Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ DEREE COLLEGE & ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ



Σήμερα 27 Οκτωβρίου 2017 επισκέφθηκα την εκδήλωση για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στο αμερικάνικο κολλέγιο Deree, που έγινε στον κεντρικό διάδρομο από 13:00-16:00 με συνδιοργανωτή το Center of Excellence for Sustainability στα πλαίσια του διεθνή μήνα “International Campus Sustainability Month”. Νέοι κάδοι ανακύκλωσης έχουν τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις των κολλεγίων (Pierce, Deree, Alba) στην Αγ.Παρασκευή, ξεκινώντας τη καμπάνια για τη μείωση αποβλήτων κι ανακύκλωση (Waste Reduction and Recycling Campaign) καθόλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Με έναυσμα ότι η Ελλάδα ανακυκλώνει μόνο το 17% των αποβλήτων της, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το ποσοστό κατά μέσο όρο είναι στο 32% (European Environment Agency, Nov.2016), τα κολλέγια αφυπνίζουν και τεστάρουν τις γνώσεις των φοιτητών, δίνουν οδηγίες και tips, διοργανώνουν περιβαλλοντικά σεμινάρια, προτείνουν καθημερινές πρακτικές ανακύκλωσης...
Στο website του Deree College μπορείτε να τεστάρετε τις γνώσεις σας γύρω από την αειφορεία κι ανακύκλωση με ένα γρήγορο ψηφιακό παιχνίδι, όπως επίσης να διαβάσετε οδηγίες... κοκ..

Η συγκεκριμένη καμπάνια “Waste Reduction and Recycling campaign” γίνετε με τη συνεργασία του “ACG Offices of Operations and Technical Services”, “Adjunct Preceptor of Environmental Studies”, τη Μαρία Βιτωράκη, the Environmental Studies Program, the Environmental Studies Society, the Deree Student Government και με του Pierce Student Governments. Συνάντησα τη φίλη Χημικό Μηχανικό Μαρία Βιτωράκη, που διδάσκει περίπου 17 χρόνια Περιβαλλοντική Επιστήμη στο κολλέγιο Deree, προσπαθώντας να περάσει τα μηνύματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους σπουδαστές του κολεγίου.

Η Μαρία Βιτωράκη έχει Master στην Περιβαλλοντική Τεχνολογία και συμμετέχει στη διοργάνωση της καμπάνιας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών του κολλεγίου. Με την αγάπη της για το περιβάλλον και τους φοιτητές της τους έλυνε κάθε τους απορία ... κι ήταν η ψυχή της εκδήλωσης μαζί με άλλους καθηγητές και συνεργάτες. Η Μαρία είναι γνωστό ότι συντόνιζε και την πανελλαδική καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων για την εξάλειψη των ανεξέλεγκτων χωματερών και την προώθηση βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ είναι μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και συντονίστρια της Ομάδας Περιβάλλοντος για θέματα νερών και αποβλήτων.
Μαρία Βιτωράκη, Ηλέκτρα Κουτούκη, Maria Vitoraki, Electra Koutouki

Σήμερα με ενθουσιασμό με ενημέρωσε και για το πλάνο, που σχεδιάζεται στο Deree για ολιγόλεπτη περιβαλλοντική ενημέρωση για την ανακύκλωση σε κάθε τάξη. Η Μαρία Βιτωράκη από το 2008 συμμετέχει ενεργά στο Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας των Οινοφύτων. Συνεργάζεται με κινήσεις πολιτών της περιοχής του Ασωπού ποταμού, με στόχο την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης και την αποκατάσταση της περιοχής δίνοντας το παρών σε πολλές παρεμβάσεις και εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα την εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου τονίστηκε η Ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. Σήμερα ήταν μια ωραία εκδήλωση για να γνωρίσουν οι φοιτητές την ανακύκλωση ...και πρακτικά το διαχωρισμό των σκουπιδιών.

Χθες 26 Οκτωβρίου 2017 ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Geoffrey R. Pyatt και ο πρόεδρος του Deree, κ. David G. Horner, συναντήθηκαν με πρόσφυγες – υπότροφους του προγράμματος «Education Unites: From Camp to Campus», στους χώρους του Downtown Campus του Deree. Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για πρόσφυγες, όπου οι υπότροφοι του προγράμματος παρακολουθούν προπαρασκευαστικά μαθήματα Αγγλικών και μαθήματα σε διάφορους τομείς με βάση τις γνώσεις και την επαγγελματική τους κατάρτιση.

Ο πρέσβης κ. Pyatt δήλωσε: «Είμαστε πραγματικά περήφανοι για αυτό το πρόγραμμα, γιατί δίνουμε την ευκαιρία σε νέους πρόσφυγες να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, να βρεθούν ξανά σε ακαδημαϊκό περιβάλλον με άλλους σπουδαστές, και να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον». Οι υπότροφοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν από κοντά με τον Αμερικανό πρέσβη και τον πρόεδρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες του προσφυγικού τους ταξιδιού και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη σημαντική ευκαιρία που τους δίνεται, μέσω του προγράμματος, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.

Και για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό μπορώ και πάλι να το ονειρευτώ”, είπε μία νεαρή πρόσφυγας από τη Συρία... συμπληρώνοντας ότι είναι βαθιά ευγνώμων για την ευκαιρία που της δίνεται να συνεχίσει τις σπουδές της και να μπορέσει πάλι να σταθεί στα πόδια της. Ο πόλεμος ήταν ό,τι χειρότερο έχει βιώσει. Το μόνο, όμως, που την ενδιαφέρει πια είναι το μέλλον. Ενώ ένας υπότροφος από το Πακιστάν είπε: “Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να οραματιζόμαστε και πάλι το μέλλον μας, αφήνοντας πίσω τη φρίκη του πολέμου και όλα αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια”.

To πρόγραμμα υποτροφιών «Education Unites: From Camp to Campus» είναι μία πρωτοβουλία της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, σε συνεργασία με το το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, το Anatolia College – Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, και το Perrotis College – Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Επίσης η εθνική πολιτική για τα απόβλητα αποτελεί μέρος της πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, με την οποία διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία και ευημερία των πολιτών.

Στις 12.10.2017 κατατέθηκε το νομοσχέδιο με θέμα: "Τροποποίηση ν. 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρμογή στην οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις."
Ενώ τη Πέμπτη 05/10/2017, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, παρέθεσε Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε το περιεχόμενο του νέου Νομοσχεδίου για την Ανακύκλωση. Παρουσίαση των βασικών αρχών του ανωτέρω νομοσχεδίου.

Η πλήρης εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για την Ανακύκλωση μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 15.900 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών του τομέα διαχείρισης αποβλήτων κατά 1,675 εκατ. EUR.



Επίσης τον άλλο μήνα ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Αποβλήτων, 18 - 26 Νοεμβρίου 2017. Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ θα παρουσιάσουν την εκστρατεία "Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή" LESS WASTE - BETTER LIFE.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗ/ Naturefriends Greece προετοιμάζει την εκστρατεία και ανακοινώνει νέα, πληροφορίες, προτάσεις που έχουν σχέση με τη Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων/ ΑΣΑ, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο. Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είναι η 4η κατά σειρά επιλογή για τη μείωση του όγκου των ΑΣΑ.
  














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου