασύρουν ταυτόχρονα και τους επισκέπτες. Γαλάζια νερά, μοχίτος, φοινικόδεντρα, ατελείωτες παραλίες... εκπληκτικό φαγητό! Τα παραδοσιακά αυθεντικά πιάτα του Puerto Rico έχουν αποκτήσει διεθνείς οπαδούς και τα συναντάμε σε πολλά μενού εστιατορίων ανά τον κόσμο.

Το Condado district είναι η πιο τουριστική περιοχή του Puerto Rico με ξενοδοχεία πάνω στο κύμα του ωκεανού και πολλά εστιατόρια. Η φιλοσοφία της πουερτορικανής κουζίνας βασίζεται στην παραδοσιακή σπιτική κουζίνα, όπως αυτή των Ισπανών και των Μεξικανών με επιρροές από Αφρική. Στην απλή αγροτική κουζίνα που τα κύρια συστατικά της είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο, η ντομάτα, η κόκκινη καυτερή πιπεριά, μπαχαρικά κι αρωματικά βότανα από τη φύση, χοιρινό, ελαιόλαδο, θαλασσινά....

Συνταγές όπως η παραδοσιακή Sabor Caribeno συνταγή, πιάτο Mofongo, το pastelón, το εορταστικό ψητό Pernil... αλλά και πουτίγκες, όπως η vegan κρεμώδης πουτίγκα καρύδας Tembleque από το Πουέρτο Ρίκο (ανάμεσα στην πανακότα και το ζελέ) από τα κλασικά γλυκά, που σερβίρουν στο τέλος ενός γεύματος, αλλά είναι και το γλυκό των γιορτινών τραπεζιών και των Χριστουγέννων. 

Στο Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο και την Ονδούρα σερβίρουν ταμάλες, που φτιάχνονται από ζυμάρι καλαμποκιού, κρέας και λαχανικά τις γιορτινές μέρες. Ακόμη τo στιφάδο Sancocho, που φτιάχνεται με τρυφερό βοδινό κρέας με λαχανικά αμύλου όπως η γιούκα, πατάτες και ένα είδος βανανιάς. Υπέροχα ψητά φούρνου με εξωτικές συνταγές. Πάει καιρός, που είχα διαβάσει ένα άρθρο ότι το Πουέρτο Ρίκο είναι το πιο γκουρμέ μέρος για παγωτό στον κόσμο.

Στο χωριό Heladería Lares υπάρχει ένα ομώνυμο ανατρεπτικό παγωταζίδικο από το 1958, που παρασκευάζει 50 και πλέον διαφορετικές γεύσεις παγωτού την ημέρα, ανάλογα με την έμπνευση του ζαχαροπλάστη. Και οι γεύσεις στο μπολάκι κάθε άλλο παρά κλασικές... π.χ. παγωτό ψάρι τηγανητό ή γλυκοπατάτα με τζίντζερ, παγωτό καλαμπόκι με κανέλα, παγωτό φασολιών με σκόρδο ή κολοκύθα με αρωματικό ρύζι... ακόμη και μπακαλιάρο! Ο ιδιοκτήτης εμπνέεται καθημερινά από τη λατινοαμερικάνικη κουζίνα και παρασκευάζει παραδοσιακά πιάτα του τόπου του σε παγωτό. Ο κόσμος κάνει ουρές για τις παγωμένες μπάλες και ο παγωτατζής δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δοκιμάσει δωρεάν ό,τι θέλει και στη συνέχεια να επιλέξει τη γεύση που προτιμά.

Το Πουέρτο Ρίκο ή αλλιώς Πόρτο Ρίκο είναι μαζί με τα γύρω του νησιά αυτοκυβέρνητη πολιτεία εξαρτημένη στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα από τις ΗΠΑ. Είναι εύκολο να το εξερευνήσει κάποιος με έκταση 110 miles επί 35 miles (13.790 τ. χλμ.). Ένας δρόμος 35 λεπτών θα σας οδηγήσει από τη πρωτεύουσα San Juan μέχρι το El Yunque National Forest, ένα από τα ευκολότερα κι ομορφότερα τροπικά δάση, όπου μπορεί κάποιος να τα διασχίσει με αυτοκίνητο. Στο Εθνικό πάρκο El Yunque θα περπατήσετε ανάμεσα σε καταρράκτες, μπανανιές... ή θα ανεβείτε στη κορυφή του βουνού με την αξιοθαύμαστη θέα στην ακτογραμμή.

Αν αγαπάτε τη φύση και τη ποδηλασία το Puerto Rico είναι ο προορισμός σας. Μπείτε στο αυτοκίνητο ή ποδηλατώντας φτάστε στην πιο όμορφη παραλία βιοφωταύγειας του κόσμου, τη Laguna Grande στο Las Croabas, Fajardo. Ένα παραμυθένιο σκηνικό όπου το πλαγκτόν λάμπει σαν τα αστέρια, καθώς κάποιος διασχίζει τα μαύρα νερά μέσα σε ένα καγιάκ. Κάτι μαγικό! Η ποδηλαδία είναι σοβαρό σπορ στο Πουέρτο Ρίκο με εκατοντάδες μίλια ακτογραμμής και όμορφα φυσικά καταφύγια και πάρκα, που προσφέρουν άριστες διαδρομές για κάθε επίπεδο ικανότητας. Υπάρχουν πάρα πολλά πρακτορεία ενοικίασης ποδηλάτου στο κυρίως νησί αλλά και στα νησιά Vieques και Culebra.

Το Choripan είναι το “βρώμικο” στο Πουέρτο Ρίκο, όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για ένα σάντουιτς με λουκάνικο μέσα σε τραγανό ψωμί και σάλτσα Chimichurri. Η σάλτσα αυτή είναι πράσινη από ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίγανη, κρεμμύδι, σκόρδο, νιφάδες από πιπεριά τσίλι, ελαιόλαδο και λίγο ξύδι ή λεμόνι.

Σίγουρα όλα αυτά μας έχουν κάνει να θέλουμε να ταξιδέψουμε στο Πόρτο Ρίκο και να ευχηθούμε οι άνθρωποι εκεί να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου