Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Οι μπουφέδες spreads νέα μόδα από Αυστραλία


Οι μπουφέδες από ότι φαίνεται κερδίζουν όλο το έδαφος απέναντι στα καθιστά δείπνα, γεύματα, γαμήλιες δεξιώσεις... Το τελευταίο διάστημα λίγοι πια αναρωτιούνται τι να διαλέξουν, κρέας ή ψάρι για ένα γαμήλιο τραπέζι. Αυτό γίνεται παρελθόν. Στο εξωτερικό υπάρχει μια νέα μόδα για περίτεχνα spreads και μπουφέδες, όπου οι καλεσμένοι απολαμβάνουν μπουκίτσες τάπας κι ορεκτικά.

Ίσως ήρθε η ώρα ενός πιο καθημερινού απλού φαγητού και το δείχνουν οι φωτογραφίες διεθνώς. Η μόδα με τραπέζια τάβλες... με ξύλα φορτωμένα καλούδια έρχεται από Αυστραλία. Τα τραπέζια τάβλες είναι φορτωμένα με τα πάντα, από πικάντικες λιχουδιές μέχρι πύργους τυριών, από κέικ με γέμιση κρέμας κι άλλα θελκτικά τρόφιμα, που οι φωτογραφίες τους κάνουν το γύρω στο διαδίκτυο - και η γυναίκα πίσω από αυτά είναι ο Megan Fernandez της εταιρείας Gold Coast.

Αυτές οι τάβλες άλλοτε μπαίνουν πάνω στα μακρόστενα τραπέζια δεξιώσεων κι άλλοτε απλώς είναι ένας μπουφές... Οι φωτογραφίες δείχνουν spreads με δίσκους τυριών, ξηρούς καρπούς, γεμιστές ελιές, κράκερς, ντελί κρεατικά, ντιπς και πρέτζελς... Επίσης πικάντικες σπεσιαλιτέ είναι τα φρέσκα κι αποξηραμένα φρούτα, κομμάτια σοκολάτας και γλυκάκια. Άλλοι μπουφέδες έχουν πανύψηλους δίσκους μακαρόνς και φιλοτεχνημένα κέηκς. Τώρα με τις χριστουγεννιάτικες γιορτές θα υπάρξει μεγαλύτερη ποικιλία από γλυκά κι εδέσματα.

Εδώ κι ένα χρόνο αυτούς τους μπουφέδες σπρεντ, που έχουν έχουν γίνει δημοφιλείς, τους φτιάχνουν για πάρτυ αρραβώνων, για τα μωρά (baby showers party), για κορίτσια ή εκδηλώσεις εργασίας... κι άλλες ειδικές περιστάσεις. Η Ms Fernandez είπε “Πιστέψτε με, είναι κάτι που οι καλεσμένοι σας δεν θα σταματήσουν να μιλούν για χρόνια”.

Υπάρχουν τόσα βιβλία για μπουφέ, ίσως κάποια καινούργια πρέπει να ξαναγραφούν, καθώς η καθημερινή πρακτική και η χρήση γίνονται κανόνας. Κάποια άλλα πράγματα τα κρατάμε, γιατί αφορούν την υγεία και καλό των καλεσμένων. Π.χ. η προτίμηση στα ελαφριά γεύματα για να μην βαρύνουμε τους καλεσμένους μας ή φαγητά που δεν έχουν πολλές ρευστές σάλτσες για να μην λερωθούν ή όσο το δυνατόν τα περισσότερα εδέσματα να τρώγονται με το χέρι... Γενικώς αποφεύγουμε πιάτα, που απαιτούν τη χρήση μαχαιριού!

Συνήθως στο τέλος του τραπεζιού τα ατομικά μαχαιροπίρουνα τυλιγμένα σε χαρτοπετσέτες, ενώ βάζουμε πρώτα τα πιάτα στον μπουφέ και φυσικά ο μπουφές προσιτός από όλες τις πλευρές. Φαίνεται να μπαίνει ένα τέλος στα χαρτάκια, που γράφουμε μπροστά από κάθε πιατέλα ή φαγητό για το τι ακριβώς είναι αυτό! Επίσης στα περισσότερα ορεκτικά χρησιμοποιούνται οδοντογλυφίδες δηλαδή ορεκτικά που ούτε καν χρειάζονται πιάτο.

Στις τάβλες μπουφέδες οι φρυγανιές, οι φέτες ψωμάκι ή τα παξιμάδια... παραμένουν και πολλές φορές παίρνουν την θέση του μαχαιροπίρουνου. Βέβαια έχουμε χαρτοπετσέτες σε εμφανές μέρος, διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή. Αν δεν υπάρχουν τραπέζια, φροντίζουμε να υπάρχουν διάφορες σκόρπιες καρέκλες στην αίθουσα, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κάτσουν πολύ ώρα όρθιοι ή να απολαύσουν το φαγητό. Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα τραπεζάκια για να ακουμπάνε οι καλεσμένοι μας πιάτα και ποτήρια.

Πολλοί από τους μοντέρνους αυτούς σπρεντ μπουφέδες, που στην όψη θυμίζουν το “κέρας της Αμάλθειας” στήνονται στην εξοχή κι είναι μια υπέροχη ιδέα για πικνικ ή άλλα χάπενινγκς. Τόσο στην εξοχή όσο και σε μια κλειστή αίθουσα καλό είναι να έχουμε σε εμφανή σημείο καλάθι αχρήστων, για προστασία του περιβάλλοντος κι υγιεινή. Αν έχουμε τη δυνατότητα τοποθετούμε και περισσότερα καλάθια σε διάφορα σημεία.

Σε αυτά τα μοντέρνα σπρεντς κάποια φαγητά, που ήταν must για μπουφέ όπως η πατατοσαλάτα ή τυροσαλάτα, αλλά και μια φρέσκια σαλάτα με λαχανικά φαίνεται να αποκτούν μειονέκτημα... αλλά βρίσκουμε φρεσκοκομμένα λαχανικά σε μπαστουνάκια ή χύμα. Οι πίτες, τα κράκερς, φρυγανιές με διάφορα ντιπ, είδη κρέατος σε μπουκιές (σουβλάκια, κεφτεδάκια, λουκάνικα, κοτομπέικον...) παραμένουν. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα παιδιά καλεσμένους!

Αυτοί οι μπουφέδες στρεντ, σας δίνουν την ευκαιρία να αφιερώστε τη βραδιά σας σε κάποια αγαπημένη σας κουζίνα, π.χ. μια μεξικάνικη ή βραζιλιάνικη βραδιά. Ξεχάστε τα τηγανιτά ή διάφορα σουφλέ, τα οποία ως γνωστόν "ξεφουσκώνουν" αν δεν σερβιριστούν στην ώρα τους. Από τους πιο ονειρεμένους μπουφέδες είναι αυτοί με γλυκά, σοκολατένιες δημιουργίες, κεράσματα και φρούτα. Γιορτές έρχονται... και ετοιμάστε όμορφα πράγματα για τους αγαπημένους σας....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου