Κυριακή 22 Απριλίου 2018

22 AΠΡΙΛΙΟΥ 2018 – ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

ο ΣΚΑΪ, η WWF και η GREENPEACE σε καμπάνια “η θάλασσα μας ας τη φροντίσουμε”



Σήμερα είναι η Ημέρα της Γης και η 22 Απριλίου είναι μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Επισήμως τo 2009 τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 22 Απριλίου «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης» και συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.



Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο. Η Ημέρα της Γης έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου τουλάχιστον μέχρι το 2025 και γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.



Καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Με τα χρόνια, η Μέρα της Γης ξεφεύγει από το αμερικάνικο πλαίσιο, όπου αποδεικνύεται αρκετά δημοφιλής, και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος στην Ελλάδα από τις 22 Απριλίου, ο ΣΚΑΪ, η WWF και η GREENPEACE ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ελληνική θάλασσα και την προστασίας της. Η θάλασσα είναι η Ιστορία μας, η επιβίωσή μας, οι ανοιχτοί ορίζοντες και τα καλοκαίρια μας.



Με τίτλο "η θάλασσα μας ας τη φροντίσουμε"...  μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία αναδεικνύουν τις ομορφιές της, αλλά και τους κινδύνους από την ρύπανση και την υπεραλίευση. Όπως δήλωσαν, μαθαίνουμε από ειδικούς επιστήμονες, αλλά και μέσα από τις ιστορίες των ψαράδων, πώς να γίνουμε υπεύθυνοι και πώς να προστατέψουμε τη θάλασσα μας. Πρεσβευτές αυτής της προσπάθειας είναι η Σία Κοσιώνη και η Ντορέττα Παπαδημητρίου. Παραπάνω φωτο από την εκπομπή ECONEWS της συναδέλφου Κατερίνας Χριστοφιλίδου, όπου παρουσιάστηκε χθες η καμπάνια.



H Jane Goodall είναι η πρωταγωνίστρια του Google Doodle για την Ημέρα της Γης!





#WorldEarthDay


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου